magazine / oktober 2012

Rewind // Forward

© GP/Sari Tolvanen

In deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer hebben we positief nieuws voor de Noordzee - een succes dat te danken is aan een lange, juridische adem. Onze campagne voor de bescherming van de Noordpool leverde wereldwijd al ruim twee miljoen handtekeningen op. En in de tropische regenwouden van Afrika steunt Greenpeace inheemse bewoners in hun verzet tegen de oprukkende palmolie-industrie.

Abonneer je op de nieuwsbrief


Augustus 2012
Greenpeace wint rechtszaak over boomkorvisserij

Greenpeace is erg blij dat de overheid, door een uitspraak van de Raad van State, opnieuw moet bekijken of boomkorvissers wel mogen vissen in de Voordelta, een natuurgebied voor de kust van Zeeland. Greenpeace had de zaak al in 2010 aangespannen, nadat toenmalig minister Gerda Verburg weigerde de Voordelta adequaat te beschermen, terwijl ze dat wel had moeten doen. De Voordelta is immers een Natura2000-gebied. Volgens Greenpeace betekent dit dat de schadelijke boomkorvisserij uit het gebied geweerd moet worden. De zware sleepnetten van deze vissers vernietigen al het bodemleven en nemen bovendien een enorme bijvangst mee: jonge vissen, krabben en zeesterren die dood of stervend weer overboord gaan.

Greenpeace hoopt dat de overheid nu eieren voor haar geld kiest en de boomkorvisserij ook verbiedt in alle andere Natura2000-gebieden in de Noordzee, zoals de Doggersbank. ‘Dat is de eerste stap om natuurgebieden op zee echt te beschermen’, zegt campagneleider oceanen Pavel Klinckhamers. ‘Dan bloeit het zeeleven weer op en komen er op termijn meer en grotere vissen. Daarvan profiteren de vissers ook buiten het beschermde gebied. Wat goed is voor de zee, is uiteindelijk ook goed voor de vissers.’
Volg Pavel via Twitter: @GP_Pavel.

 


 

Juni - september 2012
Shell stopt voorlopig met olieboringen op de Noordpool

Goed nieuws: Shell gaat dit jaar niet meer boren naar olie in het kwetsbare Noordpoolgebied. Vanwege technische mankementen aan de Arctic Challenger, het schip dat noodzakelijk is bij het bestrijden van een olieramp, durft de Amerikaanse overheid geen vergunning af te geven. Die voorzichtigheid is mede dankzij de ruim twee miljoen mensen wereldwijd - onder wie Paul McCartney en Penélope Cruz - die tegen de plannen van Shell in actie zijn gekomen. Om al die proteststemmen in Nederland kracht bij te zetten, nam in juli onze directeur Sylvia Borren letterlijk plaats in de directiekamer van het hoofdkantoor van Shell. En in september maakten we het tanken van benzine onmogelijk bij meer dan zeventig pompstations.

Op dit moment mag Shell nog wel voorbereidende werkzaamheden uitvoeren, zoals een begin maken met de boorput. Echte proefboringen in het olieveld mogen niet, waardoor Shell zijn plannen uitstelt tot 2013. Per boorlocatie is er een kans van één op vijf dat er een olielek ontstaat, met desastreuze gevolgen voor dieren als de ijsbeer en de poolvos. Shell blijft deze onacceptabel grote risico’s negeren. Wij leggen ons daar niet bij neer en blijven de oliegigant oproepen de miljarden die het verkwist met milieuonvriendelijke activiteiten te investeren in schone energie. Kijk voor de laatste stand van zaken op www.greenpeace.nl.

 


 

September 2012
Palmolie-industrie rukt op in Afrika

In het Congobekken, midden op het Afrikaanse continent, ligt het een-na-grootste tropische regenwoud ter wereld. Dit groene hart van Afrika beschermt ons klimaat doordat het gigantische hoeveelheden CO2 opslaat. De bossen zijn het leefgebied van bijzondere dieren als de okapi, maar ook van bedreigde mensapen als de bonobo. Voor zo’n tien miljoen inheemse bewoners is dit weelderige oerwoud hun thuis en hun voedselbron. Het Afrikaanse regenwoud is nog relatief onaangetast. Toch zijn hier in de afgelopen decennia grote stukken bos verdwenen, vooral door de industriële houtkap. Greenpeace is daarom al jaren actief in het Congobekken. We voeren campagnes tegen de illegale en destructieve houtkap en ondersteunen ­bewoners in hun strijd voor eerlijke landrechten.

Nu doemt een nieuwe bedreiging op: de palmolie-industrie. Het Amerikaanse bedrijf Herakles Farms wil in Kameroen een enorm waardevol bosgebied kaalkappen voor de aanleg van zijn palmolieplantages. Greenpeace gaat de komende jaren intensief campagne voeren om dit unieke regenwoud te beschermen tegen Herakles en andere grote palmoliebedrijven, samen met bewoners, ngo’s en wetenschappers. In Indonesië hebben we een van de grootste palmoliebedrijven ‘om’ gekregen. Ook het groene hart van Afrika is onze steun meer dan waard!

 

Digitaal nieuws

Via onze nieuwsbrief krijg je elke twee à drie weken een update in je mailbox van alles waarmee Greenpeace zich bezighoudt. Lukt het ons om grote kledingmerken gifvrij te krijgen? Hoe staat het nu met de bescherming van de bossen?

Vanuit de nieuwsbrief ga je direct naar spannende acties, video’s, adembenemende foto’s, persoonlijke blogs en betrouwbare achtergrondinformatie. Meld je nu aan en volg het Greenpeace-nieuws op de voet!