magazine / december 2011

Kerstboom: echt of nep?

© Jane Schouten / IJM Studio

En? Staat-ie al? De blauwspar op een getimmerd kruisje, volgehangen met lampjes en glitterwerk? Gezellig! Of twijfel je nog? Toch maar een boom met kluit dit jaar? Maar waar laat je die begin januari dan? Een nepboom misschien? Maar die zitten weer vol met giftige stoffen als PVC en brandvertragers. Wij zetten de alternatieven voor je op een rijtje.

Milieutechnisch is het lastig kiezen: nep of echt. Echte kerstbomen zonder kluit komen soms uit heel milieuvriendelijke productiebossen. Een boom mét kluit is alleen ‘groen’ als je hem na de feestdagen ook echt ergens in de grond zet. Kunstkerstbomen gaan als het goed is zó lang mee dat de milieubelasting is weg te strepen tegen de kweek van tien echte bomen. Echt is dus niet zonder meer beter dan nep. Wel zijn er meer en minder milieuvriendelijke varianten, waarvan je een praktisch overzicht vindt op de website van Milieu Centraal.

Echte bomen

Als de geur van hars voor jou een belangrijke bijdrage levert aan het optimale kerstgevoel en nep dus geen optie is, kun je overwegen een biologisch gekweekte boom te adopteren. De adoptieboom is vooralsnog in een beperkt aantal woonplaatsen te krijgen, maar verlost de niet-achtertuinbezitters daar wel van de lastige vraag: wat doen we met de boom na de kerst? Voor € 10,- tot € 40,- (exclusief statiegeld) neem je een boom mee naar huis en die breng je begin januari gewoon weer terug. Woon je in de buurt van Leiden, dan kun je je eigen boom ook een jaartje stallen in het kerstbomenasiel, voordat je ‘m opnieuw in je woonkamer zet.

Een boom huren kan ook. Versierd of kaal, en met een lengte die kan oplopen tot een meter of acht. Vanaf € 42,50 (exclusief borg) wordt een boom aan huis bezorgd en na de jaarwisseling weer opgehaald. Tenminste, als je in of rond Amsterdam woont. Daarbuiten ben je vooral aangewezen op verhuurders die zich op bedrijven richten en dus flinke prijzen vragen. Met een beetje zoeken zijn er ongetwijfeld nog andere, lokale verhuurinitiatieven voor particulieren te vinden, maar die hebben vaak geen website.

Kunstige bomen

Kies je toch voor een kunstboom? Vraag dan eerst eens rond of iemand er nog een op zolder heeft staan. Of koop een tweedehands exemplaar via Marktplaats of de kringloopwinkel. Dat is toch weer een graadje milieuvriendelijker.

Je kunt ook gaan voor een Kunstboom met een hoofdletter K. Een boom die geen bal te maken heeft met echte bomen, maar het resultaat is van pure, individuele expressie. Op de site van Elle staat een inspirerende serie eigentijdse verschijningsvormen van de traditionele kerstboom. Wandbomen gemaakt van tape of touw. Vertederende boompjes van een oude ladder of een miniboompje van resthout. Wie zó origineel bezig is, heeft geen echte kerstboom meer nodig.

Mocht zoveel creativiteit bij jou niet spontaan opborrelen, dan kun je deze ideeën natuurlijk na-apen in je eigen woonkamer. (Aspirant)handigerds kunnen ook aan de slag met een online werktekening voor een leuke zelfmaakboom. Als je dan ook nog resthout of anderszins goed hout gebruikt, ben jij verzekerd van een echte groene kerst.