Vandaag staat Greenpeace met een CO2-teller voor de ingang van de Tweede kamer waar vanmiddag wordt gedebatteerd over de verkiezingsuitslag. De teller geeft aan hoeveel CO2 er in Nederland as we speak de lucht in gaat. Deze tikkende tijdbom moet zo snel mogelijk worden gestopt om de opwarming van de aarde op maximaal 1.5 graad te houden, zoals afgesproken in het Parijse klimaatakkoord. Dit vereist stevige klimaatmaatregels, die het nieuwe kabinet zo snel mogelijk moet invoeren.

Nederland stoot iedere seconde 6 ton CO2 uit, net zoveel als vier auto’s een jaar lang op de weg. Sinds de verkiezingen is al bijna 7 miljoen ton CO2 de lucht in gegaan. Het New Climate Institute heeft berekend dat Nederland niet pas in 2050 volledig afgekickt moet zijn van steenkolen, olie en gas, maar dat we al in 2035 op een uitstoot van 0% CO2 moeten komen, willen we de doelstelling van Parijs halen. Dat is dus in minder dan 20 jaar.

Alle vier partijen (VVD, CDA, D66, GroenLinks) die de komende tijd met de formateur om tafel gaan zitten, willen deze Parijse klimaatafspraken nakomen. Wat er moet gebeuren, daarover valt volgens Greenpeace nauwelijks te onderhandelen. Als we de opwarming van de aarde effectief willen tegengaan, moet Nederland nú doen wat het kan:  

–       Alle kolencentrales uiterlijk in 2020 dicht,

–       Vanaf 2025 alleen nog maar elektrische auto’s verkopen,

–       In 2030 is het gas uit kantoren en huizen door in te zetten op een combinatie van isolatie en duurzame warmte,

–       Groene industriepolitiek invoeren om verregaande industriebesparing en schone productie te versnellen.

“Natuurlijk kost het tijd om een nieuw kabinet te vormen, maar laten de onderhandelaars deze tikkende tijdbom niet vergeten,” zegt Faiza Oulahsen van Greenpeace. “Want hoe langer er wordt gepraat, hoe meer CO2 we blijven uitstoten en hoe drastischer de maatregelen moeten zijn om de opwarming van de aarde te stoppen.”

Daarom roept Greenpeace alle partijen op om snel met klimaatactie te komen. Het klimaat is namelijk niet van een milieuclub of een groene politicus. Klimaatverandering raakt ons allemaal.

Zie ook onze petitie: www.greenpeace.nl/klimaat/