magazine / december 2013

Rewind // Forward

© GP/Joerg Lantelme

In deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer een update over Fukushima en de gevolgen van de nucleaire ramp en een verslag van onze actie bij het boorplatform Prirazlomnaya van Gazprom. 

Dragon Lake (Danau Nagasakti) is an incredibly crystal clear peat lake with a backdrop of primary forest. Once home to the critically endangered Sumatran tiger, the area still supports a great deal of biodiversity. Part of the Kampar peat dome, this area is affected by changes in the water table and forest cover of the entire dome system. The people of Dosan village believe the lake is sacred and understand the importance of safeguarding the area


April - mei 2013

Winkelinspecties illegaal hout

Een half jaar lang vergaderden ze aan de overlegtafels van de Sociaal Economische Raad: natuur- en milieuorganisaties, werkgevers, vakbonden en het kabinet. Op de agenda stonden afspraken over een nationaal Energieakkoord - vandaar dat ook Greenpeace was aangeschoven. Zo'n akkoord moet helpen om energie te besparen en de Nederlandse energievoorziening snel te vergroenen, vooral met behulp van zonne- en windenergie. Op 28 augustus was het zover: de onderhandelaars legden zich vast op een reeks concrete maatregelen. De vijf oudste kolencentrales gaan dicht, er wordt geïnvesteerd in duizenden windmolens op land en op zee en komt er een fonds waaruit burgers geld kunnen lenen om hun woning te isoleren. Natuurlijk hebben de milieuclubs wat water bij de wijn moeten doen. 'Dit akkoord is een compromis, geen Greenpeace-akkoord', vat campagnedirecteur Joris Thijssen het samen. Maar al met al zijn we blij met de afspraken. Schone energie blijkt inderdaad Mission Possible, zoals onze actiewebsite al liet zien. Hier deelden vele mensen complimentjes uit aan bedrijven die zich inzetten voor duurzame energie en riepen ze minder groene bedrijven op zich uit te spreken voor een schone toekomst. Een voor een vroegen bedrijven als AkzoNobel, Philips, DSM en Unilever om een ambitieus energieakkoord. Nadat Greenpeace begin juni een windmolenwiek op hun stoep legde als ‘steuntje in de rug’, sloten ook Heineken en FrieslandCampina zich aan bij deze duurzame oproep.

A general view of Fukushima city and the suburb of Watari. A Greenpeace radiation monitoring team has been checking contamination levels in the city, one year after the Fukushima nuclear disaster. Greenpeace has been conducting radiation monitoring around the Fukushima area for the past year, and has found serious risks to public health, inadequate decontamination activities, and a complete failure by the authorities to protect the Japanese population.


21 oktober 2013 - ? 

Fukushima: hoe nu verder? 

Ruim 2,5 jaar na de tsunami in Fukushima is de nucleaire ramp nog lang niet ten einde. Overvloedige regen zorgde half oktober voor het overstromen van de opslagtanks waarin het radioactieve water is opgeslagen. Een paar ­weken daarvoor werd een groot lek ontdekt, waarbij mogelijk tot 450.000 liter radioactief koelwater in de Grote Oceaan terechtkwam. Eerder stroomde al 300.000 liter besmet water in zee.

Een Greenpeace-team van zestien experts uit tien landen verrichte begin oktober opnieuw metingen naar de radioactiviteit in het getroffen gebied. In een deel van de stad Tamura, waar de regering geëvacueerde families weer wil huisvesten, bleken de stralingsniveaus nog steeds hoger dan toegestaan. Dat stelt de mensen voor een enorm dilemma: keren ze niet terug naar hun besmette omgeving, dan verliezen ze hun aanspraak op vergoedingen van de Japanse overheid. Voor tien­duizenden mensen is het onzeker of zij ooit nog naar huis kunnen terugkeren. Greenpeace roept de Japanse regering op te stoppen met kernenergie. ‘Het is voor de bescherming van de bevolking van het grootste belang dat Japan overstapt op een schone en duurzame energievoorziening’, zegt Junichi Sato van Greenpeace Japan. De Japanse energiesector laat zien dat een overstap naar schone alternatieven wel degelijk mogelijk is: sinds april 2012 is ruim 3,5 gigawatt aan nieuwe schone energievoorzieningen geïnstalleerd. Dat is 28 keer zo veel als het Prinses Amaliawindpark in de Noordzee.

De meetresultaten van het Greenpeace-team kun je sinds een jaar volgen via greenpeace.nl/fukushimamaps.

Five Greenpeace International activists attempt to climb the
18-19 september 2013

Dé actie van minuut tot minuut 

Woensdag 18 september
4.20 uur Greenpeace-actievoerders laten vanaf de Arctic Sunrise vijf rubberboten in het water zakken. Ze zetten koers naar het Russische boorplatform Prirazlomnaya.
4.37 uur De rubberboten arriveren bij het boorplatform. De Finse Sini Sareela (31) en de Zwitser Marco Weber (28) klimmen met touwen langs de ijzeren wand naar boven om een spandoek op te hangen. Het bewakingsschip van het boorplatform richt een waterkanon op de twee.
5.28 uur De kustwacht gaat over tot actie. Zes gemaskerde, in het zwart gestoken mariniers varen met rubberboten naar het boorplatform. De Russen vuren waarschuwings­schoten af.  6.28 uur De rubberboten vluchten weg voor de kustwacht. Via de radio krijgt de Arctic Sunrise een waarschuwing: de rubberboten mogen niet aan boord worden gehaald. Ook moet de kapitein het schip stilleggen. Kapitein Peter Willox negeert dit bevel en vaart weg. 
7.15 uur De kustwacht achtervolgt de Arctic Sunrise in internationale wateren. Met het boordkanon worden elf waarschuwingsschoten afgevuurd om het schip tot stoppen te dwingen.
Donderdag 19 september
18.26 uur Boven de Arctic Sunrise, varend in internatio­nale wateren, verschijnt een Russische helikopter. Vijftien gewapende mannen van de Russische veiligheidsdienst springen aan boord en nemen het commando van het schip over. Ze laten de opvarenden knielen op het helikopterdek en houden ze onder schot. Alle dertig opvarenden worden gearresteerd, de Russen verslepen het schip naar de haven van Moermansk.