magazine / september 2013

Rewind // Forward

©GP /Marcel Rob

In deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer goed nieuws over de omslag naar duurzame energie in Nederland en een einde aan de doorvoer van walvisvlees.

Turbines spin in the 300MW Cedar Creek Wind Energy Project. With 274 turbines, Cedar Creek is located in a 13,000ha (32,000-acre) site about 13km (8 miles) east of Grover in north-central Weld County, Colorado. It is one of the largest single wind-power facilities in the United StatesCedar Creek will help Colorado achieve its goal of 20% renewable energy by 2020. Cedar Creek Wind Energy LLC owns the plant, which is a joint venture between Babcock & Brown (67%) and BP Alternative Energy (33%). The capital investment was more than $480m.

Mei – juli 2013

Mission Accomplished

Een half jaar lang vergaderden ze aan de overlegtafels van de Sociaal Economische Raad: natuur- en milieuorganisaties, werkgevers, vakbonden en het kabinet. Op de agenda stonden afspraken over een nationaal Energieakkoord - vandaar dat ook Greenpeace was aangeschoven. Zo'n akkoord moet helpen om energie te besparen en de Nederlandse energievoorziening snel te vergroenen, vooral met behulp van zonne- en windenergie. Op 28 augustus was het zover: de onderhandelaars legden zich vast op een reeks concrete maatregelen. De vijf oudste kolencentrales gaan dicht, er wordt geïnvesteerd in duizenden windmolens op land en op zee en komt er een fonds waaruit burgers geld kunnen lenen om hun woning te isoleren. Natuurlijk hebben de milieuclubs wat water bij de wijn moeten doen. 'Dit akkoord is een compromis, geen Greenpeace-akkoord', vat campagnedirecteur Joris Thijssen het samen. Maar al met al zijn we blij met de afspraken. Schone energie blijkt inderdaad Mission Possible, zoals onze actiewebsite al liet zien. Hier deelden vele mensen complimentjes uit aan bedrijven die zich inzetten voor duurzame energie en riepen ze minder groene bedrijven op zich uit te spreken voor een schone toekomst. Een voor een vroegen bedrijven als AkzoNobel, Philips, DSM en Unilever om een ambitieus energieakkoord. Nadat Greenpeace begin juni een windmolenwiek op hun stoep legde als ‘steuntje in de rug’, sloten ook Heineken en FrieslandCampina zich aan bij deze duurzame oproep.

A Humpback whale breaks the surface as it heads south to Antarctica for the summer.

Juli 2013

Geen walvisvlees via Rotterdam

De Rotterdamse haven is niet langer een doorvoerhaven voor walvisvlees naar Japan. Maar belangrijker nog: het transportbedrijf dat zich nog waagde aan deze controversiële ladingen, het van oorsprong IJslandse Samskip, heeft beloofd geen walvisvlees meer te vervoeren. Dat is het resultaat van 7.000 handtekeningen onder een Greenpeace-petitie en twee acties in de haven Hamburg. Een succes dat de IJslandse walvisjacht in het hart treft: als IJsland het vlees niet kan exporteren, is dit waardeloos. IJslanders zelf eten namelijk geen walvisvlees. Toch is door deze succesvolle campagne ruim 130 ton walvisvlees weer retour afzender gegaan. Nu moeten Europese overheden voorkomen dat de handel zich verplaatst naar andere bedrijven of plaatsvindt via andere routes. Nederland, Duitsland én de EU moeten wettelijke maatregelen treffen, zodat walvisvleestransporten via Europese havens niet meer zijn toegestaan. In de Verenigde Staten bestaat een dergelijk verbod al. Alleen met daadkrachtig optreden van overheden kan het vervoer van walvisvlees - en daarmee hopelijk ook de jacht - voorgoed tot het verleden behoren.

 

 

Greenpeace's Arctic Sunrise and crew are confronting the seismic vessel in the Barents Sea north of Russia, protesting the Russian oil giant Rosneft as it prepares to drill for oil in the fragile Arctic. A banner reads "Save the Arctic." Early this morning, as the Rosneft-contracted vessel Akademic Lazarev began firing underwater sound cannons up to 250 decibels in the Fedynskiy license block, Greenpeace approached the vessel, demanding that it stop operations immediately. Rosneft has recently signed joint deals to drill in the Arctic with international oil companies including ExxonMobil, BP and Statoil.

September - 20??

De strijd om de Noordpool gaat door

Wereldwijd hebben sinds vorig jaar al bijna 4 miljoen mensen getekend voor bescherming van het Noordpoolgebied tegen graaiende oliebedrijven. Vorig jaar was het Shell die de aandacht trok, met domme blunders en gevaarlijke fouten, zoals het stranden van boorschip Kulluk. Door dat gestuntel en de massale protesten besloot Shell zich deze zomer niet aan nieuwe boorproeven te wagen. Helaas zijn er meer kapers op de kust, zoals het Noorse Statoil en de Russische bedrijven Gazprom en Rosneft. Dat laatste bedrijf, wereldkampioen olielekken op het vaste land, doet seismisch onderzoek in de Karazee, bij Nova Zembla. Daar wil Rosneft naar olie boren. Ons schip Arctic Sunrise koerste in augustus richting die plek. Toen de ijsbreker de Noordelijke zeeroute op wilde varen, werd hij door de Russische kustwacht tegengehouden, terwijl het schip aan alle voorwaarden voldeed. Toen we vreedzaam wilden demonstreren bij een olieplatform van Gazprom, reageerde de Russische kustwacht op uiterst confronterende wijze. Alle dertig opvarenden van de ijsbreker werden gearresteerd en in de rechtbank van Moermansk aangeklaagd voor piraterij. Een absurde aantijging, natuurlijk.

Heb je de petitie nog niet getekend of wil je weten wat je nog meer kan doen voor het behoud van de Noordpool? Ga dan naar savethearctic.org. Daar kun je ook een e-mail sturen aan de Russische ambassade om te pleiten voor de vrijlating van de dertig gevangenen. Het laatste nieuws over deze Arctic 30 lees je hier.