magazine / maart 2013

Rewind // Forward

© GP/John Novis

In deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer goed nieuws voor de Indonesische bossen. Pulp- en papierbedrijf APP belooft te stoppen met ontbossing. Jeansmerk G-Star gaat gifvrije mode produceren en Shell blundert voort in zijn poging naar olie te boren in het Noordpoolgebied.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Training facility for Sumatran Elephants (Elephas maximus sumatrensis) in Sultan Sarief Qosim Forest Park. The elephants are trained to interact and help control wild elephants that invade farms.

Februari 2013

APP stop met ontbossing in Indonesië

Asia Pulp & Paper (APP), een van de grootste pulp- en papierbedrijven ter wereld, belooft een einde te maken aan ontbossing. Goed nieuws voor de mensen die afhankelijk zijn van de Indonesische bossen, maar ook voor de orang-oetan en de Sumatraanse tijger, die hun leefgebied langzaam zien verdwijnen. Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat leveranciers van APP sinds 2009 per jaar zo’n 100.000 hectare regenwoud hebben vernietigd.

De afgelopen jaren voerde Greenpeace verschillende campagnes tegen bedrijven die papier en verpakkings-materiaal afnamen van APP. Onder druk van miljoenen supporters zeiden speelgoedmerken als Mattel (Barbie) en Hasbro (Transformers) hun contracten met APP op. Ook Unilever, Douwe Egberts en ING verbraken alle banden met het bedrijf.

Greenpeace roept nu ook APRIL, na APP de grootste pulp- en papierproducent in Indonesië, en de Indonesische overheid op stappen te zetten om ontbossing te beëindigen. De overheid moet niet alleen stoppen met de uitgifte van nieuwe kapvergunningen, maar ook bestaande vergunningen herzien. Alleen de gebundelde krachten van overheid, industrie en maatschappelijke organisaties kunnen het tij keren en de bossen beschermen, ook voor volgende generaties.

 


 

Activists place posters reading: "Detox G STAR RAW on the shop window of a G STAR RAW store in Rotterdam. The activity is part of Greenpeaces global call for the apparel industry to eliminate the use of toxic substances throughout the entire supply chain.Februari 2013 

G-Star gaat voor gifvrije mode

Het heeft even geduurd, maar G-Star belooft nu ook gifvrije mode te produceren. Met zijn toezeggingen wordt het Nederlandse jeansmerk zelfs internationaal koploper, omdat het de ergste gifstoffen, ftalaten, dit jaar al uit zijn productieketen bant.

Greenpeace voert sinds 2011 campagne tegen G-Star. Het bedrijf gaf aanvankelijk geen kik, terwijl veel andere merken zich wel aansloten bij de gifvrije mode-revolutie. Onder andere Zara, H&M en Levi’s besloten een einde te maken aan de vervuiling van rivieren en meren in productielanden als China en Mexico. G-Star volgde begin dit jaar, na een ludieke actie op de Amsterdam Fashion Week en honderden kritische reacties die door Greenpeace-supporters werden achtergelaten op de Facebookpagina van het merk.

Inmiddels is bijna 15 procent van de wereldwijde mode-industrie overstag; een flinke prestatie, als je bedenkt dat Greenpeace dit milieuprobleem pas twee jaar geleden op de agenda zette. Maar we zijn er nog niet. Achter de schermen wordt flink onderhandeld met merken die nog achterblijven. En als dat niet helpt… dan hoor je binnenkort weer van ons.

 


 

The Shell conical drilling unit Kulluk sits aground on the southeast shore of Sitkalidak Island about 40 miles southwest of Kodiak City, Alaska, in 40 mph winds and 20-foot seas January 1, 2013. The Kulluk grounded following many efforts by tug and Coast Guard crews to tow the vessel to a safe harbor when it was beset by winter storm weather during a tow from Dutch Harbor, Alaska, to Everett, Wash.Zomer 2013

SHELL SCHORT BORINGEN OP

Shell gaat dit jaar niet naar olie boren in het Noordpoolgebied. Dat goede nieuws kwam eind februari naar buiten, na een flinke reeks tegenslagen voor het bedrijf. Volgens Greenpeace toont dit besluit aan dat Shell en andere oliemaatschappijen beslist niet zijn opgewassen tegen de extreme omstandigheden in het gebied rond de Noordpool.

De afgelopen maanden beging Shell blunder na blunder. In januari liep het boorschip Kulluk met 585.000 liter diesel aan boord tijdens een storm tegen de rotsen voor de kust van Alaska. Ook van het rampenplan van de omringende landen, verenigd in de Arctic Council, is weinig heil te verwachten. Het document, waarop Greenpeace al voor publicatie de hand wist te leggen, rept alleen van ‘passende stappen’ als er iets fout gaat, maar in het plan is niets te lezen over de aansprakelijkheid van oliebedrijven.

Voor Greenpeace is dit volstrekt inadequate plan nóg een reden om een stokje te willen steken voor de olieboringen van Shell. Een olielek in dit kwetsbare gebied heeft rampzalige gevolgen: dat risico mag Shell eenvoudigweg niet nemen. Dit jaar laat Shell de prachtige natuur in het Noordpoolgebied met rust. We zullen er alles aan doen om van dit uitstel afstel te maken.

 

Digitaal nieuws

Via onze nieuwsbrief krijg je elke drie weken een update in je mailbox van alles waarmee Greenpeace zich bezighoudt. Lukt het ons om grote kledingmerken gifvrij te krijgen?

Hoe staat het nu met de bescherming van de bossen? Vanuit de nieuwsbrief surf je direct naar spannende acties, video’s, adembenemende foto’s en betrouwbare achtergrondinformatie. Meld je hier aan en volg het Greenpeace-nieuws op de voet