magazine / juni 2014

Rewind // Forward

©Pierre Gleizes/GP

In deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer aandacht voor het nieuwe Europese visserijbeleid, goed nieuws voor de laatste 400 Sumatraanse tijgers en toenemende steun voor de Noordpool. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief En je bent altijd up to date

Close up of bee.Nahaufnahme von Honigbiene auf einem Grashalm.

februari/ maart 

Zepen zonder stukjes regenwoud

Dankzij zo’n honderdduizend mensen in Nederland (en nog veel meer wereldwijd) die Procter & Gamble vroegen om zijn palmoliebeleid te herzien, ging de multinational begin april overstag. Wereldwijd werd in tientallen steden geprotesteerd, plakten vrijwilligers in supermarkten waarschuwende stickers op producten van Procter & Gamble en het bedrijf vond vele boze reacties op zijn Facebook-pagina’s. Heeft u Procter & Gamble ook een e-mail gestuurd met de vraag om tijgervriendelijke producten? Dank u wel! Want ook de 400.000 e-mails droegen eraan bij dat consumenten in de toekomst onder meer Head&Shoulders en Gilette scheerzeep kunnen kopen waarvoor geen regenwoud is verwoest. Procter & Gamble zal stap voor stap deze palmolie uitbannen tot het in 2020 alleen nog maar ontbossingsvrije palmolie gebruikt. Dat is goed nieuws voor de laatste 400 Sumatraanse tijgers, maar natuurlijk mag Procter & Gamble daar wat ons betreft meer haast mee maken.

Ook Colgate-Palmolive, Mars, Delhaize en Johnson&Johnson beloofden beterschap - zij volgden het goede voorbeeld van Unilever, Nestlé en Ferrero. U kunt zich voorstellen dat dit heel wat teweeg bracht bij de palmoliebedrijven in Indonesië en Maleisië. Ook door het feit dat Wilmar, de grootste handelaar van palmolie wereldwijd, eind 2013 aankondigde de bossen in zijn concessies te gaan beschermen. Nu zijn de collega’s van Wilmar aan zet. Aan een belofte op papier heb je pas iets als deze echt wordt uitgevoerd in het veld. Greenpeace houdt daarom de bedrijven die goed beleid hebben aangekondigd nauwlettend in de gaten. Tegelijkertijd blijven we natuurlijk andere bedrijven aansporen om dezelfde stappen te gaan zetten.

Barrels with nuclear waste inside the Morsleben storage for spent fuel rod.Faesser mit radioaktivem Muell im Atommuell-Endlager Morsleben in Sachsen-Anhalt. Das ehemalige Salzbergwerk wird von der DDR bis Jahresende 1990 als Atommuellager benutzt.

januari 2011 - april 2014

Vissen met beleid

We voerden actie tegen supertrawlers in havens en voor de kust van Afrika. We voorkwamen dat ze hun visgebied konden uitbreiden tot in Australië. We onthulden hoe wij, Europese belastingbetalers, opdraaien voor de subsidies aan deze monsterschepen. En we confronteerden politici met gedegen rapporten over de bijdrage van de visserij aan de vernietiging van onze zeeën. Drie lange jaren heeft het geduurd, maar nu ligt er een nieuw Europees visserijbeleid. 
Goed nieuws is dat duurzame vissers voorrang krijgen bij het verdelen van de visrechten en de toegang tot visgronden. Vissersschepen mogen minder bijvangst dood overboord gooien. Bovendien mogen Europese supertrawlers bijvoorbeeld bij Afrika alleen de vis vangen die de lokale bevolking niet nodig heeft en niet meer vangen dan de visbestanden aankunnen.

De laatste horde voor het nieuwe visserijbeleid werd genomen op 16 april met de goedkeuring van het Europese Visserijfonds. Uit dit fonds worden onder meer controle en handhaving op zee betaald. Cruciaal, want zonder controle kunnen vissersschepen op zee nog steeds hun gang gaan. Niet alle maatregelen waarvoor Greenpeace pleitte, zijn gelukt. De Europese vloot is nog steeds te groot en de subsidies aan monsterschepen van enkele rijke Nederlandse visserijfamilies blijven bestaan. Nederland moet nu maatregelen nemen om aan de Europese verplichtingen te voldoen. Greenpeace helpt staatssecretaris Dijksma een handje: we stuurden haar een exacte analyse van de overcapaciteit in Nederland waar ze de komende maanden mee aan de slag moet gaan.

Gazprom oil drilling platfrom Prirazlomnaya is pictured in Barents Sea. An international crew is currently on a month-long expedition in the Barents Sea, which is part of the ongoing 'Save the Arctic' campaign.maart 2014 - nu

Lange weg te gaan voor Noordpool 

Om met het goede nieuws te beginnen: begin maart pleitte het Europees Parlement (EP) in een resolutie voor strenge bescherming van het Noordpoolgebied. Eerder al betuigde Finland, een van de acht Arctische landen, zijn steun voor een Noordpoolreservaat. Dit lijkt het directe gevolg van de groeiende internationale beweging die wil dat een van de grootste ongerepte gebieden op aarde wordt beschermd. Wat er gebeurt met de EP-resolutie is nog de vraag: de EU-buitenlandministers hebben sinds 2009 nog geen enkel beleidsvoorstel over de Noordpool goedgekeurd. Dat er nog een lange weg te gaan is, bewijst ook de invoer van de eerste Noordpoololie in de Rotterdamse haven. Hier leest u hoe Greenpeace hiertegen in actie kwam. 

En natuurlijk waren we er opnieuw bij toen Gazprom eind mei een boorplatform via Rotterdam naar de Pechorazee wilde verslepen – de plek waar Rusland de Arctic 30 vorig jaar met geweld arresteerde. In de haven van IJmuiden wisten we, ondanks het zeer slechte weer, het platform urenlang tegen te houden. Beide acties haalden de wereldpers, van Brazilië en de VS tot Rusland. Ook het Noorse staatsoliebedrijf Statoil wil naar olie boren in het kwetsbare Noordpoolgebied. En ook dit bedrijf vond Greenpeace letterlijk op zijn weg naar het natuurgebied Bereneiland in de Barentszzee: klimmers hielden het boorplatform van Statoil dagenlang bezet.