Nog steeds worden er kolencentrales gebouwd in de wereld, maar de groei neemt steeds verder af. Het afgelopen jaar zijn veel bouwplannen voor nieuwe centrales geschrapt, vooral in China en India. Dat staat in het nieuwste rapport van de Global Coal Plant Tracker, een website over kolenstroom, waar onder andere Greenpeace aan meewerkt. Kolenverbranding is de meest vervuilende manier van stroom opwekken.

Het is voor het tweede jaar op rij dat de groei is afgenomen. Reden hiervoor zijn strengere milieuregels van de Chinese overheid, waardoor veel geplande centrales zijn geschrapt. In India zijn investeerders van kolen afgestapt. Zonne- en windenergie leveren daar meer winst op, alleen de Indiase overheid investeert nog in kolen.

Vanaf 2022 sluiten er ieder jaar meer kolencentrales dan er worden gebouwd. Vooral in de Verenigde Staten en China gingen de afgelopen jaren al veel kolencentrales dicht. Groot-Brittannië heeft zelfs al bijna helemaal afscheid genomen van kolen als stroomopwekker. De overheid heeft besloten dat Nederland volgt in 2030, dan moeten de vijf Nederlandse kolencentrales dicht zijn.

Deze Nuon kolencentrale in Amsterdam draait op kolen.

Greenpeace Nederland voert al sinds 1995 campagne tegen kolencentrales. In dat jaar beklommen actievoerders de schoorsteen van de Hemwegcentrale in Amsterdam. Het was in Nederland onze eerste actie tegen klimaatverandering.

Het volledige rapport over de kolencentrales vind je hier – (Engelstalig)

Wil je weten waar op de wereld kolencentrales staan of worden gebouwd? Bekijk dan hier de Global Plant Tracker.