magazine / maart 2014

Kort

Milieunieuws in een flits.

Slecht advies gentechmaïs

De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA beoordeelt de gentechmaïs MON810 van Monsanto als veilig. Onbegrijpelijk, vinden Greenpeace en Friends of the Earth Europe. De wetenschappelijke analyse die de twee organisaties lieten uitvoeren, laat niets heel van de EFSA-conclusies. In het EFSA-rapport staan serieuze fouten en gebrekkige analyses. Zo negeert de voedselautoriteit talloze onderzoeken die aantonen dat de insecticide die MON810 produceert, schadelijk kan zijn voor vlinders en andere insecten. De onderzoekskwaliteiten van EFSA staan breder ter discussie: zo blijkt uit recent onderzoek van Corporate Europe Observatory dat ruim de helft van alle wetenschappers in dienst van EFSA banden heeft met de bedrijven die ze moet controleren. Zes EU-landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, hebben de teelt van de gentechmaïs al verboden. Greenpeace vindt dat de Europese Commissie het EFSA-advies moet verwerpen en op zoek moet gaan naar een autoriteit die wél in staat is tot objectief wetenschappelijk advies.

©GP/Wu Di

Vieze lucht ‘made in China’

Chinese luchtvervuiling steekt de Grote Oceaan over en treft daar Amerikaanse steden, blijkt uit onderzoek in beide landen. Sterke winden, de zogenaamde ‘Westerlies', kunnen de vervuiling in enkele dagen over de oceaan tot in de Verenigde Staten blazen. Op sommige dagen is China zelfs goed voor een kwart van de sulfaatvervuiling in het westen van de VS, stellen de onderzoekers vast. Ook zeer schadelijke vervuilers als roet en stikstofoxiden reizen mee: steden als Los Angeles kampen zo jaarlijks met minstens één extra dag smog. Ironisch genoeg is het onder meer de Amerikaanse vraag naar goedkope Chinese producten die de vervuiling stimuleert. ‘Wij hebben onze productie uitbesteed en daarmee ook veel van onze vervuiling. Een deel daarvan wordt over de oceaan naar ons teruggeblazen’, zegt medeauteur Steve Davis, onderzoeker aan de Universiteit van Californië.

Suikerbatterij

Amerikaanse onderzoekers aan de Universiteit van Virginia hebben een batterij ontwikkeld op basis van suiker. De batterij is tien keer krachtiger, goedkoper om te maken én stukken milieuvriendelijker dan reguliere batterijen. Als bijvoorbeeld een smartphone op een suikerbatterij zou werken, hoeft die nog maar één keer per week te worden opgeladen. Nu is dat gemiddeld nog eens per anderhalve dag. Opladen gaat trouwens niet via een oplader in het stopcontact: de batterij wordt bijgevuld met glucosestroop. De onderzoekers verwachten dat de techniek al binnen drie jaar geschikt is voor veelgebruikte elektronicaproducten als smartphones en laptops. Jaarlijks zou dat op de wereldwijde afvalberg miljoenen vervuilende batterijen besparen.

© Alex Stoneman / Greenpeace

Giftige monstertjes

We kleden onze kinderen met liefde en staan er zelden bij stil dat in hun shirts en broeken giftige stoffen kunnen zitten. Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat kleding van twaalf bekende merken, waaronder Adidas, GAP, Primark en Nike, gevaarlijke stoffen bevat. Budget of luxemerk: allemaal vervuilen ze waterwegen in productielanden als China én stellen ze onze kinderen bloot aan chemische stoffen die schadelijke effecten kunnen hebben op voortplanting, hormoonhuis-
houding en immuunsysteem. Greenpeace wil dat de merken deze ‘giftige monstertjes’ uit alle kleding bannen. In een Adidas-badpakje vond Greenpeace zelfs hogere niveaus perfluoroctaanzuren dan het bedrijf formeel toestaat. Een T-shirtje van Primark bevatte maar liefst 11 procent weekmakers, stoffen die geplastificeerde opdrukken buigzaam maken. Eind januari zegde luxemerk Burburry toe zijn (kinder-)kleding gifvrij te maken. Nu de andere merken nog!

www.zangra.com

Crisis leidt tot duurzaamheid

Het is milieuwinst met een wat zure bijsmaak: in landen waar de economische crisis het hardst toeslaat, zoals Griekenland, Spanje en Italië, gaan mensen zuiniger om met energie. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau TNS, waaraan zo’n 6.500 Europeanen meededen. De Spanjaarden wassen hun kleren 25 graden kouder dan de Zweden en ruim 80 procent van de Grieken zet de douche uit terwijl ze zich inzepen - tegen slechts 25 procent van de Nederlanders. In Spanje, Griekenland en Frankrijk draait bijna iedereen de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen of scheren. Ook stapte zo’n 80 procent van de Grieken in het afgelopen jaar over op spaarlampen en kocht ongeveer de helft van alle Grieken en Italianen duurzame producten. Ook Belgen deden het beter dan de Nederlanders: bijna 40 procent schafte duurzamere producten aan. Nederlanders kwamen niet verder dan 25 procent.

©GP/Jan-Joseph Stok

Houtwet werkt

Voor het eerst sinds de strengere Europese regels in maart 2013 in werking traden, is in Duitsland illegaal gekapt hout uit Congo in beslag genomen. Dat gebeurde na een tip van Greenpeace. Het ging om twee houtladingen uiterst kost-bare wengé die via Antwerpen in Duitsland waren beland. De inbeslagname is het eerste concrete ‘bewijs’ dat de nieuwe Europese wet echt werkt. Nu Duitsland het goede voorbeeld heeft gegeven, roept Greenpeace de autoriteiten van andere Europese havensteden opnieuw op om de Europese houtwet op consequente manier toe te passen. Greenpeace vindt dat er geen splinter illegaal gekapt hout meer Europa in mag komen.