Thai Union (die van John West) komt met veelbelovende maatregelen. Dankzij 2 jaar actievoeren met steun van 700.000 tonijnliefhebbers, is dit wat er verandert op zee…

Greenpeace begon twee jaar geleden een wereldwijde campagne gericht op Thai Union. Als ’s werelds grootste inblikker van tonijn heeft dit bedrijf grote invloed op de manier waarop er gevist wordt. Zolang zij de schadelijke vismethoden en moderne slavernij tolereren, zou er niks veranderen.

700.000 actievoerders zorgen voor verandering

Twee jaar lang riepen we Thai Union ter verantwoording. Bij de fabrieken van Thai Union zelf en bij dochtermerken als John West, maar natuurlijk ook op zee. De actie vond grote navolging: maar liefst 700.000 supporters uit heel de wereld steunden de oproep aan Thai Union om verantwoordelijkheid te nemen.

Succes: 4 beloften van Thai Union

Vandaag delen we trots mee dat Thai Union dankzij jullie met een stevig maatregelenpakket komt dat illegale visserij, overbevissing en schending van mensenrechten op alle visserijschepen moet tegengaan. Dit zijn 4 belangrijke veranderingen die Thai Union wil doorvoeren:

  1. 50 procent minder lokvlotten in 3 jaar;
  2. een deel van de langelijnvisserij wordt vervangen door meer duurzame vismethoden, zoals pole & line en sleephengelvisserij;
  3. een Code of Conduct moet vanaf 2018 zorgen voor eerlijke en humane behandeling van de werknemers op schepen;
  4. onafhankelijke controleurs gaan toezien op naleving van de maatregelen.

De tekst gaat verder onder de video.

Was jij een van de 700.000 ondertekenaars, donateurs of online actievoerders? Ontzettend bedankt, zonder jou was dit niet gelukt.

Actievoerders halen lokvlot uit zee.

Het echte werk begint nu pas

Ver op zee kon de tonijnvisserij buiten het zicht van consumenten opereren. Afnemers zoals Thai Union negeerden hun slopende en illegale praktijken. Met deze omslag erkent Thai Union de misstanden en neemt het voortouw in verbetering. Om echt verschil te maken, moet het bedrijf flink aan de slag.

Aan ons nu de taak om samen met andere ngo’s en vakbonden erop toe te zien dat Thai Union het leven op en in zee daadwerkelijk verbetert.

Maar de verbroken beloften van John West dan?

Dat toezicht is helaas onmisbaar. Na een eerdere campagne beloofde John West vanaf 2017 alleen nog lokvlotvrije tonijn te verkopen op de Europese markt. Deze belofte is nooit waargemaakt. Dit keer wordt een onafhankelijke partij wordt ingehuurd om einde 2018 een tussenstand op te maken. Met deze afspraak verwachten we een beter resultaat te zien van Thai Union dan destijds bij John West.

Weet meer

>> Deze misstanden in de tonijnindustrie maakten snelle actie nodig
>> VIDEO: in actie voor duurzame tonijn
>> Lees het plan van Thai Union

Doe meer

>> Kies duurzaam gevangen tonijn of een alternatief