magazine / maart 2012

Hoe groen is de cloud?

Voor dit artikel is veel, heel veel gegoogeld. We hebben filmpjes bekeken op YouTube en rondgeneusd op Hyves en Twitter. Al die acties vonden vooral plaats op servers, krachtige computers in grote datacentra. Wereldwijd verbruiken die datacentra nu al 2 procent van alle beschikbare elektriciteit. Veel van die stroom is helaas verre van schoon. Toch vond GPM ook groene initiatieven.

Toen we in de vroege jaren negentig onze eerste stapjes zetten op het wereldwijde web, waren websites nog vrij statische dingen: een website was er om te bekijken, niet om iets mee te doen. Nu gebeurt het meeste van wat we op een computer doen online.

We vragen een miljard keer per dag iets aan Google. In plaats van een e-mailprogramma gebruiken we Hotmail en onze vrienden ontmoeten we op Facebook. Al die informatie staat niet op de harde schijf van onze computer, maar bevindt zich in de cloud, een enorm netwerk van met elkaar verbonden computers.

3 miljard video’s per dag

Computeren in de cloud kan energie besparen. Als één miljoen mensen een filmpje bekijken via YouTube is dat beter voor het milieu dan als ze allemaal een dvd met datzelfde filmpje zouden aanschaffen. Maar het blijft niet bij die ene video. Per dag bekijken we alleen al via YouTube 3 miljard video’s.

‘De trend is dat we muziek en video niet meer downloaden op onze harde schijf, maar live luisteren en bekijken’, zegt consultant Roel Croes, medeoprichter van innovatieplatform GreenICT. ‘Dat is handig voor de gebruiker, maar niet bepaald energiezuinig. Als je tien keer dezelfde videoclip bekijkt via YouTube, moet je computer die clip tien keer opnieuw binnenhalen.’

Kolencentrale in Oregon

Alleen al in Nederland staan zo’n 125 datacentra, die samen evenveel elektriciteit verbruiken als 286.000 huishoudens. Om de kans op stroomuitval te minimaliseren, plaatsen grote internetbedrijven hun datacentra graag vlak bij energiecentrales die goedkope stroom leveren. Helaas is dat vaak energie afkomstig van fossielebrandstoffen. Een voorbeeld is het datacentrum van Google in de Groningse Eemshaven.

Toen Facebook ruim twee jaar geleden de bouw aankondigde van een nieuw datacentrum vlak naast een grote, vervuilende kolencentrale in het Amerikaanse Oregon, kwam Greenpeace in actie. Met behulp van 700.000 handtekeningen en heel veel likes van enthousiaste supporters wisten we Facebook te overtuigen. Het sociale netwerk gaat nu zo veel mogelijk schone energie gebruiken en stelt op die manier een voorbeeld voor de hele sector.

Een mooi succes, maar we zijn er nog niet. Het aantal online diensten en het aantal gebruikers stijgen namelijk explosief. Naar verwachting zal de digitale wereld in 2020 44 keer zo groot zijn als nu.

Transparantie

Als je als consument wilt weten of de online diensten die je gebruikt op groene stroom draaien, is dat niet eenvoudig. Stichting Hivos liet onlangs uitzoeken hoeveel energie Nederlandse webdiensten als Hyves, Bol.com en Nu.nl verbruiken en of die energie afkomstig is van schone of vervuilende energiebronnen.

‘Veel bedrijven hebben zelf niet in beeld wat hun invloed is op het milieu’

Hivos wil dat alle Nederlandse datacentra op groene stroom draaien. Een van de belangrijkste bevindingen van het onderzoek heeft gek genoeg niets te maken met energieverbruik, maar met een gebrek aan transparantie. De meeste bedrijven weigeren informatie te geven over hun energieverbruik en de herkomst van hun stroom.

Rana Vatanparast, klimaat- en energie-expert bij Hivos, constateert naast een gebrek aan openheid ook een gebrek aan bewustwording. ‘Veel bedrijven hebben zelf niet in beeld wat hun invloed is op het milieu’, legt zij uit. ‘En vaak weet niemand binnen zo’n bedrijf wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor het milieubeleid.’

Toch zie je ook in de ICT-sector dat de groene revolutie niet te stoppen is. De met afstand grootste Nederlandse webdienst, Hyves, draait voor het overgrote deel op schone energie. In ons interview met ICT-manager Gerwin Scheeve lees je hoe Hyves dat aanpakt.

 

Tips om groen te surfen

  • Maak bladwijzers van je favoriete websites, zodat je deze niet steeds via Google hoeft op te zoeken.
  • Gebruik Blackle, een energiezuinige variant van Google.
  • Heb je een eigen website? Check dan op cleanbits.nl of je site draait op een groene server en stap zo nodig over.
  • Wees zuinig op je computers, laptops en smartphones en koop merken die mens en milieu zo min mogelijk belasten. Kijk hier voor de elektronicaranglijst van Greenpeace.

Hoe groen is Greenpeace.nl?

Alle websites van Greenpeace staan op servers die draaien op 100 procent groene stroom. Dat geldt dus ook voor de online variant van GPM. Wil je papier en energie besparen, verruil dan de papieren editie van GPM voor de digitale. Abonneer je hier en je ontvangt een e-mail zodra er een nieuw magazine online staat!