magazine / december 2012

Geen spullen, maar daden

© Greenpeace/Andrea Gritter

Geen nieuwe iPad, maar een huiskabouter die het bed opmaakt. Wie eens iets anders onder de kerstboom wil leggen, kan kiezen voor een persoonlijk cadeau: vrije tijd, aandacht of een dienst. Meestal goedkoper, bijna altijd groener. En leuk om te krijgen!

De feestdagen staan voor een groot deel in het teken van kopen, geven en krijgen. De laatste dagen voor kerst stromen de schreeuwerig verlichte winkelstraten vol met haastige laatsteminuutshoppers. Webwinkels kunnen de 'doedatdanmaar'-aankopen nauwelijks meer verwerken; aankopen die vaak veel duurder uitpakken dan het van tevoren minutieus vastgestelde budget toelaat.

Natuurlijk is het leuk om elkaar mooie spullen te geven, maar zeg eens eerlijk: met hoeveel van die cadeaus ben je echt heel blij? Niet voor niets staat Marktplaats de eerste week van januari vol afdankertjes uit kerstpakketten en familievieringen.

Tijd geven

Het kan ook anders. Persoonlijker, goedkoper en vaak groener. Door geen cadeaus te kopen voor vrienden, familie en geliefden, maar na te denken over een persoonlijk, immaterieel geschenk. Veel mensen zouden graag 'hulp' op hun verlanglijstje zetten en daar waarschijnlijk blijer mee zijn dan met opblaasbare prullenbakken, knalroze vazen of flessen mierzoete glühwein.

Hulp of tijd geven: het idee is zo gek nog niet. Denk eens aan die vriend met een baby, de tante die haar zieke partner verzorgt of je zus die van drukke baan naar jonge kinderen holt. Als er íets is waar zij behoefte aan hebben, is het wel tijd. Zij zullen een mooie kaart met tegoedbonnen voor een paar uur oppas, overhemden strijken, koken of boodschappen doen, waarschijnlijk enorm waarderen. Zeker als je direct een concrete datum afspreekt, zodat de ontvanger er niet op terug hoeft te komen.

Wie is toch dat mannetje...

... dat jouw bed heeft opgemaakt? In Scandinavische landen kennen ze het Wichtelmannetje, een huiskabouter die weet dat mensen in donkere dagen extra verlangen naar wat lichtpuntjes. Door lootjes te trekken, weet je wie jij gaat ‘wichtelen’. In de weken voor kerst verwen je die persoon met kleine attenties: een bed opmaken, de fiets van de buurman binnenzetten, een huishoudelijke taak overnemen, een mooie steen of een lief briefje in een jaszak stoppen, of een boterham in de lunchtrommel in de vorm van een hartje snijden.

Ik geef weg

Social media kunnen een warm bad zijn voor wie hulp zoekt voor een ander. Type op Twitter #durftevragen of #dtv achter een tweet met hulpverzoek en de reacties stromen vaak binnen. Ook op Facebook bestaat sinds kort een verzamelplaats voor mensen die iets weg te geven hebben. Met de feestdagen in aantocht bieden mensen aan om voor je te koken of te bakken, of bijvoorbeeld ouderen naar familie te rijden. Hier kun je, als je zelf geen tijd hebt, toch een passend immaterieel cadeau voor iemand vinden.

Koop een verhaaltje, maaltijd of lied

Wie een bijzonder immaterieel cadeau wil geven, maar zelf geen inspiratie of tijd heeft, kan tegen betaling ook terecht bij de Amsterdamse kunstenaar Pauline Fokkelman. Zij biedt op haar site ‘fonkeltjes’ aan, zoals verhaaltjes voorlezen door de telefoon, een prettig gesprek in de trein of slenteren door de stad. En via Thuisafgehaald kun je maaltijden bestellen bij mensen in de buurt van jouw cadeau-ontvanger.

Ook immateriële cadeaus kun je zo gek en zo duur maken als je zelf wilt. Zo is er de online cadeauwinkel Jo Cadeau waarop honderden diensten van freelancers in de etalage staan. Je kunt bijvoorbeeld een filosofisch gesprek met kinderen kopen (€ 100), hulp bij het ordenen van de administratie (€ 200), een lied laten componeren (€ 500) of in acht weken slank worden met personal trainer Billy (€ 350). De kosten voor deze diensten lopen op tot maximaal € 1.000. Voor de prijs van twee iPads heb je bijvoorbeeld een ode aan je geliefde in de vorm van een boek.

Geef een groene aarde

Tal van mogelijkheden dus, om onder de kerstboom eens heel anders uit te pakken. Nog één briljant idee dan: geef een goed doel cadeau. Maak namens de gelukkige een eenmalige gift over, knutsel een mooie giftcard waarop je het cadeau onthult en pak die feestelijk in. Welk doel moet je kiezen? Tja, wij van WC-eend adviseren...Maar zonder gekheid, met een gift aan Greenpeace geef je iemand wel het mooiste cadeau dat er is: een groene aarde.