magazine / maart 2012

Held met sokken

© Vincent Mentzel/RVD

Iemand die op een onverwachte, verrassende manier iets bijzonders doet voor het milieu, dát is voor ons een ware held met sokken. In deze GPM: Koningin Beatrix.

De vorstelijke levensstijl van Hare Majesteit (74) veroorzaakt heel wat tonnetjes CO2-uitstoot. Haar kersttoespraak, waarin ze een lans brak voor duurzaamheid en eenvoud, deed dan ook wel wat wenkbrauwen fronsen. Greenpeace ging te rade bij de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en ontdekte dat Beatrix wel degelijk haar best doet om het groene voorbeeld te geven.

De koningin compenseert sinds twee jaar haar vluchten met de KBX, het koninklijke toestel. Daarnaast gebruikt ze in haar woon- en werkpaleizen groene stroom. Bij kasteel Drakensteyn heeft Beatrix zelfs zonnepanelen laten installeren. Gloeilampen laat ze waar mogelijk vervangen door led- en spaarlampen en haar oude kranten gaan bij het oud papier.

De RVD had bovendien een nieuwtje voor GPM: de majesteit rijdt binnenkort ook milieuvriendelijk. Ze heeft een elektrische auto besteld!

 

Ken of ben je ook zo’n held met sokken? Mail het ons: redactie@greenpeace.nl

Zelf een groene sok breien? Kijk voor het gratis breipatroon op www.greenpeace.nl/sok