magazine / oktober 2012

Goed goed zit beter

Of je nu een Zeemanshirtje draagt of een veel duurder T-shirt van G-Star, de kans is groot dat het op dezelfde onverantwoorde manier is gemaakt: voor weinig geld met veel gif. Hoe maken we onze kleding schoner?

Download gratis patroon En maak je eigen schone jurk

Echt duurzame, schoon geproduceerde kleding is helaas nog niet de norm. De meeste kleding wordt geproduceerd in lagelonenlanden, onder slechte arbeidsomstandigheden en met veel gif. In 18 landen onderzocht Greenpeace 15 bekende kledingmerken op giftige stoffen. Ook in Nederland troffen we schadelijke nonylfenolethoxylaten (NFE's) aan, onder meer in spijkerbroeken van G-Star en een T-shirt van Converse. NFE's zijn in het Westen al lang verboden, maar niet in landen als China. Ver van je bed, lijkt het. Toch zorgen deze stoffen ook hier voor problemen: als we de kleding wassen, komt het gif via het riool in onze waterzuiveringsinstallaties terecht, waar het afbreekt tot het hormoonverstorende nonylfenol. En die stof kunnen de waterbedrijven niet uit het water filteren. De oplossing voor dit probleem lijkt eenvoudig: geen gif meer gebruiken. Maar de praktijk is weerbarstig.

Kledingindustrie verantwoordelijk

De kledingindustrie bestaat uit complexe netwerken van (toe)leveranciers, importeurs, (onder)aannemers en inkoopkantoren. Dat kledingbedrijven daardoor slecht zicht hebben op de omstandigheden waaronder hun kleren worden gemaakt, is misschien niet verwonderlijk, maar geen excuus om te doen alsof hun neus bloedt. Zij laten hun kleding produceren in landen als China en Bangladesh. En daarom zijn ze medeverantwoordelijk voor de lozing van schadelijke stoffen in de rivieren en meren waar een groot deel van de bevolking haar drinkwater en vis uit haalt.

Recht op een gifvrij leven

Greenpeace wil dat deze kledingbedrijven stoppen met het lozen van giftig afvalwater en openheid geven over de troep die in het water is terechtgekomen. De miljoenen mensen die in de buurt van de fabrieken wonen en de mensen die in de fabrieken werken, hebben het recht te weten welke giftige stoffen bij de kledingproductie worden gebruikt. Ze hebben, net als wij, recht op een gifvrije omgeving en gifvrije kleding. Onze Detox-campagne in de zomer van 2011 overtuigde grote kledingmerken als Puma, Nike en H&M, maar bedrijven als G-Star en Levi’s blijven hopeloos achter: hun toezeggingen zijn vaag en bieden geen garanties.

Doe het zelf!

Wat Greenpeace betreft komt er geen kleding meer op de markt voordat bewezen is dat die geproduceerd is zonder giftige stoffen. Daarom blijven we de kledingindustrie aanspreken op haar verantwoordelijkheid. Maar met een beetje creativiteit kunnen we ook nu al in schonere kleren rondlopen. Covergirl Emanuelle vertelt hoe zij dit aanpakt: in plaats van steeds iets nieuws te kopen, laat ze haar kleding hier maken, van tweedehands stoffen. Een goed idee!

Greenpeace inspireert je graag om zelf aan de slag te gaan met een ontwerp - speciaal voor ons gemaakt - van modeontwerpster MLY. Zo sluit je kinderarbeid in ieder geval uit. Het gif is lastiger uit te bannen: ook al zijn de regels in Nederland strenger, ook hier zijn nieuwe stoffen niet schoon. MLY gebruikt daarom voor haar limited editions restjes stof. Wie weet heb jij ook nog iets in de kast liggen waar de schaar in kan. Dan weet je zeker dat voor jouw jurkje geen extra gif wordt gebruikt.

Download het ontwerp van MLY

Wil je het liefst morgen al met dit ontwerp  pronken? Dat kan in acht simpele stappen: download het patroon gratis via de button op deze pagina.

Win een op maat gemaakte jurk

Ben je zelf iets minder handig met de naaimachine, stuur dan een e-mail naar redactie@greenpeace.nl en vertel ons voor 10 november waarom juist jij dit jurkje (op jouw lijf gemaakt!) verdient. Win je de jurk, dan hoor je dat op 15 november.

Of win het boek ‘Talking Dress’

Cover 'Talking Dress'Heb je het jurkje gemaakt, stuur dan voor 1 december een foto naar redactie@greenpeace.nl. Onder de inzenders verloten we drie gesigneerde exemplaren van het boek ‘Talking Dress’, geschreven door Neerlands enige écht ethische mode-expert Marieke Eyskoot. Van shoptips tot wasweetjes, van ruilideeën tot doe-het-zelf-trucs, van kleding tot accessoires, verzorgings-producten, eten en zelfs trouwen: 'Talking Dress' maakt het gemakkelijk en leuk om goed te doen, en er tegelijkertijd geweldig uit te zien. Meer weten: www.talkingdress.nl.Download de gratis 'Talking Dress'-app

Niet gewonnen? Niet getreurd! Want waar je ook bent, deze gratis app wijst je de weg naar je eigen fair fashion lifestyle. Nu te downloaden in de Apple en Google Play Store.

Wie is MLY?

MLY is het merk van de Eindhovense mode-ontwerper Emily Hermans. Emily maakt bewust duurzame keuzes door bijvoorbeeld het overgrote deel van haar collecties in Nederland te produceren. Daarbij maakt ze veel gebruik van natuurlijke materialen. De prints op haar kleding worden bijna allemaal digitaal bedrukt met biologisch afbreekbare inkten en een waterbesparende techniek. Voor haar limited editions maakt ze uitsluitend gebruik van reststoffen. www.mly.nl