magazine / maart 2012

Een groener dan groene tuin

Biologische levensmiddelen vind je inmiddels in vrijwel elke supermarkt. Hoe anders is het voor de milieubewuste tuinier die graag zeker wil weten dat zijn viooltjes niet geteeld zijn met behulp van gif en kunstmest. In de grote tuincentra is het lang zoeken naar ‘bio’ of ‘eco’. Hoe kun je je siertuin deze lente toch groener dan groen laten kleuren?

Maar eerst: waarom verkoopt Intratuin, dé plek waar veel Nederlanders hun planten, tuinmeubelen en helaas ook verdelgingsmiddelen inslaan, geen biologische planten? Groenspecialist Jerrie van Leeuwen: ‘De wensen van de consument staan vaak op gespannen voet met de biologische teelt. Als je bijvoorbeeld perkgoed niet kunstmatig remt in zijn groei, krijg je planten die er verwilderd uitzien.’ Toch liggen binnenkort meer duurzaam geteelde producten in de winkels van Intratuin. ‘We introduceren nog dit jaar een aantal biologische kruidenplanten en we doen een proef met biologisch geteelde rozen.’

Wie een ruime keuze aan biologische planten wil, moet op bezoek bij de vele milieubewuste kwekers die Nederland rijk is. Zoals Nils van Ligten, van kwekerij De Heliant in Wapserveen. Hij kweekt honderden wilde plantsoorten die van oorsprong voorkomen in Nederland, ook zeldzame soorten als arnica, dalkruid en orchideeën. Wat doet hij anders dan een niet-biologische kweker? ‘Wij gebruiken geen kunstmest en onze planten zijn van nature robuust’, legt Van Ligten uit. ‘Ze zijn beter bestand tegen plagen dan veel van de meer exotische planten uit het tuincentrum.’

Ben je zelf niet gezegend met groene vingers? Er zijn in heel Nederland ecologische hoveniers die mooie én duurzame tuinen ontwerpen en onderhouden. Hun filosofie en dus hun aanpak is anders dan de gebruikelijke benadering van tuinieren. ‘Het begint al bij de manier waarop je naar een tuin kijkt’, vertelt hovenier Erna Bisterbosch uit Culemborg. ‘Waardeer je de dynamiek die de natuur met zich meebrengt of wil je een tuin met een strakke vorm die constant blijft? Laat je een plant die komt aanwaaien staan of trek je die meteen met wortel en al uit de grond?’ Ecologisch tuinieren houdt sterk rekening met de natuurlijke omgeving. En voor wie zelf aan de slag wil, maar niet precies weet hoe, bieden veel milieubewuste hoveniers een tuinadvies op maat.

Kijk voor meer tips op milieucentraal.nl. Op wildeweelde.nl vind je adressen van ecologische kwekerijen, hoveniers en leveranciers van tuinmeubelen.

 

Tips voor een groene tuin

 • Verwijder onkruid zo veel mogelijk handmatig. Mijd in ieder geval chemische onkruidverdelgers zoals Roundup.
 • Bestrijd bladluis met natuurlijke middeltjes. Week wilde brandnetels of fijngesneden ui in een afgesloten pot of emmer met water en giet dit aftreksel enkele dagen achter elkaar over de aangetaste plant.
 • Een goede kweker kan je adviseren over de juiste planten voor je tuin. Neem eventueel foto’s mee van de planten en bomen die in (de buurt van) je tuin staan.
 • Kies bij voorkeur voor inheemse en robuuste planten.
 • Overweeg de aanschaf van tweedehands tuinmaterialen of meubels. Als je nieuwe spullen koopt, kies dan voor FSC-hout of gerecyclede kunststof.
 • Heb je een flinke tuin, dan kan een composthoop een uitkomst zijn. Binnen een paar maanden produceer je je eigen vruchtbare tuinaarde!
 • Geef een tuin- of kamerplant een tweede leven via tweedehandsplanten.nl. Ook op Marktplaats vind je planten.

Kleine tuinbewoners

 • Sluit je tuin niet hermetisch af, zodat egels en andere kleine dieren je tuin in en uit kunnen wandelen.
 • Sta hier en daar in je tuin enige verwildering toe. Daar doe je kleine dieren en insecten een plezier mee.
 • Een vijver staat garant voor veel leven in je tuin, waaronder kikkers en libelles.
 • Vervang je schutting door een heg, de favoriete broedplek van de heggenmus.
 • Wil je meer vogels in je tuin, plant dan struiken en bomen die (in de winter) bessen geven, zoals meidoorn, hulst en liguster.
 • Vergeet de kleinste bewoners van je tuin niet, zoals bijen, vlinders en hommels. Kies voor planten die lang en veel nectar geven, zoals lavendel, koninginnenkruid en de vlinderstruik.