magazine / juni 2014

Greenpeace verhuist naar scheepswerf

©GP/Gerda Horneman

In het historische hart van de grootste scheepswerf van Amsterdam is een monumentale industriële loods voor Greenpeace getransformeerd tot een van de duurzaamste kantoorpanden in Nederland. Sinds juni werken wij vanuit deze nieuwe locatie aan een groene wereld.

De voormalige smederij op het NDSM-terrein is een bruisende broedplaats vol innovatieve, creatieve en duurzame organisaties en bedrijven. De nieuwe locatie biedt alles wat voor Greenpeace belangrijk is: ze is goed bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer en heeft direct toegang tot het water, zodat de Greenpeace-schepen voor de deur kunnen aanmeren. Greenpeace was nauw betrokken bij de verbouwing. Wij laten met dit gebouw zien dat je een modern kantoor kunt bouwen en gebruiken met een extreem lage voetafdruk.

GroenE TOILETTEN

Wat maakt ons nieuwe pand zo duurzaam? Basics als goede isolatie natuurlijk, maar ook duurzame bouw-materialen en waterbesparende maatregelen, zoals regenwater om de wc’s door te spoelen. Zonnepanelen en windturbines zorgen voor onze energie. We koelen en verwarmen de oude smederij met behulp van tempera-tuurwisselingen in de buitenlucht. En dat is slechts een deel van alle duurzame maatregelen. Greenpeace heeft op deze historische werf een ideale plek gevonden om groen te kunnen werken.

Lage energiekosten 

Als u uw huis laat isoleren, bespaart u op uw energie-kosten. Dat geldt ook voor ons nieuwe pand. Wij verdienen de kosten van alle energiebesparende maatregelen straks dubbel en dwars terug via een lage energierekening. Bovendien betaalt de eigenaar van het gebouw, Mediawharf monumenten BV, een deel van de milieuvriendelijke investeringen. Zo zet Greenpeace een toonbeeld van duurzaam kantoorbeheer op de kaart én houden we tegelijkertijd meer geld over om te doen waar het uiteindelijk om draait: het milieu beschermen.