magazine / maart 2013

Prachtige zeebeelden

GP/Pierre Gleizes

Twee prijswinnende foto’s van Greenpeace-fotografen die bewijzen dat een beeld soms werkelijk meer zegt dan duizend woorden...

Een jan-van-gent met een stuk net om zijn nek: Pierre Gleizes won met deze indrukwekkende foto onlangs de eerste prijs in de categorie natuur van een Franse fotowedstrijd. De foto nam hij aan boord van Greenpeace-schip Arctic Sunrise bij de kust van Mauritanië, waar we afgelopen zomer massale overbevissing aan de kaak stelden.

Een eerste prijs ook voor ‘onze’ Alex Hofford, met zijn serie over het leven aan boord van het Filippijnse monsterschip Vergene. De prijs werd uitgereikt door een organisatie voor correspondenten in Azië en OnAsia, het grootste fotobureau in de regio. Hofford laat in zijn winnende foto de oogst zien van deze varende visfabriek, dat ringnetten en zogenoemde lokvlotten gebruikt om grote hoeveelheden vis binnen te slepen.

Die vlotten trekken naast tonijn ook andere zeedieren aan, zoals bedreigde schildpadden en haaien die in de netten verstrikt raken.

Pierre Gleizes werkt al zo'n dertig jaar voor Greenpeace. In deze video vertelt hij over zijn ervaringen: