magazine / september 2011

Kort

© Gerda Horneman

Lego loopt Barbie voorbij

Wie heeft er niet mee geworsteld: die vervelende verpakking om een speeltje van Disney, Lego of een Barbie? De verpakking die je probeert kapot te trekken, bevat niets minder dan samengeperst, eeuwenoud regenwoud. Want deze speelgoedproducenten kopen papier van de beruchtste regenwoudverwoester van Indonesië, Asia Pulp and Paper (APP). Tropische bossen en veengebieden, de kwetsbare leefgebieden van dieren en planten, worden met de grond gelijkgemaakt voor papierpulp. ‘Dat moet anders’, zei Greenpeace samen met honderdduizenden verontruste consumenten wereldwijd. Lego ging al om. De producent van het bekende bouwsteentje neemt geen papier meer af van leveranciers - waaronder APP - die betrokken zijn bij ontbossing. En zette een plan in elkaar om bossen verder te sparen: door minder verpakkingen te produceren, meer gerecycled materiaal te gebruiken en in de toekomst alleen nog FSC-gecertificeerde producten af te nemen. Nu de andere speelgoedfabrikanten nog.

Zonnevlinders

Een kroonluchter van honderden helblauwe vlinders, 502 om precies te zijn. Wie goed kijkt, ziet dat de vleugels zijn gemaakt van minuscule zonnepanelen. De lamp, die in zijn eigen energie voorziet, is ontworpen door Jeroen Verhoeven en te bewonderen in museum Boijmans van Beuningen. Samen met vele andere ontwerpen die het midden houden tussen duurzame gebruiksvoorwerpen en kunst. Zoals de machine van het Oostenrijkse duo mischer’traxler die een krukje vervaardigt met het zonlicht van één dag. Afhankelijk van het beschikbare licht heeft het krukje elke dag een andere kleur en een ander formaat. Hoe groot zouden de krukjes in Rotterdam worden? ‘Nieuwe energie in design en kunst’, Boijmans van Beuningen, 15 oktober 2011 - 26 februari 2012.

Rechter: Atsma mag houtkeurmerk niet erkennen

In GPM02 las je dat staatssecretaris Atsma het houtkeurmerk MTCS het stempel duurzaam wil geven. Gelukkig zijn deze plannen voorlopig tegengehouden. Want voor hout met dit keurmerk plunderen houtkapbedrijven de Maleisische bossen en negeren ze de rechten van inheemse volken. Atsma (Milieu) negeerde het negatieve advies van zijn eigen toetsingscommissie en dreigde het keurmerk per 1 juli toch goed te keuren. Greenpeace spande daarom in juni een kort geding aan, samen met ICCO, Milieudefensie en het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken. Met succes: volgens de rechter voldoet MTCS-hout nog steeds niet aan de criteria van het duurzaam inkoopbeleid van de Nederlandse overheid. Hout mag duurzaam worden genoemd als de bossen niet onder de kap lijden en de rechten van inheemse volken worden gerespecteerd. En daarover is nog te weinig duidelijkheid, vindt ook de rechter.

© Christian Åslund

Rainbow Warrior II wordt drijvend ziekenhuis

Ruim 21 jaar lang was de Rainbow Warrior II het boegbeeld van talloze Greenpeace-campagnes. Ons beroemde actieschip is nu te oud om op volle kracht over de oceanen te varen, maar nog jong genoeg voor een tweede leven. We zijn er daarom trots op dat de Rainbow Warrior II een nieuwe bestemming krijgt als ziekenhuisschip in Bangladesh. Dankzij deze varende kliniek kan de organisatie Friendship arme mensen bereiken die in afgelegen gebieden wonen waar de gevolgen van klimaatverandering het hardst aankomen. Het schip blijft dus een belangrijke rol spelen in de wereld en behoudt zelfs (bijna) zijn naam: Rongdhonu, het Bengaalse woord voor regenboog. En de campagnes van Greenpeace dan? Daarvoor kunnen we rekenen op de nieuwe, milieuvriendelijke Rainbow Warrior III. Binnenkort te zien in Amsterdam.

Fish ’n chips zonder fish

De Gezondheidsraad rekende het onlangs nog eens voor: als iedere Nederlander twee keer per week vis eet, zoals wordt voorgeschreven, is dat slecht voor de zeenatuur en de visstand. Toch hoeven visliefhebbers de smaken en geuren van versgebakken vis niet te missen. Met de visvrije visrecepten uit het kookboek ‘Non*fish*a*li*cious’ kun je zeven dagen per week ‘vis’ eten, zonder dat er een graat of schub aan te pas komt. Van heuse ‘fish’ and chips tot visloze paella en recepten voor tonijnsalade zonder tonijn. Met kelppoeder, zeewier en viskruiden weet dierenvriend en kookgek Lisette Kreischer de ziltige smaak van vis heel dicht te benaderen. Glas witte wijn erbij en laat maar komen, die nazomer!

Zeepaardjes redden met een iPhone

Zie je iemand turen naar zijn iPhone, langzaam rondjes draaiend, duidelijk op zoek naar iets op dat scherm? Dikke kans dat hij of zij het spel SOS Seahorse speelt. Met deze app, ontwikkeld door Greenpeace, red je zeven dagen achter elkaar bedreigde zeepaardjes in een virtuele oceaan via opdrachtjes en quizzen. Elke dag verschijnt een nieuwe bedreiging die je moet bezweren. Verdien extra punten door bijvoorbeeld een verdwaald zeepaardbroertje te vinden, of zoek naar geheime berichten in de zee. Bijna jammer dat het spel maar zeven dagen duurt. Een enthousiaste speler reageerde via iTunes: ‘Zo kunnen we een klein beetje voelen hoe het is om een weekje dagelijks paraat te staan voor de toekomst van moeder aarde!’ U kunt SOS Seahorse gratis downloaden via iTunes. Alleen voor iPhone, iPod Touch en iPad.