Na ruim 67 jaar trouwe dienst heeft de Sirius nu echt zijn laatste reis gemaakt. Het Greenpeace-schip wordt in Haarlem op duurzame wijze gesloopt. Met pijn in het hart nemen we afscheid van het schip dat van 1980 tot 2001 deel heeft uitgemaakt van de Greenpeace-vloot.

Helderste ster aan de hemel

De Sirius is een van oudste en bekendste Greenpeace-actieschepen. Het schip is in 1950 in Nederland gebouwd als een van de zeven loodsboten voor het Nederlandse loodswezen. Al deze boten kregen de naam van een ster, en zo ook de Sirius: de naam van de helderste ster aan de hemel.

De Sirius komt in 1999 in Cherbourg aan om te protesteren tegen een plutonium-transport.

Vrijwilligers

Toen Greenpeace Nederland de Sirius in 1981 van de marine overnam, besloten we de naam te handhaven. Met behulp van vele vrijwilligers stoomden we de loodsboot in slechts tien weken klaar voor het zware Greenpeace-werk. Vrijwilligers hebben tot de dag van vandaag een belangrijke rol gespeeld in de activiteiten en het onderhoud van het schip.

150 acties

De Sirius heeft meer dan 150 acties gedaan op zeeën, rivieren en in havens in heel Europa. De eerste actie begon op 13 juli 1981, tegen het dumpen van radioactief afval in de Atlantische Oceaan. Het schip was de eerste jaren vooral actief op de Noordzee: in Scandinavië en Frankrijk hield het kernafvaltransporten tegen. Ook voerde de Sirius actie tegen de zeehonden- en walvisjacht.

De Sirius in actie tegen overbevissing bij de kust van Schotland in 1996.

Kernproeven en overbevissing

Vanaf 1986 kwam de Sirius vrijwel elk jaar in actie in het Middellandse Zeegebied, onder andere tegen kernproeven, chemische vervuiling, overbevissing en het gebruik van drijfnetten. Ook protesteerde het schip op de Ierse zee tegen de beruchte opwerkingsfabriek in het Britse Sellafield. De laatste actie van het schip was in november 1999 in Brest (Frankrijk), waar het schip een bedrijfsterrein van Cargill en graantrucks met genetisch gemanipuleerd graan blokkeerde.

Open dag op de Sirius in Amsterdam in 2010

Educatieschip

Van 2002 tot juli 2010 deed de Sirius dienst als educatieschip. Het schip werd daarvoor grondig opgeknapt. Groepen kinderen tussen 9 en 15 jaar konden de Sirius bezoeken en leerden van alles over het milieu en het leven aan boord van een schip. En natuurlijk over actievoeren!

Nieuwe bestemming

Het onderhoud van een schip, ook als het niet meer vaart, kost heel veel tijd en geld. Enkele jaren geleden besloot Greenpeace daarom te proberen het schip te verkopen aan iemand die de Sirius een vierde leven kon geven. Dat bleek lastiger dan gedacht; het was voor ons belangrijk dat het schip een goede bestemming zou krijgen. Uiteindelijk is de Sirius in 2016 voor een symbolisch bedrag verkocht de laatste eigenaar die nauw bij de organisatie betrokken is. Hij wilde het schip gebruiken voor een dagbestedingsproject voor mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking. Helaas zorgden meerdere tegenslagen ervoor dat het mooie project uiteindelijk niet realiseerbaar bleek. Na een bijzonder en roerig leven komt het definitieve einde dan toch in zicht voor dit beroemde schip.

Het schip wordt binnen een jaar op verantwoorde wijze gesloopt.