magazine / maart 2012

Kort

Windunie de groenste

Wil je bijdragen aan de overgang naar een schone en veilige energievoorziening? Dan kun je beter kiezen voor een groene energieleverancier dan afgaan op het label ‘groene stroom’. Dat bevestigt de nieuwe Graadmeter voor Energiebedrijven, die Greenpeace eind februari uitbracht in samenwerking met de Consumentenbond. Op basis van een rapport van onderzoeksbureau SOMO hebben we 22 energiebedrijven langs de duurzame meetlat gelegd. Wat blijkt? Veel bedrijven verkopen weliswaar groene stroom, maar investeren intussen ouderwets in kolencentrales. Dat schiet natuurlijk niet op. De nieuwe Graadmeter laat zien welke leveranciers écht bijdragen aan een duurzame samenleving. Windunie komt als groenste leverancier uit de bus, gevolgd door Greenchoice, de Noord-Hollandse Energie Coöperatie en Eneco. Atoomstroom en Energiedirect eindigen onder aan in de Graadmeter. Je vind de ranglijst hier.

Schimmel eet plastic

Wij kennen schimmels vooral als die onwelkome donslaag op brood of kaas. Maar schimmels zouden wel eens de oplossing kunnen zijn voor een deel van de plasticberg die we met z’n allen produceren. Studenten van de Amerikaanse universiteit Yale ontdekten onlangs dat de pestalotiopsis microspora uit het Amazonewoud gek is op polyurethaan. Deze kunststof wordt onder andere gebruikt voor de productie van kunstleer en gietvloeren. Er waren al schimmels en bacteriën bekend die plastic kunnen afbreken, maar deze kleine paddenstoel doet dit veel sneller én effectiever. Goed nieuws als je bedenkt dat het merendeel van ons plastic afval nu wordt verbrand, waarbij schadelijke stoffen vrijkomen, of belandt op een afvalstortplaats.

GPM online: virtueel papier is groener

Ook deze editie van GPM staat weer online. Niet als pdf-bestand dat je eerst moet downloaden, maar in een eigen vormgeving die zich automatisch aanpast aan de schermgrootte. Dus ook prima leesbaar op een tablet of smartphone. Handig! Bovendien kun je in het online magazine doorklikken naar meer informatie en filmpjes. Ook niet onbelangrijk: hoe meer online-GPM-lezers, hoe meer we kunnen besparen op papier. Want hoezeer we ook proberen om de productie van het magazine zo duurzaam mogelijk te maken, de papierproductie, het printwerk en het verspreiden van het papieren magazine kosten meer energie dan een bezoek aan onze server. Bevalt deze online editie je, meld je dan aan als online-abonnee.

BASF- aardappel niet op onze akkers

Goed nieuws: de gentechaardappel Amflora komt niet op de Nederlandse akkers! Chemiebedrijf BASF heeft besloten gentechgewassen niet meer commercieel te verbouwen in de EU. De belangrijkste reden? Het aanhoudende verzet van boeren, aardappelhandelaren, politici en consumenten tegen gentechnologie. Vorig jaar tekenden meer dan 1 miljoen mensen het Europese burgerinitiatief tegen gentechgewassen van Greenpeace en online-actiegroep Avaaz. Boeren voerden samen met ons juridische actie tegen de riskante veldproeven van BASF. In GPM01 schreven we over de dreigende komst van de Amflora op de Europese akkers. De eerste teelt van BASF met deze aardappelen in Zweden toonde toen al aan dat ze zich onvermijdelijk vermengden met gewone aardappelen. Nu lijkt dat gevaar in Europa gelukkig van de baan. BASF doet nog wel wat veldproeven met gentechaardappelen, maar gentechnologie is hier duidelijk een aflopende zaak.

© Brendan Hoffman/Getty Images

Filmtip: Big Miracle

Dat walvissen heftige emoties bij mensen kunnen losmaken, weten we bij Greenpeace als geen ander. Dat ze zelfs midden in de Koude Oorlog Russische en Amerikaanse militairen bij elkaar konden brengen, is minder bekend. De film Big Miracle, die op 1 maart in de Nederlandse bioscopen in première ging, vertelt het waargebeurde verhaal van Greenpeace-actievoerder Cindy Lowry. Zij wist in 1988 zo’n beetje de hele wereld te betrekken bij de bevrijding van drie grijze walvissen die onder het zee-ijs in Alaska dreigden te verdrinken. Drew Barrymore, die Cindy speelt, werd tijdens de opnamen een enorme Greenpeace-fan. Wij hebben de film zelf nog niet kunnen zien, maar Amerikaanse recensies zijn overwegend positief. Zelf kijken dan maar?

© Roy Beusker

Postcode Loterij steunt opnieuw tonijn

De Nationale Postcode Loterij schonk Greenpeace begin februari een mooi bedrag: maar liefst € 2,25 miljoen. Daar bovenop kreeg Greenpeace nog € 1 miljoen om het Postcode Loterij Project Oceans voort te zetten. De Nationale Postcode Loterij beloont daarmee de resultaten die Greenpeace, Wereld Natuur Fonds en MSC sinds 2009 boekten binnen dit project. Dankzij de Postcode Loterij kunnen we nog intensiever campagnevoeren voor duurzame visserij. We zullen het geld vooral inzetten voor de bescherming van bedreigde tonijnsoorten in de Stille Oceaan. Zoals je weet, neemt Greenpeace principieel geen geld aan van overheden of bedrijven, dus we zijn enorm blij met deze bijdragen aan onze milieucampagnes.