magazine / december 2013

Dit zijn de Arctic 30

Mannes Ubels

Mannes Ubels

© Paul Hilton/GP

Op 19 september entert de Russische kustwacht met geweld het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise en arresteert de opvarenden. Hun ‘misdrijf’: een vreedzaam protest tegen de riskante boorplannen van Gazprom bij de Noordpool. Inmiddels zijn ze op borgtocht vrij, maar er hangt ze nog altijd een jarenlange celstraf boven het hoofd. Dit zijn de Arctic 30.

Maandenlang zaten 28 Greenpeace-actievoerders en 2 freelance journalisten vast in een Russische cel. Samen tellen ze 18 nationaliteiten; hun leeftijden lopen uiteen van 21 tot 60 jaar. Wie zijn deze Arctic 30? Waar staan ze voor, hoe beleven én overleven ze de Russische gevangenschap? Uit hun brieven en verhalen van advocaten en mensenrechtenwerkers konden we opmaken hoe de dertig hun gevangenschap ervoeren. Inmiddels kunnen ze direct hun eigen verhaal doen.

Het zijn de details die tot de verbeelding spreken. De ratten, de kleine cellen, het slechte eten, de kettingrokende  Russische celgenoten, de kou en de openklappende ramen. Maar ook het optimisme van Faiza en de lach van Alexandra toen ze ‘Save the Arctic’ in een muur gekrast zag staan. Ons team in Rusland liep zich de benen uit het lijf om onze collega’s te voorzien van warme kleding en vers fruit. Familieleden kwamen op ontroerende wijze zelf in actie voor hun geliefden. Die steun en warmte, de wereldwijde solidariteit, waren het allerbelangrijkste voor de Arctic 30.

Mannes Ubels (42), hoofdmachinist, Nederland
Als Mannes begin oktober een brief mag schrijven, richt hij die niet aan zijn ouders, broer of zijn vriendin Carmen. Hoe erg hij hen ook mist, zijn zorgen over de Arctic Sunrise zijn groot. Mannes’ brief gaat dan ook naar de Russische onderzoekscommissie: of hij alsjeblieft voor het schip mag zorgen. ‘Typisch Mannes’, zeggen zijn broer en vriendin. Toegewijd, eigenzinnig en positief. Elke dag geeft hij zijn celgenoten een stevige sporttraining. Mannes houdt de moed erin.

Kieron Bryan (29), freelance videojournalist, Verenigd Koninkrijk

Miguel Hernan Perez Orsi (40), bemanningslid, Argentinië

Iain Rogers (37), bemanningslid, Verenigd Koninkrijk

Tomasz Dziemianczuk (36), actievoerder, Polen

Sini Saarela (31), actievoerder, Finland
‘Sini, de stille held’ noemt een vriend haar in zijn blog. Sini vindt dat ze zich als bewoner van het Noordpoolgebied moet verzetten tegen de riskante boorplannen. De frêle Finse is een van de twee klimmers die op 18 september aan het enorme Gazpromplatform hangen. Ze belandt in het ijskoude water en wordt afgevoerd door gewapende Russen. Sini is stoer én vrolijk. In de Moermanske gevangenis maakte ze zulke gekke sprongen, dat zelfs de Russische bewakers moesten lachen.

Paul Ruzycki (48), bemanningslid, Canada

Anne Mie Roer Jensen (26), bemanningslid, Denemarken

Jonathan Beauchamp (51), bemanningslid, Nieuw-Zeeland

Ekaterina Zaspa (37), bemanningslid, Rusland

Alexandra Harris (27), actievoerder, Verenigd Koninkrijk
Specialist in digitale media met een groot hart voor de natuur. In de gevangenis drumde ze ‘Everything’s Gonna Be Alright’ van Bob Marley op haar celmuur. Ze was bang, maar ook trots. ‘De wereld praat over Noordpoololie. En ik heb daaraan bijgedragen.’

Francesco Pisanu (38), bemanningslid, Frankrijk

Frank Hewetson (45), actievoerder, Verenigd Koninkrijk

Andrey Allakhverdov (50), actievoerder, Rusland

David John Haussmann (49), bemanningslid, Nieuw-Zeeland

Christian D’Alessandro (32), bemanningslid, Italië
Christian is coördinator van de Greenpeace-vrijwilligers in Napels. Zijn moeder verzamelde 100.000 handtekeningen voor zijn vrijlating. Zelfs de Italiaanse oliegigant ENI vroeg handelspartner Gazprom om clementie voor Christian en de Arctic 30.

Anthony Perrett (32), actievoerder, Verenigd Koninkrijk

Dimitri Litvinov (51), actievoerder, VS/Zweden

Ana Paula Alminhana Maciel (31), bemanningslid, Brazilië

Colin Russell (59), bemanningslid, Australië

Gizem Akhan (25), bemanningslid, Turkije
Gizem Akhan, de vriendelijke hulpkok van de Arctic Sunrise die de lekkerste cheesecakes bakt, vierde haar 25e verjaardag in een kleine cel in Moermansk. Ze was toen al zeven jaar vrijwilliger voor Greenpeace, net als haar vader. Haar moeder Tülay vroeg de wereld om steun in een open brief: ‘Ik zag foto’s van mijn dochter met een pistool op zich gericht. Alleen maar omdat ze vreedzaam protesteerde tegen een bedrijf dat bij de Noordpool naar olie wil boren.’

Ruslan Yakushev (33), bemanningslid, Oekraïne

Alexandre Paul (36), bemanningslid, Canada

Faiza Oulahsen (zie de inleiding van dit magazine)

Roman Dolgov (44), actievoerder, Rusland

Peter Henry Wilcox (60), kapitein, Verenigde Staten
Pete Wilcox is een Greenpeace-veteraan. Hij was kapitein op de Rainbow Warrior toen die in 1985 werd opgeblazen door de Franse geheime dienst. Pete heeft alles al meegemaakt, maar vindt de Noordpool zijn spectaculairste reisbestemming: ‘Ik kan blijven kijken naar het betoverende landschap.’ Alleen zijn twee tienerdochters en zijn vrouw kunnen hem aan land houden. ‘Peter is een held’, zegt Maggie Wilcox. ‘Hij is een van die zeldzame mensen die hun leven wijden aan een betere wereld.’

Camila Speziale (21), actievoerder, Argentinië
Camila is nog nooit zo ver van huis geweest. In een videoboodschap stelt de klimmer en fotograaf haar broertjes gerust. Maar haar eerste reis met een Greenpeace-schip eindigde in ‘een horrorfilm’. Nog voordat zij het Gazpromplatform kan beklimmen, is haar rubberboot geramd door de Russische kustwacht. ‘Ik snap echt niet wat oliebedrijven bezielt. Hoe kunnen ze hun kinderen straks recht in de ogen kijken en vertellen dat ze zo’n prachtig gebied hebben verwoest, alleen voor hun winst?’

Phil Ball (42), actievoerder, Verenigd Koninkrijk

Marco Weber (28), actievoerder, Zwitserland