magazine / juni 2013

Kort

En er is licht

Het is moeilijk voor te stellen, maar van alle mensen op aarde heeft een vijfde geen elektriciteit. Zij zijn in de vroege en late uurtjes afhankelijk van dure en gevaar-lijke kerosinelampen. Onacceptabel, vindt duurzaamheidsgoeroe Maurits Groen. Hij is een van de initiatiefnemers van de WakaWaka, een ledlamp met zonnecellen die na een dagje opladen maar liefst zestien uur licht geeft. Sinds de lamp vorig jaar op de markt kwam, was een van de meest gestelde vragen aan de makers: waarom  kan de WakaWaka mijn telefoon of laptop niet opladen? Onlangs is daarom een nieuwe versie uitgebracht, de WakaWaka Power, een lamp én oplader. Opbrengsten van de verkoop in het Westen worden gebruikt om de lamp tegen een veel lagere prijs aan te kunnen bieden in opkomende economieën. Bestellen kan via getwakawaka.com.

Bouw een bijenhotel

Hier kun je lezen hoe bijen ernstig worden bedreigd, onder andere door schadelijk landbouwgif.Industrialisering van de landbouw heeft onze akkers steeds monotoner gemaakt, met minder plantensoorten en minder rustige plekjes waar wilde bijen – die niet in een kolonie, maar solitair leven – hun nestjes kunnen bouwen. En laat je ze daarbij nou héél makkelijk kunnen helpen. Op greenpeace.nl/bijentips vind je bijvoorbeeld een eenvoudige instructie voor het bouwen van een heus bijenhotel. Plaats zo’n hotel in je tuin, zaai wat nectarrijke bloemen en voor je het weet, heb je een ware trekpleister gecreëerd voor de wilde en minder wilde bij. En vergeet je niet vandaag nog de petitie op reddebijen.nl te tekenen? Bedankt!

Is afval het nieuwe goud?

Afval: iedereen produceert het. Of het nu een blikje, een tijdschrift, auto, scheerapparaat of ventieldopje is. Wereldwijd is afval een probleem dat bijna onvoorstelbare proporties heeft aangenomen. Denk maar eens aan de monsterlijke hoeveelheid plastic die in de Stille Oceaan ronddrijft en die eufemistisch wel de ‘kunststofarchipel’ wordt genoemd. Maar uit de overblijfselen van onze welvaart (nog zo’n eufemisme) kan ook iets nieuws ontstaan. Voor het project ‘My waste is your waste’ brachten het Museum of the Image (MOTI) in Breda en het Museu da Casa Brasileira in São Paolo Nederlandse en Braziliaanse ontwerpers en kunstenaars samen. Met afval als inspiratiebron én materiaal gaan ze aan de slag. Zou afval het nieuwe goud kunnen zijn? Je kunt het zien in MOTI, tot en met 1 september.

Win een klimaat-thriller

Een gerenommeerde Britse klimaatwetenschapper verdwijnt spoorloos, vlak voordat hij een belangrijk rapport zal presenteren. Met deze gebeurtenis begint de nieuwe thriller van Gauke Andriesse over verdachte oliebaronnen, klimaatsceptici, het kappen van oerbossen en de fraudegevoelige handel in emissierechten. Aan het schrijven van ‘Nu ik er niet meer ben’ ging een lange periode van studie vooraf. Om een zo realistisch mogelijk verhaal te kunnen vertellen, putte Andriesse onder andere uit rapporten van Greenpeace. Uitgeverij Atlas Contact stelt drie exemplaren van het boek beschikbaar die wij mogen weggeven. De eerste drie thrillerfans die een e-mail sturen aan redactie.nl@greenpeace.org krijgen ‘Nu ik er niet meer ben’ gratis thuisgestuurd. Andriesse schreef eerder romans als ‘Stilzwijgen’, ‘De dode opdrachtgever’ en ‘De handen van Kalman Teller’. Voor die laatste thriller kreeg hij in 2011 de Gouden Strop.

Wandelphone

De beste remedie tegen een smartphone- of internetverslaving is lekker de natuur in. Maar Natuurmonumenten laat je ook op de hei nog naar je telefoon grijpen. De natuurorganisatie lanceerde onlangs de app ‘Natuur Routes’, die half mei al 36 wandel-, fiets- en kanoroutes bevatte. Bij verschillende mooie plekken krijg je extra uitleg met behulp van foto’s, teksten en audio-verhalen. Die verhalen zijn ingesproken door boswachters die het betreffende gebiedkennen als hun broekzak. Na afloop kun je de route via de app een cijfer geven, een functionaliteit waarvan al veel natuurliefhebbers gebruik hebben gemaakt. Je kunt ‘Natuur Routes’ voor iPhone en Android gratis downloaden via natuurmonumenten.nl/routeapp.

Jeans te lease

Bezitten is uit, gebruiken is in, concluderen architect Thomas Rau en kunstenaar Daan Roosegaarde in het artikel ‘Toekomstvisioenen’ (lees meer). Door geen producten te kopen, maar te leasen, worden bedrijven gestimuleerd een duurzaam product te leveren dat lang meegaat, zo is de achterliggende gedachte. Het Nederlandse modemerk Mud Jeans biedt sinds kort de mogelijkheid een jeans te leasen (leaseajeans.nl). Voor een startbedrag van € 20 en een maande-lijkse bijdrage van € 5 krijg je een fairtrade-spijkerbroek van biologisch en deels gerecycled katoen. Na een jaar kun je de broek terugsturen, houden (tegen een extra betaling van € 20) of inruilen tegen een nieuw exemplaar (je betaalt dan € 7,50 ‘switchkosten’), waarna een nieuwe lease-overeenkomst begint. Draag je de jeans zo vaak dat er al binnen een jaar gaten in vallen, dan wordt de broek kosteloos gerepareerd.