magazine / juni 2014

Kort

Milieunieuws in een flits.

Verkeerde keuze vlieggedrag campagnedirecteur

Deze week is ophef ontstaan over een afspraak met de programmadirecteur van Greenpeace International. Pascal Husting vliegt enkele keren per maand naar zijn vrouw en jonge kinderen in Luxemburg. Hiermee maakte Greenpeace, vanwege zijn gezinssituatie, bewust een uitzondering op het beleid dat medewerkers niet het vliegtuig nemen voor korte afstanden.

De hevige reacties van zowel media als supporters maken duidelijk dat dit een verkeerd besluit was. We begrijpen de verontwaardiging; een milieuorganisatie moet zijn eigen idealen consequent nastreven. Pascal zal in de toekomst met de trein zijn gezin bezoeken. Ook zal Greenpeace opnieuw kijken naar de richtlijnen en de naleving ervan binnen de organisatie.

Dit had niet moeten gebeuren; de terechte ophef en teleurstelling bij onze supporters doen af aan het belangrijke doel dat we samen met miljoenen mensen wereldwijd willen bereiken. We blijven ons onvermoeibaar inzetten voor een duurzame wereld en hopen daarbij op de steun van onze supporters.

Goed nieuws over het klimaat... als we snel zijn

Bij alle alarmerende berichten naar aanleiding van het jongste rapport van het VN-klimaatpanel IPCC, benadrukt Greenpeace de positieve conclusies. Natuurlijk: als we wereldwijd zo doorgaan, zal de mondiale temperatuur-
stijging ruim boven de cruciale 2° C uitkomen. Maar het goede nieuws in het IPCC-rapport is dat we dit nog kunnen vermijden. Schone energiebronnen en slim gebruik van energie spelen daarbij een cruciale rol. Het Energie [R]evolutiescenario van Greenpeace laat al jaren zien dat dit niet alleen haalbaar is, maar ook betaalbaar. En dat een schone energietoekomst, zoals het IPCC in zijn rapport ook stelt ‘vaak gepaard gaat met andere voordelen’. De klimaatspecialisten noemen minder water- en luchtvervuiling en meer lokale werkgelegenheid, toegang tot energie en energiezekerheid. Daar kunnen we gerust ‘onafhankelijkheid’ aan toevoegen: de recente crisis in Oekraïne toont opnieuw aan dat we beter af zijn met gratis zon en wind dan met (Russisch) gas.
Lees hier meer over Greenpeace en het IPCC-rapport? 

Waarheen leidt volgens u de weg

Greenpeace maakt plannen voor de toekomst en daar betrekken we graag onze donateurs bij. U streeft immers, net als miljoenen andere mensen, dezelfde doelen na als Greenpeace. En u maakt onze campagnes mogelijk: voor schone energie, sterke bossen, levende oceanen, een gifvrije wereld en duurzame landbouw. Daarom vroegen we eind maart onze donateurs en vrijwilligers om hun expertise, ervaring en mening over Greenpeace. We kregen een prachtige week van online discussies en scherpe analyses. De misschien wel belangrijkste uitkomst is dat we meer persoon-lijke betrokkenheid moeten creëren en daardoor onze doelen sneller kunnen bereiken. Dat betekent dat we nóg beter ons verhaal moeten vertellen en dat we oplossingen moeten laten zien waarmee mensen in hun dagelijkse bestaan aan de slag kunnen. De redactie van GPM is blij met deze feedback. Dit is immers precies wat wij willen doen: het grotere verhaal laten zien en u tegelijkertijd inspi-reren en motiveren. Heeft u tips die ons daarbij kunnen helpen, dan lezen we die heel graag: redactie@greenpeace.nl

Water pompen met de zon

‘Verzin een mobiele waterpomp die níet op vervuilende diesel draait.’ Die vraag zette het Indiase Greenpeace-kantoor in New Delhi in september vorig jaar wereldwijd uit. Greenpeace zocht naar een betaalbare en schone oplossing voor kleine boeren in de deelstaat Bihar. Diesel is niet alleen zeer vervuilend, maar wordt ook steeds duurder – té duur voor de vele boeren die het hoofd toch al nauwelijks boven water kunnen houden. Greenpeace maakte er een internationale wedstrijd van onder het motto ‘wereldwijde samenwerking voor lokale innovatie’. Meer dan 1.500 mensen uit 58 landen deden mee, van Canada tot Hongarije. Met duizenden tips hielpen zij elkaar op een speciaal platform om hun ontwerpen te verbeteren. Het winnende ontwerp wordt bij de uitwerking en realisatie ervan ondersteund, maar de winnaar van de tweede prijs, de Indiër Vivek Mundkur, besloot zijn ‘simpele zonnepomp’ in april al commercieel te gaan produceren. Deze Sun Trolley kan de dieselpomp volledig vervangen en verplaatst 10.000 liter water per uur. Belangrijk is ook dat de zonne-pomp in tien minuten in en uit elkaar gezet kan worden; de boeren moeten vaak grote afstanden lopen naar hun akkers. Dit is het Energie [R]evolutie-scenario van Greenpeace in de praktijk, ingezet voor de Indiase landbouw. Dankzij deze pomp kunnen boeren meer gewassen verbouwen, ook in de droge perioden. Lees hier over de details.

Borssele draait door

Kerncentrale Borssele mag twintig jaar langer draaien dan oorspronkelijk was gepland, besloot de Raad van State in maart 2014. Maar feit blijft dat de ruim veertig jaar oude kerncentrale er niet op is gebouwd om nog eens twintig jaar open te blijven: roekeloos en onacceptabel, vindt Greenpeace. Toch heeft minister Kamp van Economische Zaken de vergunning afgegeven zónder dat een milieueffectrapportage is opgesteld. En zomaar een stokoude kerncentrale openhouden zonder de gevolgen voor mens en milieu te onderzoeken, is in strijd met internationale milieu-verdragen. Daarom is Greenpeace met een klacht naar de Verenigde Naties gestapt. Als die oordeelt dat er alsnog een onderzoek moet komen, zijn we weer een stap dichter bij ons doel: kerncentrale Borssele zo snel mogelijk sluiten. 

Intratuin wordt glyfosaatvrij

Vanaf september dit jaar stopt Intratuin met de verkoop van glyfosaatproducten, zoals Roundup en Bayer Clear-up. In 2011 vroeg de Tweede Kamer al om een gedeeltelijk verbod van dit schadelijke onkruidbestrijdingsmiddel en dit jaar nam ze een motie aan die de verkoop aan consumenten helemaal wil verbieden. Glyfosaat wordt niet alleen gebruikt door boeren, tuinders en gemeenten, het is ook gewoon in de schappen van tuincentra te vinden. Onbegrijpelijk, want glyfosaat vervuilt ons opper-vlaktewater en is mogelijk hormoonverstorend. Het besluit van Intratuin heeft helaas weinig effect op de bijen. Greenpeace trof op een groot aantal sierplanten van dit tuincentrum pesticiden aan die veel schadelijker zijn voor bijen en hommels. We zijn daarom blij met het besluit van Intratuin, maar gaan door met onze campagne tot het bedrijf echte stappen zet om voor bijen dodelijk gif van de planten en uit het schap te halen. Wilt u zelf
in actie komen voor een gifvrije omgeving? Koop dan biologisch geteelde plantjes en bollen voor uw tuin of balkon. En klik hier om glyfosaat ook van uw straat te halen.