Het zou een enorme winst voor het klimaat zijn: Afschaffing van de traditionele op gasgestookte CV ketel. Willen we sneller omschakelen naar duurzame energie en van het Gronings gas af, dan moeten we onze huizen anders gaan verwarmen. Daarom heeft Greenpeace, samen met veertien andere partijen, een manifest gepresenteerd.

In het manifest wordt voorgesteld de traditionele CV-ketel per 2021 de das om te doen. Een hybride systeem (CV-ketel in combinatie met een warmtepomp of zonneboiler) is de oplossing voor groene energie in je huis.

Schone toekomst

Drie belangrijke redenen waarom we pleiten voor het afschaffen van de CV-ketel:

  • We brengen onze CO2 uitstoot terug
  • We komen #vangaslos: dat is nodig omdat we de Groningse gaskraan zo snel mogelijk dicht willen
  • Groene stroom = duurzame toekomst

Investeren in een duurzame oplossing

We begrijpen dat dit voorstel ook vragen oproept. Het vervangen van de traditionele, gasgestookte installaties gaat geld gaat kosten. Het is een investering in een duurzame oplossing, maar niet iedereen heeft die paar duizend euro’s extra zomaar klaar liggen, dat snappen wij ook. Daarom is het belangrijk dat er financieringsmogelijkheden komen voor mensen met een krappe beurs. Een goede optie is om de nieuwe installatie te huren of leasen.

Huren of hebben?

Als je gaat huren of leasen, kun je bijvoorbeeld het bedrag uitsmeren over een langere periode en niet in één keer betalen. Energiebedrijven bieden zulke constructies nu al aan. Voor wie dat niet wil, maar de installatie graag zelf wil bezitten, hebben veel gemeenten duurzaamheidsleningen beschikbaar. De rente is zo laag, dat op die manier een duurzame installatie zelfs voor de krappe beurs bereikbaar wordt.

Een energiezuinig huis voor iedereen

Ook is het hybride model een stuk zuiniger, waardoor je de investering voor een groot deel terugverdiend. Bovendien is er voor de snelle beslissers subsidie beschikbaar. Tot slot: als veel mensen een (hybride) warmtepomp aanschaffen, zal de prijs snel dalen.

Op weg naar een energiezuinig huis voor alle Nederlanders! Zeker niet alleen via (hybride) warmtepompen, maar ook door woningen beter te isoleren. Wil je meer weten hoe je jouw huis kunt verduurzamen, kijk hier.

Het manifest is een initiatief van Adviesbureau Berenschot. De ondertekenaars zijn: BDH, DHPA, Eneco, Energie-Nederland, Enpuls, Essent, Gasunie, Greenpeace, KVGN, Milieudefensie, Natuur & Milieu, NVDE, Stichting STEK, UNETO-VNI en VFK.

Lees het complete manifest