magazine / december 2012

Mexico toxico

© Guadalupe Szymanski/GP

Dat Chinese rivieren en meren door de mode-industrie worden gebruikt als afvoerputje wisten we al langer. Nieuw veldwerk van Greenpeace toont aan dat ook in Mexico fabrikanten, die kleding produceren voor merken als Levi’s en Calvin Klein, klakkeloos giftig afvalwater in het milieu lozen.

Zeg nee tegen gif


Gehuld in witte pakken namen onderzoekers van Greenpeace Mexico in het holst van de nacht watermonsters bij de afvoerpijpen van twee grote fabrieken. ‘Het lijkt zo onschuldig, het vullen van een paar flesjes. Maar in een land als Mexico is zelfs dat niet zonder risico’s’, vertelt Ilze Smit, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace Nederland. ‘Mijn Mexicaanse collega Pierre Terras moest urenlang in de bosjes liggen om ongezien bij de lozingspijp te komen.’

Giftige cocktail

Toen de monsters werden geanalyseerd in het Greenpeace-laboratorium aan de universiteit van Exeter bleek al snel dat er reden tot zorg is. Een greep uit de giftige stoffen die in het water zijn gevonden: nonylfenol (hormoonverstorend), trichloroaniline (schadelijk voor het waterleven) en verschillende ftalaten (schadelijk voor het voortplantingssysteem). Deze stoffen zouden nooit in het milieu terecht mogen komen. Een stof als nonylfenol bijvoorbeeld is in de EU al jarenlang verboden, maar belandt via het wassen van kleding ook in óns water.

Pierre bezocht een gemeenschap die bij een zwaar verontreinigde waterval woont. Hij sprak met de bewoners, die in actie zijn gekomen tegen de bedrijven die het water vervuilen. Zij leggen een direct verband tussen het vergiftigde water en de zieken en doden die in elke familie binnen dit dorp te betreuren zijn. Pierre: ‘De mensen lijden en ondertussen verdient de industrie miljarden peso's. Dat klopt gewoon niet.’

Transparantie

Een andere uitkomst van het onderzoek is dat het in Mexico buitengewoon moeilijk is om boven water te krijgen hoe alle lijntjes lopen. De overheid doet geheimzinnig over de vergunningen die bedrijven krijgen om zich van afvalwater te ontdoen. Ook overheidsstudies naar watervervuiling in Mexico krijgen direct het stempel 'vertrouwelijk'. Greenpeace Mexico moest alles op alles zetten om die informatie los te peuteren. Greenpeace vindt dat de lokale bevolking het recht heeft te weten aan welke stoffen zij wordt blootgesteld en eist dat bedrijven eerlijk zijn over hun productieproces.

De schoonwatercampagne van Greenpeace heeft, wereldwijd gesteund door miljoenen mensen, al tot belangrijke successen geleid: grote merken als H&M, C&A, Zara, Esprit en Mango beloofden uiterlijk in 2020 de lozing van gif voor hun kleding een halt toe te roepen. En ze maken daarvóór al bekend welke schadelijke stoffen bij die kledingproductie in het milieu terechtkomen: zo publiceert Zara komend jaar de gifstoffen van honderd leveranciers. Kort voor de publicatie van dit artikel, maakte ook Levi’s bekend dat zijn fabrieken geen afvalwater meer zullen dumpen. Help je mee ook de overige modegiganten onder druk te zetten? Binnenkort laat Greenpeace in Nederland weer van zich horen met spraakmakende activiteiten. Schrijf je nu in, dan houden we je op de hoogte.

Download het volledige rapport over watervervuiling in Mexico ‘Toxics threads: under wraps’.