magazine / maart 2012

Kernafval in de kliko?

Minister Maxime Verhagen wil het afval uit kerncentrale Borssele wegstoppen onder de grond. Out of sight, out of mind, dat idee. Gevaarlijke plannen die bij het vuilnis horen. Dat vinden wij niet alleen. Duizenden mensen vroegen bij Greenpeace felgele vuilniszakken aan, klikostickers met het symbool voor radioactiviteit én een masker van Maxime.

Stuur een e-mail aan Verhagen!

Van Zwolle tot Goes en van Wageningen tot Eindhoven, overal zetten mensen in januari hun ‘kernafval’ aan de kant van de weg en deelden foto’s daarvan op Facebook. Zo ontstond een creatieve boodschap aan Verhagen: wij willen geen kernafval! Sommigen verstopten de zakken, hopelijk alleen voor de foto, in het park of hoog in een boom. Huisdieren en kinderen werden in de strijd gegooid: aan vindingrijkheid geen gebrek!

Gemeenten protesteren

Ook via wineenmegaton.nl riep Greenpeace op tot verzet tegen de afvalplannen. In de afgelopen maanden verzonden 8.000 mensen een oproep aan hun wethouder om een stokje te steken voor de plannen van Verhagen. Ze wonen allemaal in een van de 125 gemeenten waarop het kabinet zijn oog liet vallen voor de ondergrondse opslag van kernafval. Al 80 van deze gemeenten hebben inmiddels protest aangetekend in Den Haag. Maar de minister houdt zijn poot stijf. Dat bleek opnieuw toen we op 8 februari een grote stapel gele zakken deponeerden voor de deur van zijn kantoor, het ministerie van EL&I.

Einde aan nucleaire dromen

Logisch dat Verhagen zo zijn best doet om het kernafval in de Nederlandse bodem te stoppen. Door het afvalprobleem ‘op te lossen’, denkt hij een tweede kerncentrale makkelijker te kunnen verkopen. Maar de realiteit heeft de nucleaire wensdromen van Verhagen ingehaald. Energiebedrijven Delta en RWE hebben besloten niet langer te investeren in een nieuwe kerncentrale. Van een tweede Borssele is dus voorlopig geen sprake. En dat scheelt tienduizenden kilo’s levensgevaarlijk kernafval per jaar.

Ook meedoen aan activiteiten van Greenpeace? Kijk hier.