magazine / juni 2012

Bewust boodschappen doen met de SuperWijzer

© GP/Gerda Horneman

Voor iedereen die in de supermarkt wel eens twijfelend voor het koelvak staat, is er nu de SuperWijzer. Deze gratis app van Greenpeace en Varkens in Nood laat direct zien welke producten je met een gerust hart kunt kopen, als je milieu en dierenwelzijn belangrijk vindt.

Download de SuperWijzer

Vlees, zuivel, eieren en vleesvervangers, maar ook vleeswaren en toetjes: bij de lancering op 7 mei stonden al ruim 16.000 producten in de SuperWijzer. Om de app te gebruiken, hoef je hem alleen maar op je smartphone te downloaden. Sta je voor het koelvak, dan open je de SuperWijzer, houd het cameraoog voor de streepjescode en je ziet in één oogopslag hoe een product scoort op milieu en dierenwelzijn.

Vlees vs regenwoud

De link tussen een stuk vlees in de supermarkt en het milieu is misschien niet voor iedereen vanzelfsprekend. Suzanne Kröger, campagneleider bossen bij Greenpeace, legt uit wat onze vleesconsumptie te maken heeft met de regenwouden in Zuid-Amerika: ‘We eten met z’n allen beetje bij beetje de bossen op. De dieren die we hier fokken, eten soja uit Argentinië en Brazilië. In die landen breidt de teelt van dit populaire veevoer zich snel uit, ten koste van bossen en andere natuur. Daarnaast worden grote stukken regenwoud gekapt voor de aanleg van weilanden voor miljoenen runderen. Dat vlees ligt ook in Nederland in de winkel en wordt vaak in restaurants geserveerd.’

Voor de veehouderij zijn reusachtige hoeveelheden veevoer nodig: granen en andere gewassen die mensen ook zelf zouden kunnen eten. Voor één kilo vlees kan wel 13 kilo veevoer nodig zijn. De ruimte om al dat veevoer te verbouwen, is niet oneindig. De wereldbevolking is de afgelopen decennia explosief gegroeid en we eten steeds meer vlees en zuivel. Twee derde van alle landbouwgrond ter wereld wordt nu al gebruikt als weiland of voor de teelt van veevoer. Suzanne vindt de situatie in Brazilië zorgwekkend: ‘De overheid lijkt te zwichten voor de druk van de landbouwlobby om nóg meer bos te kappen voor runderen en soja-akkers.’

Broeikasgas uit de wei

De veehouderij is ook rampzalig voor de biodiversiteit en het klimaat. De verscheidenheid aan planten en dieren neemt af door het verdwijnen van bossen én door de bodem- en watervervuiling als gevolg van mestoverschotten. Bestrijdingsmiddelen en kunstmest voor de teelt van veevoer doen daar nog een giftige schep bovenop. Veeteelt is bovendien verantwoordelijk voor de toename van broeikasgassen en dus voor de opwarming van de aarde. Indirect, door de kap van bossen waarbij veel CO2 vrijkomt. En direct: bij de spijsvertering van koeien en andere herkauwers ontstaat methaan, een broeikasgas dat nog veel krachtiger is dan CO2. Volgens de landbouworganisatie van de Verenigde Naties is de veehouderij, als je al deze factoren bij elkaar optelt, verantwoordelijk voor 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

De productie van biologisch vlees, zuivel en eieren is over het algemeen minder schadelijk voor het milieu. Biologisch veevoer wordt namelijk geteeld zonder gebruik van giftige bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en het is gegarandeerd niet genetisch gemanipuleerd. Maar in de biologische veeteelt groeien de dieren langzamer en leven ze langer, waardoor ze meer voer verbruiken. Ook hebben ze meer ruimte. Dit alles zorgt ervoor dat ook de biologische veehouderij een flinke impact heeft op het milieu. Elke dag biologisch vlees eten, is dus niet de oplossing. Wie milieu én dierenwelzijn belangrijk vindt, kiest voor biologische producten en eet vooral ook minder vlees en zuivel.

Download hier de gratis app voor iPhone en Android.

Suzanne Kröger is campagneleider bossen. Volg haar via Twitter