magazine / december 2011

Hoop voor het klimaat?!

© Shayne Robinson

Durban, 28 november 2011- Vroeg op de eerste dag van de VN-klimaattop in Zuid-Afrika plaatsten actievoerders van Greenpeace een windmolen op het strand.

De molen (en het tijdstip) stonden symbool voor nieuwe hoop op een ambitieus vervolg op het Kyoto Protocol. Maar de zware lobby van vervuilende multinationals als Shell en BASF was helaas effectief. Alleen de Europese Unie en enkele kleine landen houden zich nog vijf jaar lang aan de uitstootbeperkingen die ze in Kyoto afspraken.

Actievoeren kan ook achter je computer. Je kunt bijvoorbeeld politici oproepen wetten aan te passen en grote bedrijven laten weten wat jij belangrijk vindt. Wil je ons op deze manier helpen? Meld je dan hier aan als online actievoerder.

De overige deelnemers beloofden slechts dat ze verder gaan onderhandelen over een bindend internationaal akkoord. In Durban kwamen Greenpeace en andere milieuorganisaties op voor de kwetsbaarste mensen in arme landen, die het zwaarst getroffen worden door de gevolgen van klimaatverandering. Duizenden mensen lieten zien dat ze nú in actie willen komen voor het klimaat. Die mensen, die actie én Greenpeace zullen nog hard nodig zijn nu politici het laten afweten.