magazine / juni 2013

Rewind // Forward

© Fotosearch

In deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer inspirerend nieuws over Nederlandse bedrijven die hun groenste beentje voorzetten. Minder goed nieuws hebben we over de Indonesische bossen en een Nederlands monsterschip dat klakkeloos 1,5 miljoen kilo haring overboord kieperde.Mission Possible

Mei 2013

Bedrijven gaan voor schone energie

Begin dit jaar startte in de Sociaal-Economische Raad een historisch overleg tussen vakbonden, bedrijven en natuur- en milieuorganisaties. De opdracht: bedenk hoe we de kabinetsdoelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020 kunnen halen. Kort daarna startte onze campagne Mission Possible, waarmee we groene koplopers in het bedrijfsleven een steuntje in de rug geven en twijfelende achterblijvers een subtiele schop onder de derrière. Chemiebedrijven AkzoNobel en DSM, elektronicaproducent Philips en voedingsmiddelenengigant Unilever bekenden al snel kleur. De multinationals ondersteunen nu publiekelijk het kabinetsstreven en willen dat er ambitieuze EU-doelen komen voor CO2-reductie, energiebesparing en een groter aandeel schone energie. Omdat niet alle bedrijven de energierevolutie even enthousiast omarmen, voerde Greenpeace begin mei actie op het Amsterdamse Beursplein. Op het dak van de optiebeurs installeerden we zonnepanelen en we riepen beursgenoteerde bedrijven als Heineken en FrieslandCampina op ook eenduidig te kiezen voor schone energie. Alleen als de overheid, bedrijven en burgers de handen ineenslaan, kunnen we toe naar een Nederland dat onafhankelijk is van fossiele brandstoffen. Surf naar greenpeace.nl/missionpossible en kijk hoe jij kunt bijdragen aan dit belangrijke streven. Want duurzame energie in 2050, dat is Mission Possible!


Greenpeace activists escort the factory fishing vessel Jan Maria owned by shipping company Parlevliet & van der Plas outside the harbour of IJmuiden. Three Inflatables are following the trawler and activists try to hang a banner at the ships side. One activist falls in the water during the action. The Jan Maria had got itself talked about earlier this year because tons of eatable fish were thrown overboard at sea. Eventually the trawler turned around and went back to sea.Actievoerders van Greenpeace begeleiden met rubberboten de supertrawler Jan Maria van rederij Parlevliet & Van der Plas (P&P) wanneer het schip de haven van IJmuiden nadert. Een van de actievoerders valt overboord tijdens een poging om een spandoek aan de romp van het schip te hangen. Het schip maakt na diverse gevaarlijke manoeuvres rechtsomkeert bij de confrontatie met de actie van Greenpeace. Het schip wordt ervan verdacht tonnen eetbare vis op zee overboord te zetten.


Februari – mei 2013

Haringschandaal

1,5 miljoen kilo haring die overboord gaat, omdat met vis van betere kwaliteit meer te verdienen valt: dit schandaal kwam eind maart aan het licht dankzij een klokkenluider die Greenpeace de dubbele boekhouding overhandigde van het reusachtige schip Jan Maria. Actualiteitenprogramma Nieuwsuur gaf ruchtbaarheid aan dit schokkende verhaal en Greenpeace deed aangifte tegen de eigenaar van de Jan Maria, de Katwijkse reder Parlevliet & Van der Plas. Het overboord gooien van goede vis is namelijk verboden in de Europese Unie. Greenpeace roept de Europese visserijministers op bedrijven die zich schuldig maken aan dit soort praktijken niet meer te steunen in het nieuwe, hervormde visserijbeleid. Die oproep zetten we op 23 mei kracht bij door tijdens een actie de Jan Maria te beletten aan te meren in de haven van IJmuiden. Uiteindelijk is dit schandaal het gevolg van een verziekt systeem. Voor dit soort monsterschepen is simpelweg geen plek op onze toch al zwaar overbeviste oceanen. Of het nu gaat om schepen die de wateren voor de kust van West-Afrika leegvissen of supertrawlers die op de Noordzee hun slag slaan: de industriële visserij heeft haar langste tijd gehad en er moet ruimte komen voor kleinschalige en duurzame visserij. 

 


 

Indonesie

2013

Laatste tijgers in de knel door ontbossing

Oliepalmplantages blijven, zelfs na jarenlange campagnes, een grote bedreiging voor de bossen in Indonesië. Palmolieproducent Duta Palma kapte onlangs nog op Sumatra illegaal honderden hectaren veenbos, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Greenpeace. Met deze verwoestende praktijken wordt het leefgebied van de vierhonderd laatste Sumatraanse tijgers ernstig aangetast. Dat moet en kán anders: nu al zijn er kleine gemeenschappen die, gesteund door de Indonesische overheid, palmolie verbouwen met oog voor mens en milieu: zonder (veen)bos te verwoesten en zonder het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen. De kleinschalige oliepalmteelt zorgt voor werkgelegenheid in verarmde gemeenschappen. Bovendien vloeit de winst van deze palmolie terug naar de mensen op het land, die daarmee onder andere het schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen. Greenpeace juicht dit soort initiatieven toe en pakt ondertussen Duta Palma aan, zoals we eerder deden met Golden Agri-Resources (GAR), de grootste palmolieproducent van Indonesië. Dankzij onze acties zegden bedrijven als Nestlé en Unilever hun contracten met GAR op, waarna het bedrijf een einde maakte aan de ontbossing voor zijn palmolie. Nu Duta Palma nog.

Digitaal nieuws

Via onze nieuwsbrief krijg je elke drie weken een update in je mailbox van alles waarmee Greenpeace zich bezighoudt. Lukt het ons om grote kledingmerken gifvrij te krijgen? Hoe staat het nu met de bescherming van de bossen? Vanuit de nieuwsbrief surf je direct naar spannende acties, video’s, adembenemende foto’s en betrouwbare achtergrondinformatie. Meld je nu aan op greenpeace.nl/nieuwsbrief en volg het Greenpeace-nieuws op de voet!