magazine / december 2011

Kort

APP does not care

Wie wel eens op prime time voor de buis zit, heeft vast het spotje van Asia Pulp & Paper gezien: prachtige, groene bossen die blijkbaar door het bedrijf zelf met zorg zijn aangeplant. Want, zo vertelt een zalvende stem, het bedrijf wil op een verantwoorde en duurzame manier een leidende rol spelen in de papier- en pulpindustrie. APP Cares, begrijpt u wel. Onzin! APP is een van de grootse papierbedrijven ter wereld en verwoest voor zijn plantages veel meer Indonesisch tropisch regenwoud dan het ooit kan aanplanten. Greenpeace diende daarom een klacht in bij de Reclame Code Commissie en werd eind oktober in het gelijk gesteld: de spotjes zijn, net zoals de paginagrote advertenties van APP, misleidend.

Rookworstentest

Lekkere én duurzame rookworsten bestaan nog steeds niet. Dat blijkt uit de tweede rookworstentest van Natuur & Milieu. Vorig jaar daagde de milieuorganisatie rookworstproducenten uit: maak een lekkere en toch duurzame rookworst. Najaar 2011 namen topkok Pierre Wind en zijn leerlingen de proef op de som: ze testten dertien rookworsten op smaak. Natuur & Milieu legde de worsten langs een duurzaamheidsmeetlat. De uitkomsten stellen teleur: de lekkerste rookworsten zijn niet duurzaam. En de duurzame? Die vonden Wind en zijn pupillen niet lekker. De plantaardige rookworst van Vivera bleek het duurzaamst (maar niet lekker) en de Gelderse scharrelrookworst van AH Puur en Eerlijk scoorde het hoogst in de smaaktest, maar bar slecht op duurzaamheid. Voor Vivera was de testuitslag aanleiding voor een belofte: de volgende winter ligt er een smaakvolle rookworst in de schappen.

Get Wired

Jeuken jouw vingers als je de krant leest en wil je zélf iets doen om de wereld groener te maken? Sinds juni is er GreenWire, het online platform voor iedereen die zich actief inzet voor Greenpeace of zelf ideeën heeft voor een duurzame wereld. Op GreenWire groeit een netwerk van enthousiaste mensen die van aanpakken weten. Je kunt je hier aanmelden voor Greenpeace-activiteiten, maar vooral ook zelf plannen ontwikkelen en uitvoeren. Doen waar jíj goed in bent, op de manier die jou het beste ligt en op het moment dat het jou het beste uitkomt. Wil jij discussiëren over een actueel onderwerp? Ideeën uitwisselen? Een blog plaatsen? Het kan allemaal op GreenWire. Get Wired!

Op 19 januari organiseren we een netwerkbijeenkomst op het Greenpeace-kantoor voor iedereen die via GreenWire actief wil worden. Wil je hierbij zijn? Meld je dan nu aan.

Do the Bright Thing

December is dé maand van de (over)consumptie. Ontkom je er niet aan om de - online - warenhuizen af te struinen naar cadeaus voor onder de kerstboom? Dan is Dothebrightthing.nl misschien iets voor jou. Via Dothebrightthing.nl kun je ‘energieneutraal’ shoppen bij ketens als Bol.com, Bruna en Wehkamp. De energie die nodig is om jouw aankoop te produceren, wordt gecompenseerd door de plaatsing van zonnepanelen. Als klant kost je dat niets extra’s, de zonnecellen worden betaald van de commissie die Dothebrightthing.nl ontvangt van de deelnemende webshops. Maar let op: de producten die je via deze site koopt, zijn niet per se duurzaam geproduceerd of zuinig in het gebruik!

Panda’s en mussen

Is het erg als een diersoort uitsterft? Dat is de centrale vraag die filosoof Bas Haring zichzelf en zijn publiek voorlegt in het boek ‘Plastic panda’s’. Zijn conclusie: een paar diersoorten meer of minder, daar hoeven we niet van wakker te liggen. Maar tussen de regels door blijkt dat ook Haring het beste voorheeft met alles wat leeft. Zijn betoog loopt dan ook mank als hij erkent dat we een 'morele plicht’ hebben ‘jegens levende wezens’. Hij lijkt niet in te zien dat goed zorgen voor wat leeft vaak synoniem is aan het redden van diersoorten die door menselijk handelen dreigen uit te sterven. Toch is ‘Plastic Panda’s’ een aanrader, want of je nu vrijwilliger bent voor Greenpeace of vogelhuisjes in je tuin installeert om de mus de winter door te helpen: het is goed om stil te staan bij het waarom van je handelen.

Roeien voor de Rainbow Warrior

Een groot evenement vraagt een goede voorbereiding. Daarom nu alvast een bericht over de megamarathon voor roeiers, kanoërs en peddelaars die Greenpeace organiseert op 7 en 8 juli 2012. Of je nu een kano hebt of een sloep, een kajak of een drakenboot: iedereen met een ijzeren conditie, enthousiasme en doorzettingsvermogen kan meedoen en zich laten sponsoren om fondsen te werven voor het nieuwe vlaggenschip van Greenpeace, de Rainbow Warrior. De tocht bestaat uit etappes van 20 kilometer door en rond Amsterdam, die je in teamverband non-stop aflegt. Je kunt kiezen tussen een route van 185 of 100 kilometer en bepaalt zelf het aantal deelnemers per boot. Op www.rwregatta.nl lees je meer over deze krachttoer. Inschrijven kan vanaf begin volgend jaar, maar je kunt je nu alvast aanmelden voor de nieuwsbrief.