magazine / maart 2014

Bee yourself

Rinske Kreukniet en Angélique Berger

Rinske Kreukniet en Angélique Berger

© GP/Julie Hrudova

De bij heeft het moeilijk, maar haar populariteit groeit, juist ook onder hobbyisten. Twee niet-alledaagse imkers over zwermtijd, de oogst en het belang van de lindebloesem.

Ook jij kunt de bij helpen

Rinske Kreukniet (37) en Angélique Berger-de Meijer (46) verzorgen met hun bedrijf Immeke urban beekeeping-cursussen Rotterdam.

Angélique: 'Bijen brengen ons zoveel méér dan alleen honing. Ja, ze zij een onmisbare schakel in de natuur, maar bijen zijn voor ons mensen ook een spiegel. Ze vertellen ons van alles over de manier hoe we met de aarde omgaan, hoe kunstmatig we met bijen en andere dieren omgaan, hoe we met elkaar omgaan.

Rinske: 'Voor mij breng imkeren alles samen: mijn achtergrond als vormgever, de hang naar ambacht en mijn kloppende boerinnenhart. Het is mooi dat steeds meer stadsmensen onze passie delen. Bij ons overwinteren op dit moment vijf kasten. Maar in de zomer zwermen ze en kunnen het wel 300.000 bijen worden. De meeste zwermen vertrouwen we toe aan onze cursisten.'

Angélique: 'Ik geniet van het werken met de bijen en van hoe wonderlijk een volk in elkaar steekt. Voor mij zijn bijen echt een bron van inspiratie.'

Rinske: 'Als we goed zijn voor de aarde, zijn we vanzelf goed voor de bij en zal die zich ook beter kunnen verweren tegen de ziektes die nu heersen.'

Meer weten over de activiteiten van Rinske en Angélique: immeke.nl

BIJENTIPS
Zelf imkeren: bezint eer ge begint....
• Check of je niet allergisch bent voor bijen en ook geen allergische huisgenoten of buren hebt.
• Bijen houden niet van modder; zet de korf op een verhoging.
• Bescherm jezelf met bedekkende kleding of een imkerpak.
• Kies het bijenvolk dat past bij de omgeving die je kunt bieden. Elk volk heeft zijn eigen karakter, gewoontes en gebruiksaanwijzing.
• Bescherm je bijen tegen weersinvloeden.
• Maak een rookvat om de bijen tijdens het oogsten af te leiden. De rook verstoort de communicatie, waardoor ze je niet allemaal aanvallen.

Meer tips, een cursus doen of beginnersboekje kopen: Ilovebeeing.nl

Ook kleine beetjes helpen de bij:
• Het voorjaar staat voor de deur; maak van je tuin of balkon een bijenparadijs. Zaai wilde bloemen, zorg voor bloeiende planten die veel en lang nectar geven, zoals lavendel en koninginnenkruid. Bouw een bijenhotel: greenpeace.nl/bijentips.
• Kies in de winkel zo veel mogelijk voor biologische producten en dus voor gifvrije en bijenvriendelijke landbouw.
• Tuinier gifvrij. Een beproefd middel tegen bladluis  is een mengsel van groene zeep en spiritus. Meng 20 gram groene zeep (zonder chemische bijvoegingen), 20 milliliter spiritus en 1 liter lauw water en sproei dat met een plantenspuit over je planten. Ook brandnetelgier is effectief: meng 1,5 kilo jonge brandnetels met 10 liter water. Laat dit mengel twee weken staan, maar roer er af en toe wel in. filter het daarna en spuit het mengsel regelmatig over de geplaagde planten.

Michel Schouten (46) is traumachirurg in het Tielse Ziekenhuis Rivierenland. Zijn kast op het dak van het ziekenhuis bracht vorig seizoen 2,5 kilo honing op.

'Als je bijen houdt, ga je anders naar de natuur kijken. Ik zag de lindebomen bij het ziekenhuis en dacht: hoe krijg ik mijn bijen daarin? De linde is als drachtplant heel belangrijk. Naast fruitbloesem en zomerbloemen is er voor de bijen in Nederland niet zo veel meer te halen. Nu zet ik tijdens de bloesemtijd één bijenvolk op het ziekenhuisdak. Het volk redt zich grotendeels zelf. Ik controleer of de bijen genoeg honing hebben voor de overwintering, doe een voorjaarsinspectie en ga aan het eind van het seizoen het dak op om te oogsten. Meer niet. Het eerste jaar had ik 2,5 kilo honing. Die verkopen we in kleine potjes in het ziekenhuisrestaurant. Collega's en patiënten reageren heel leuk en tussen neus en lippen door kan ik ze best veel vertellen. Ik geef ook voorlichtingen, bijvoorbeeld aan Rotaryclubs. Als mensen eenmaal weten dat één mierenlokdoosje een heel bijenvolk kan lamleggen, bedenken ze zich wel twee keer voordat ze het in hun boodschappenmandje leggen.'