magazine / maart 2012

Pal voor de Amazone

© Rodrigo Baléia

In 1993 woonde onze campagneleider Hilde Stroot tijdelijk in Brazilië voor haar studie tropische
bosecologie. In januari keerde ze terug, deze keer met haar gezin, om de Greenpeace-campagne voor het Amazonewoud te ondersteunen. Voor GPM hield Hilde een dagboek bij.

Doneer voor de bossenWoensdag 11 januariHilde met gezin aan tafel

Hèhè, we zijn er! We sleepten onze koffers wat onwennig de hotelkamer in. Ik had verwacht dat Sjoerd en Renske meteen op bed zouden ploffen na een reis van bijna 24 uur. Ze zijn tenslotte pas 4 en 7 jaar. Maar nee hoor, ze wilden zwemmen! En geef ze ’ns ongelijk. De Brazilianen vinden het op dit moment koud, maar voor ons is de overgang van 5 naar 30 graden wel heftig. En de komende maanden wordt het alleen maar heter. Naast de hitte is ook de sfeer hier meteen heel herkenbaar. Iedereen is open en geïnteresseerd, mensen vieren het leven. We horen nu al sambabands oefenen voor het carnaval, compleet met vuurwerk. Dat belooft een spektakel te worden half februari.

 De schoolMaandag 16 januari

Vandaag voor het eerst de kinderen naar school gebracht, 15 kilometer door het superchaotische Braziliaanse verkeer. De school ligt aan de Rio Negro, die hier in Manaus samenvloeit met de rivier de Solimões en zo de beroemde Amazone vormt. De omgeving is geweldig groen: de stad ligt in het hart van het Amazonewoud. We zagen toekans en Sjoerd beweerde zelfs dat hij een paar apen zag. Dat vonden we moeilijk te geloven, maar de juf beaamde dat er regelmatig apen worden gespot bij school. Het is een totaal andere wereld voor de kinderen; ze zijn wat onwennig maar wel positief. Fijn dat mijn partner Hans vooral de stabiele factor kan zijn die ervoor zorgt dat de kinderen goed gaan draaien op school en dat we alles hier op de rit krijgen.

 Dinsdag 17 januariHilde op kantoor.

Mijn eerste dag op kantoor! De basisvoorwaarden waaraan we in Nederland zo gewend zijn, zoals 24/7 internet en elektriciteit, zijn hier niet vanzelfsprekend. Maar de sfeer is geweldig; het lijkt wel een kleine familie. Greenpeace richt zich in Manaus volledig op de bescherming van de Amazone, dus ik ben omringd door allemaal andere bosgekken. Ik leer elke dag bij. Mijn belangrijkste taak hier is het jonge Amazoneteam te coachen bij het opbouwen van een internationale campagne om de voortgaande ontbossing te stoppen. Daarnaast ben ik de bruggenbouwer tussen dit kantoor en alle andere Greenpeace-kantoren.

 Landbouwgrond.Dinsdag 24 januari

Ik wist het van tevoren, maar toch blijft het schokkend hoe voorzichtig Greenpeace in Manaus moet opereren. Openlijk vertellen dat ik voor Greenpeace werk, kan niet. In het verleden zijn collega’s weleens bedreigd. De belangen van de boeren die het Amazonewoud kaalkappen zijn groot en hun invloed op de politiek is zo mogelijk nog groter. Sinds mei 2011 zijn al zeven mensen vermoord die opkwamen voor het regenwoud en voor de inheemse volken die hier leven. Dat hakt erin op kantoor. Mijn collega’s identificeren zich met deze mensen, kenden ze soms persoonlijk. Maar ze blijven vastbesloten om zo veel mogelijk Amazonewoud te redden. Ik bewonder hun moed.

 Donderdag 26 januariVerwoest regenwoud.

De spanning is enorm opgelopen door de hevige politieke strijd over de nieuwe boswet. Als die wordt aangenomen, mag een oppervlakte zo groot als Groot-Brittannië gewoon gekapt worden. Bovendien kan door deze wet de ontbossing tot 2020 toenemen met 50 procent! Groot schandaal is dat de nieuwe wet iedereen amnestie geeft die in het verleden illegaal heeft gekapt. Een duidelijk signaal aan alle boeren met illegale kapplannen: het loont, dus ga je gang. Greenpeace doet dan ook alles om deze wet tegen te houden. Onze tegenstanders proberen ons voortdurend neer te zetten als een organisatie die tegen landbouwontwikkeling is; zo hopen ze ons in een kwaad daglicht te stellen. Dus laten we zien dat de ontwikkeling van Brazilië zónder ontbossing heel goed mogelijk is. Gelukkig is een groot deel van de Brazilianen het met ons eens: 80 procent van de bevolking wil de aanpassing van de boswet niet.

 


 

Rainbow WarriorMaandag 6 februari

Ons nieuwe vlaggenschip de Rainbow Warrior komt hier op 18 maart aan en ik ben druk bezig met de voorbereidingen. Internationale beroemdheden en journalisten gaan in Manaus aan boord en samen zakken we de Amazone af om wereldwijd aandacht te vragen voor de schoonheid en de vernietiging van dit unieke regenwoud. We gaan ook op bezoek bij verschillende indiaanse volken. Het is immers hun leefomgeving, hun culturele rijkdom en hun voedselbron die verwoest wordt door de legale en illegale houtkap. Waar mogelijk werkt Greenpeace samen met deze inheemse bewoners om het regenwoud te redden.

 

 Woensdag 8 februariPaulo

Groot nieuws! Onze campagnedirecteur Paulo Adario is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot forest hero. Hij startte in de jaren negentig de Greenpeace-campagne om de Amazone te beschermen en ging door, ondanks bedreigingen. Tien jaar geleden begeleidde hij Greenpeace-vrijwilligers uit de hele wereld die samen met de Deni-indianen hun gebied in kaart brachten. Zo kregen de Deni officieel recht op hun grond en daarmee ook het recht om houtkappers te weren.  Mede dankzij Paulo kwam er een verbod op de illegale handel in mahoniehout en een stop op de handel in soja uit ontboste Amazonegebieden. Hij was ook een drijvende kracht achter de afspraken met de grootste slachterijen in Brazilië om geen koeien af te nemen van veeboeren die betrokken zijn bij ontbossing. Morgen wordt Paulo in New York gehuldigd. De hele ‘familie’ is enorm blij en trots!

 AmazoneMaandag 13 februari

Het enige wat de desastreuze boswet nog tegen kan houden, is een veto door president Dilma Rousseff. Zij heeft beloofd de Amazone te beschermen, maar staat onder zware druk van de landbouwlobby. Volgende week beginnen we met het verzamelen van 1,4 miljoen handtekeningen voor ons wetsvoorstel Zero Deforestation; dat is 1 procent van alle Brazilianen. Dat móet lukken, want als we dat aantal halen, moet de politiek ons voorstel in behandeling nemen. Ook organiseren we een seminar met alle partijen die de ontbossing kunnen tegengaan. Wat is daarvoor nodig? Welke maatregelen moeten de overheden nemen? Welke stappen moeten de verschillende sectoren zetten? Met de antwoorden op deze vragen kunnen we laten zien dat de ontbossing van de Amazone daadwerkelijk gestopt kan worden. Nog een dikke maand, dan kunnen we echt van start...

Wil je Hilde en onze campagne voor de Amazone blijven volgen? Klik dan hier.