magazine / juni 2014

Een bij-zondere zomer

Vrijwilligster Roxanna Booms bij de Greenpeace-stand tijdens het Bevrijdingsfestival in Haarlem op 5 mei 2014.

Vrijwilligster Roxanna Booms bij de Greenpeace-stand tijdens het Bevrijdingsfestival in Haarlem op 5 mei 2014.

©GP/Berbera van der Hoek

Geen enkel dier werkt zo hard voor de mens als de bij. Appels, peren, boontjes en tomaten: ze liggen allemaal in het schap dankzij deze diertjes. Maar het gaat slecht met de gevleugelde wondertjes. Greenpeace-vrijwilligers springen in de bres voor de bijen. 

Boeren, wetenschappers en imkers slaan de laatste jaren groot alarm over massale bijensterfte en dus komt Greenpeace in heel Europa in actie voor deze diertjes. We bewegen tuincentra om alleen nog gifvrije producten te verkopen, zodat de bijen niet vergiftigd worden wanneer ze onze bloemen en planten bestuiven. En we vertellen mensen wat ze zelf kunnen doen om de bijen te helpen. Onze vrijwilligers spelen hierin een hele belangrijke rol.

Zaai bij-vriendelijke bloemen

Bij op bloemNergens vinden bijen nog voldoende voedsel, onder andere door de eenzijdige inrichting van het agrarische landschap. Akkers met monoculturen als maïs bieden geen bloemenvariatie en schuil- en nestmogelijkheden voor bijen. Zoveel mogelijk bij-vriendelijke bloemen zaaien helpt, ook in de stedelijke gebieden. Greenpeace-vrijwilliger en imker Roxanna Booms (27): ‘Er zijn veel braakliggende terreinen waar heel goed bloemzaadjes te planten zijn. Zo helpen we de bijen. Een bijenvolk bestaat in de zomer uit wel 50.000 diertjes, dus er moet wel wat te eten zijn in de buurt. In april heb ik samen met een aantal vrijwilligers op zo’n 700 m2 grond naast het Bijenmuseum in het Noord-Hollandse Vijfhuizen vijftien verschillende biologische zaden gezaaid, die veel nectar en stuifmeel op zullen leveren.’ Zulke activiteiten zijn heel nuttig en het inspireert mensen. Roxanna: ‘Er is veel onwetendheid over bijen. Mensen kennen vaak niet het verschil tussen een wesp en een bij, maar raken door alle aandacht van onder andere Greenpeace wel meer geïnteresseerd. Als ik vertel over mijn werk als imker en hoe een bijenvolk in elkaar zit, zie ik veel verwondering. Dat is heel erg leuk.’ Roxanna begon een jaar geleden ‘ietwat naïef’ aan een introductiecursus voor imkers. Inmiddels is het een uit de hand gelopen hobby geworden. ‘In mei zwermen veel nieuwe volken uit met hun koningin, op zoek naar een nieuw "huis". Imkers begeleiden ze dan naar een nieuwe bijenkast op een goede plek met voldoende bloemen in de buurt. Dat geeft veel voldoening, hoor!’

Vrije bij

In heel Europa brengt Greenpeace de deplorabele staat van de bijenvolkeren onder de aandacht. Ook in Nederland. Het festivalseizoen is weer begonnen en deze zomer komen veel vrijwilligers in actie om bezoekers over de bijen te vertellen. De aftrap vond plaats tijdens de bevrijdingsfestivals op 5 mei. Lokale vrijwilligersgroepen organiseren alles zelf, waar nodig met ondersteuning van Greenpeace. In Groningen bedachten Greenpeace-vrijwilligers een Bloemen-en-bijtjes-spel onder het motto ‘Met voorlichting kun je niet vroeg genoeg beginnen’. In Haarlem waren negen vrijwilligers actief tussen de poppodia. Manish Kakkar (18) was een van hen: ‘We lieten via kratten met groenten en fruit zien hoe het winkel-aanbod eruitziet met bijen: dat levert volle kratten op. De lege kratten gaven aan hoe het groenten- en fruitaanbod zou zijn zonder bijen: meer dan karig dus. Dat kwam goed binnen bij de mensen die onze stand bezochten. Verder zijn de bijenhotels echt hot. Kinderen konden samen met ons zo’n hotel in elkaar knutselen, dat onderdak biedt aan wilde bijen of andere bestuivende insecten. Zo konden we spelenderwijs uitleggen waarom we het belangrijk vinden om iets voor de bijen te doen.’ Ook imker Roxanna was erbij in Haarlem: ‘Wat ik het leukst vond die dag is dat je, via de bijenhotels die de kinderen maken, eigenlijk de ouders veel kunt vertellen. Zij willen weten wat je met hun kind aan het knutselen bent en raken dan zelf geïnspireerd door het verhaal over de bijen.’ De vrijwilligers haalden op 5 mei ook handtekeningen op voor de petitie ‘Red de Bijen’. In Haarlem alleen al leverde dat ruim 1.300 handtekeningen op!

HIER ZIJN WIJ deze zomer

Group photo of Greenpeace employees and volunteers at Castlefest festival where Greenpeace have a stand set up to inform the public about the Forests campaign, collect signatures for the KFC campaign, and for people to buy merchandise.Groepsfoto van de vrijwilligers en twee Greenpeace medewerkers bij de Greenpeace stand tijdens het Castlefest festival op landgoed de Keukenhof bij Lisse. In de stand worden de bezoekers geinformeerd over de bossencampagne en kunnen zijn merchandise artikelen kopenIn de zomermaanden zwermen onze vrijwilligers uit over meerdere festivals waar ze op allerlei manieren de bij onder de aandacht brengen. Ze waren in mei actief tijdens het Rapalje Zomerfolk festival in Groningen, het Hemeltjelief festival in Amsterdam en het Keltfest in Dordrecht. Amy Duinslaeger (30) hielp met de organisatie van de Greenpeace-activiteit tijdens het Keltfest eind mei in Dordrecht. Ook hier werden bijenhotels gebouwd. Amy: ‘De workshop bijenhotels maken is bedoeld voor kinderen, maar volwassenen mogen natuurlijk altijd meedoen. We schonken ook mede, dat is een soort honingwijn, onder het motto: Mede mogelijk gemaakt door de bij!’ Ook een bijenhotel maken? Bezoek dan onze stand op het Festival Mundial in Tilburg (27-29 juni).

Wil je ook een inzaaimiddag organiseren, je aansluiten bij een locale vrijwilligersgroep of festivalbezoekers voorlichten over het belang van de bij? 

Heb je zelf een idee om handtekeningen te verzamelen voor de campagne ‘Red de bijen’? Klik hier om je aan te melden.