magazine / maart 2014

Energiebedrijven langs de groene meetlat

www.stroomsterren.nl

Bij welk energiebedrijf moet je zijn voor de groenste stroom? Wie investeert het meest in duurzame energie? Kijk op onze ranglijst of jouw energiebedrijf Nederland op weg helpt naar een schone energievoorziening.

Vergelijk en stap over


Neem je stroom af van Windunie, dan zit je goed. Dit bedrijf krijgt van ons een dikke 10 voor inzet en prestatie. Dezelfde score is weggelegd voor stroomlever-ancier Raedthuys, op de voet gevolgd door HVC Energie en Eneco. Greenchoice sluit de rij groene koplopers. De laagste regionen zijn gereserveerd voor RWE/Essent, E.ON, Delta en Atoomstroom. Zij verkopen weliswaar ook groene producten, maar wie verder kijkt dan dat, ziet bij hen een kolenzwarte toekomst.

Wat geeft de doorslag?

Als je energiebedrijven op hun mooie reclamespotjes mag geloven, is de een nog groener dan de ander. Je kunt op je vingers natellen dat dit niet klopt – het aandeel duurzame energie in Nederland is veel te klein – maar hoe zit het dan wel? Greenpeace legt al sinds 2008 energiebedrijven langs een groene meetlat. Dit jaar doen we dat samen met de Consumentenbond, Hivos, Natuur & Milieu, Vereniging Eigen Huis, WISE en WNF. Voor Greenpeace dacht Joris Wijnhoven, campagne-leider klimaat en energie, na over de criteria. ‘We gaven onderzoeksbureau CE Delft opdracht naar de prestaties van 29 bedrijven te kijken. Voor onze beoordeling keken we niet alleen hoe schoon de stroom is die ze leveren, zelf geproduceerd of ingekocht, maar ook in welke energiebronnen ze investeren. Die twee factoren wogen even zwaar.’

Grijze stroom met een groen randje

Wie slechts afgaat op het label ‘groene stroom’ kan flink bedrogen uitkomen. Zo wordt grijze stroom die energie-bedrijven inkopen ‘groen gewassen’ met ongebruikte, goedkope waterkrachtcertificaten uit Noorwegen. Écht groene stroom komt vooral van de wind en zon. Ook Essent en E.ON leveren windstroom, maar toch staan zij bedroevend laag in de lijst. ‘Dat komt doordat we ook kijken naar hun investeringsbeleid’, legt Joris uit. ‘Deze bedrijven leveren dan wel groene stroom, maar ondertussen bouwen ze kolencentrales in de Eemshaven, aan de Waddenzee, en op de Maasvlakte. Dankzij de ranglijst kan nu iedereen hun werkelijke kleur zien.’

Jij bent aan zet

Onze ranglijst geeft jou de informatie, vervolgens bent je zelf aan zet. Ben je nog klant van een bedrijf dat onder aan de lijst bungelt? Stap dan nu over naar een écht groene stroomleverancier. Op de website stroomsterren.nl kan dat snel en eenvoudig. Je vindt er ook het volledige onderzoek van CE Delft.