magazine / juni 2012

Kort

Europees biokeurmerk

Vanaf 1 juli moet op alle voorverpakte, biologische etenswaren die in de EU zijn geproduceerd het Europese biokeurmerk staan: een frisgroen (of zwart-wit) blaadje met twaalf sterren. Voorlopig staat dit blaadje nog naast andere keurmerken op de verpakking, maar in de toekomst zal het biokeurmerk de andere vervangen, in alle 27 EU-landen. Zo kunnen consumenten in één oogopslag biologische voeding, drank en andere producten onderscheiden van zogenaamd ‘groene’ producten in hetzelfde schap. Onverpakte biologische producten of  biologische waren van buiten de EU mógen het biokeurmerk gebruiken, maar zijn daar niet toe verplicht. Het gebruik van termen als ‘biologisch’ en ‘eco’ in een merk, advertentie of productinformatie is wettelijk vastgelegd. Als je een product met het biokeurmerk koopt dan moet dit voldoen aan strenge Europese regels voor biologische landbouw en verwerking.

Eerlijk bankieren

Uit nieuw onderzoek voor de Eerlijke Bankwijzer blijkt dat Nederlandse banken in 2010 en 2011 flink hebben geïnvesteerd in groene stroom en veel minder in vervuilende elektriciteit. Per jaar besteedden ze ruim € 1,5 miljard aan duurzame elektriciteitsopwekking. Dat was in de periode 2007-2009 nog € 965 miljoen: een stijging van 60 procent! De groenste investeerders zijn ASN Bank, Triodos Bank, Rabobank en NIBC, achterblijver is ABN AMRO. De eerlijke bankwijzer beoordeelt sinds 2009 het investeringsbeleid van de elf grootste Nederlandse banken in bijvoorbeeld milieu, mensenrechten, natuur en dierenwelzijn. De wijzer kijkt ook hoe banken scoren op klimaatbeleid. Verrassend genoeg doen niet alleen ASN en Triodos het goed op dat gebied, maar haalt ook de Rabobank een voldoende. De wijzer is een initiatief van Oxfam Novib, FNV, Amnesty International, Milieudefensie, Dierenbescherming en Pax Christi. Wil je meer weten? Kijk hier.

© Greenpeace / Pieter Boer

Pieperpad wordt bijenparadijs

Talloze kleine diertjes zijn nuttiger dan je zou verwachten. En bijen zijn in deze categorie een soort apart. Het zijn de belangrijkste bestuivers van groenten en fruit en daarom cruciaal voor onze voedselvoorziening. Slecht nieuws is dat steeds meer bijenvolken sterven, door landbouwgif én doordat een geschikte leefomgeving verdwijnt. Daarop heeft Bionext - dat bedrijven in de biologische landbouw en voeding verenigt - iets slims bedacht, samen met de Bijenstichting en andere organisaties. Door het uitdelen en verstrooien van duizenden zakjes bijvriendelijk bloemzaad, transformeerden ze het Pieperpad, de 1.000 kilometer lange fietsroute langs biologische boerderijen, in een waar bloemen- en bijenparadijs. Pak de fiets en ga het zelf ontdekken!

© Greenpeace / Santosh Bane

Sloopschip Exxon Valdez geweigerd

Op 24 maart 1989 liep de olietanker Exxon Valdez op de klippen voor de kust van Alaska. Het ongeluk liet zien wat ons te wachten staat als Shell hier een olielek veroorzaakt: tientallen miljoenen liters olie stroomden in zee, honderdduizenden zeevogels, robben en walvissen stierven. Het gebied is nog altijd niet hersteld van deze enorme milieuramp. Nu, ruim 23 jaar later, staat de olietanker opnieuw ter discussie in verband met dreigende milieuschade. Want het schip is niet in zee verdwenen, maar weer in de vaart genomen. In mei dook het opeens op bij een sloopstrand in India, onder de naam Oriental Nicety. Greenpeace voerde jarenlang campagne tegen de mensonterende en milieuvervuilende praktijken op deze stranden. Zonder enige bescherming slopen arbeiders afgedankte schepen, waarbij het milieu ernstig wordt vervuild door giftige stoffen. Het Indiase hooggerechtshof stak gelukkig een stokje voor de sloop: de Exxon Valdez moet eerst worden ontdaan van gevaarlijke materialen als asbest en van olieresten, die vaak ontploffen en veel slachtoffers maken. Pas dan mag het schip zich weer melden op het Indiase sloopstrand.

Duurzame floriade

Dit jaar was het weer de beurt aan Nederland om de wereldtentoonstelling van de tuinbouw te organiseren. Tot en met 7 oktober zijn bezoekers welkom op de Floriade 2012 in Venlo. Je kunt hier genieten in de Feel Good Garden of opgaan in de bijenwereld in het paviljoen Bee for the World. Dit laatste gebouw wordt na de Floriade hergebruikt: duurzaamheid is een belangrijk thema op het evenement. Een ander voorbeeld is de duurzame tuin van NL Label, volledig gemaakt van duurzame materialen en producten. In deze tuin vind je een elektrische auto onder een solar carport en worden groenten en kruiden gekweekt op het dak van het tuinhuis. Paradepaardje is Villa Flora, het groenste kantoor van Nederland, dat na het evenement bedrijven zal huisvesten. Dit imposante glazen gebouw van ruim dertig meter hoog combineert de modernste milieutechnieken en zal, zo verwacht de Floriade, nog jarenlang een standaard zijn voor duurzaam bouwen.

Zonne-energie als groeimarkt

Zonne-energie staat aan de vooravond van een enorme groei, concludeert het internationale adviesbureau McKinsey in het rapport ‘Solar power: darkest before dawn’. Al in 2015 zal de prijs van een set zonnepanelen met 40 procent zijn gedaald, rekenen de onderzoekers voor. En in 2020 wordt die prijs nog eens 30 procent lager. McKinsey wijst een aantal markten aan waarvoor zonne-energie ook nu al - zonder subsidie - in prijs kan concurreren met fossiele stroom. Verrassend genoeg zijn dat niet alleen zonovergoten gebieden als Afrika of Griekenland: ook Nederland ligt in een rendabele zonneregio. Dat treft. Een ander onderzoek, van brancheorganisatie UNETO-VNI, laat zien dat in Nederland 300.000 woningbezitters overwegen op korte termijn zonnepanelen op hun daken te plaatsen. Uit dit onderzoek blijkt ook dat veel mensen geen idee hebben van de werkelijke kosten van zonnepanelen en hoe snel ze die terugverdiend hebben. Als zij beter geïnformeerd worden, stijgt het aantal woningbezitters met een zonnepanelenwens nog verder, verwachten de onderzoekers.