magazine / september 2011

Nieuwe Rainbow Warrior komt naar Amsterdam

© Oliver Tjaden

‘Vanaf 29 oktober staat het Java-eiland op z’n kop’, voorspelt Bernadette Vieverich. Zij organiseert een week vol activiteiten om te vieren dat ons nieuwe, milieuvriendelijke vlaggenschip van de werf is gerold. Help je mee hier een groot feest van te maken?

In juni ging Bernadette in Bremen kijken hoe het stond met de bouw van ons groene actieschip. 'Ik was erg onder de indruk. Wat een enorm schip! Deze Rainbow Warrior is meer dan 58 meter lang, dat is 10 keer mijn woonkamer. En natuurlijk is dit schip niet alleen snel en energiezuinig, maar ook voorzien van de modernste milieuvriendelijke technieken.' Zo zijn de 55 meter hoge masten echt iets bijzonders: ze kunnen veel meer zeil dragen dan gebruikelijk en dus veel meer wind vangen. Niet onbelangrijk voor een schip dat vooral op windkracht vaart. ‘Dit is echt een waardige opvolger van de legendarische Rainbow Warrior’, zegt Bernadette.

‘Dit is echt een waardige opvolger van de legendarische Rainbow Warrior’

Greenpeace viert de komst van de Rainbow Warrior met iedereen die het milieu op welke manier dan ook een warm hart toedraagt. Bernadette: ‘De Rainbow Warrior verdient een groots onthaal, dus we pakken het groots aan.’ Wat kunnen we verwachten eind oktober? ‘Heel veel. Op het Java-eiland in Amsterdam zetten we een grote circustent op met een muziekpodium en een bioscoopzaal. We tonen historisch filmmateriaal, er zijn optredens en wie niet aan boord kan, krijgt een virtuele rondleiding op de Rainbow Warrior’, somt Bernadette op. ‘In het laatste weekend van oktober en het eerste weekend van november zijn er kinderactiviteiten, en er is een markt met groene producten waar je van alles kunt ruiken, proeven of zelf maken. Op donderdag dagen we creatieve, betrokken denkers en doeners uit om samen aan de slag te gaan met het thema “duurzaamheid in eigen handen” in het spel Global message in a bottle.’

Rainbow Warrior Festival

Wil je tijdens dit evenement ook onderdeel zijn van de crew op en rond het schip? Meld je dan aan op onze vrijwilligerswebsite Greenwire en wij nemen contact met je op.

 

Het volledige programma van het Rainbow Warrior Festival vind je hier.

Een geweldige - en misschien wel de enige - kans om ook op dit schip rond te lopen en alles van dichtbij mee te maken, krijg je door mee te helpen als vrijwilliger tijdens de festiviteiten. ‘In totaal hebben we 450 vrijwilligers nodig voor rondleidingen en allerlei andere activiteiten’, vertelt Bernadette. ‘Ik roep daarom iedereen die wil helpen op zich aan te melden. Alle handen zijn welkom!’