magazine / oktober 2012

Afvalrace

©GP/Ben Deiman

Vorig jaar produceerde de gemiddelde Nederlander zo’n 500 kilo afval. Maar er zijn uitzonderingen: Arjen Ulrich leeft sinds 2010 praktisch afvalvrij. GPM vroeg hem - en zijn vriendin Karima Klarenbeek - een week lang alle vuilnis op te sparen. Lees hieronder over hun bevindingen en zoek de verschillen!

Arjen

In zijn woning in Alkmaar heeft Arjen (30) al zijn afval netjes klaarstaan in een plastic krat. Zijn GFT-afval gaat in de groenbak, plastic gaat in de daarvoor bestemde container en lege cola- en sapflessen gaan terug naar de winkel. ‘Het was wel even zoeken naar flessen sinaasappelsap waar statiegeld op zit’, vertelt hij. Oud papier heeft hij nauwelijks. Brieven en enveloppen gebruikt hij als kladpapier voordat hij ze wegdoet. In de afgelopen jaren is Arjen expert geworden in het vormgeven van een vrijwel afvalvrije levensstijl. ‘Op de markt kennen ze me inmiddels als de jongen die boodschappen komt doen met tupperware, voorraadbussen en linnen tasjes.’ Pindakaas wordt vers voor hem gemalen in zijn vaste notenwinkel, in een door hem meegenomen potje natuurlijk. Stroopwafels gaan nog warm vanuit de kraam in een oud koekblik. Kant- en klaarproducten en fastfood eet hij nauwelijks. ‘Maar toen een vriend laatst op het station een pizzapunt at, heb ik zijn kartonnen bordje hergebruikt om ook een stuk te halen’, vertelt hij. Wat na een week overblijft voor Arjens grijze kliko zijn slechts een paar kroonkurken en twee lege sappakjes. Sappakjes? ‘Die heeft Karima gedronken toen ze het afgelopen weekend bij me was.’ 

 Karima

In het keukentje op een smalle overloop van een studentenhuis in Voorburg trekt Karima (24) een vuilniszak open. ‘Sorry voor de stank. Ik heb zalm gekookt op de dag dat we begonnen met het opsparen van ons afval’, vertelt ze. ‘Niet zo slim van me.’ Naast een stapel oud papier en wat flesjes voor de glasbak heeft Karima in een week een flinke vuilniszak vol restafval verzameld. We vinden behalve lege sappakken ook koffiepads, groenafval, etensresten en veel plastic in de zak. ‘GFT-afval wordt in mijn buurt niet gescheiden ingezameld en ik dacht dat dit ook voor plastic gold’, legt ze uit. ‘Maar ik zag net op internet dat er een kilometer verderop een container voor plastic moet staan.’ Ze heeft respect voor hoe haar vriend leeft, maar kiest zelf vaker voor het gemak. ‘Ik heb wel een thee-ei en losse thee, maar grijp toch vaak naar de theezakjes. Dat levert extra afval op, ja. Elk theezakje zit in een apart hoesje, al die hoesjes gaan in een doosje en dat wordt op zijn beurt weer in een cellofaantje verpakt.’ Wat Karima ook opviel is dat er heel wat eten in haar vuilnisbak verdwijnt. ‘Ik kook vaak voor meerdere keren en vries restjes in. Maar het komt best vaak voor dat ik een of twee lepels over heb. Die gaan dan bij het vuil.’

 

Ook genoeg van die volle vuilniszakken? Produceer minder afval met deze tips van Arjen!

  • Inventariseer waar je bij jou in de buurt onverpakte producten kunt kopen. De markt is altijd een goede plek, maar er zijn ook steeds meer natuurwinkels waar je onverpakte groenten, noten, gedroogde vruchten en ontbijtgranen kunt kopen.
  • Leg een flinke voorraad bakjes, potjes, blikken, tasjes en lege broodzakken aan en neem deze mee als je boodschappen doet. Zo hoef je op de markt, bij de bakker of de kaasboer geen extra verpakkingsmateriaal meer aan te nemen.
  • Maak er een sport van om te koken met onverpakte producten. Zelf groenten snijden is zo gepiept en je bespaart weer een plastic zakje.
  • Vooral in biowinkels vind je vaak producten als slagroom, crème fraîche en yoghurt in glazen potjes of flessen die je na gebruik weer kunt inleveren (statiegeld).
  • Ook verzorgingsproducten kun je vaak zonder of met minimale verpakking aanschaffen. Losse stukken zeep koop je bijvoorbeeld bij winkels als Sabon en Lush. Laatstgenoemde verkoopt zelfs ‘vaste’ shampoo, conditioner, deodorant en tandpasta.
  • Koop een goede thermosbeker en neem je eigen koffie of thee mee als je reist met het openbaar vervoer. Of vraag in de kiosk of koffiezaak of men je drankje direct in je beker wil doen. Dat scheelt op jaarbasis heel wat papieren of plastic wegwerpbekertjes.
  • Veel rekeningen en andere correspondentie van bedrijven, banken en stichtingen kun je inmiddels via e-mail ontvangen (GPM lees je per slot van rekening al digitaal!). De weinige enveloppen die je toch nog op de mat vindt, geef je een tweede leven door ze te gebruiken voor het maken van notities of boodschappenlijstjes.

Meer tips en informatie vind je op het blog van Arjen.