magazine / december 2011

Een duurzaam biologisch kerstrecept van tv-kok Jaymz

© Gerda Horneman

Een duurzaam kerstrecept staat niet gelijk aan tot moes gekookte worteltjes met een droge vegaschijf. Dat bewijst chef-kok Jaymz Pool, bekend van het kookprogramma ‘Born to Cook’. Greenpeace daagde hem uit om met een tas vol biologische producten een heerlijk driegangendiner te bereiden. Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw bij Greenpeace, deed de boodschappen.

Download de recepten!


Een duurzame kerst begint idealiter met een bezoekje aan de natuurwinkel of de boerenmarkt. Maar ook veel ‘gewone’ supermarkten hebben tegenwoordig een aardig assortiment biologische producten. ‘Verantwoord voedsel is biologisch voedsel’, zegt Herman. ‘Niet alleen zijn biologische groenten en fruit vaak lekkerder, ze zijn ook beter voor het milieu, omdat bij de teelt geen kunstmest of schadelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Bij biologische producten weet je bovendien zeker dat er niet met je eten is gerommeld, bijvoorbeeld door genetische manipulatie.’

Maar met de keuze voor biologische producten ben je er als duurzame kok nog niet. Naast de schappen met aardappelen en spruitjes liggen zelfs in de natuurwinkel bessen uit Chili en avocado’s uit Israël. Niet de meest verantwoorde keuze, legt Mariken Stolk van Milieu Centraal uit. ‘Hoe het voedsel van akker of kas naar de supermarkt wordt getransporteerd, bepaalt ook hoe duurzaam het is. Zacht fruit, peultjes en andere bederfelijke producten worden vaak per vliegtuig vervoerd. Mango’s, sinaasappels en bananen komen met de boot, wat veel minder energie kost.’ Omdat het lastig is al dit soort afwegingen bij het groentevak in de supermarkt te maken, heeft Milieu Centraal de Groente- en fruitkalender in het leven geroepen. Handig om te gebruiken tijdens het boodschappen doen.

  • Meer informatie over biologische landbouw en voedsel? Neem een kijkje op http://www.bionext.nl.
  • Adressen van boerenmarkten vind je hier.
  • Duurzaam koken, betekent ook zuinig omgaan met eten en restjes. Doe de Weggooitest van Milieu Centraal en ontdek hoe je verspilling kunt tegengaan.
Vlees en vis laat Herman, zelf al jaren vegetariër, liever liggen. ‘De zeeën en oceanen zijn zwaar overbevist’, legt hij uit. ‘En ook het eten van veel vlees en zuivel is bepaald niet milieuvriendelijk. Vooral grazers, zoals koeien en schapen, stoten veel broeikasgassen uit. Dat geldt helaas net zo goed voor biologisch gehouden dieren, al hebben die wel een beter leven. Daarnaast produceert het vee dat we in Nederland houden per jaar zo’n 70 miljard kilo mest die de bodem en de lucht vervuilt.’

 

Dus koos Herman voor dit kerstmaal voor vlezige portabella’s, grote paddestoelen die qua textuur en smaak aan een sappige steak doen denken. Ook linzen, rijk aan eiwitten en mineralen, gingen mee naar Jaymz. De tv-kok schudde in no time drie overheerlijke gerechten uit zijn mouw; gerechten die ook jij in een handomdraai op tafel zet. Download de recepten hier!

 

 

Volg Herman van Bekkem, campagneleider duurzame landbouw, op Twitter: @hermanvb_gp