magazine / juni 2014

De walvis is zijn leven nog steeds niet zeker

©Mark Carwardine/Nature Picture Library

Japan negeert internationale rechter

Japan moet stoppen met het doden van walvissen bij Antarctica, oordeelde het Internationaal Gerechtshof. Het land lijkt dit vonnis simpelweg naast zich neer te leggen. Kan dat zo maar?

Jarenlang heeft Greenpeace, met steun van honderdduizenden donateurs en andere supporters, campagne gevoerd tegen de Japanse walvisjacht. Niet alleen door met onze rubberboten tussen harpoenen en walvissen te varen, maar ook door keer op keer aan te tonen dat de Japanse ‘wetenschappelijke walvisjacht’ volstrekte onzin was. We onthul-den hoe Japan in de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) ontwikkelingslanden omkocht om zijn dodelijke jacht te steunen. Samen met wetenschappers rustten we walvissen uit met zendertjes om te laten zien dat ze niet gedood hoeven worden om hun gedrag en routes te onderzoeken. We toonden aan dat Japanse pakhuizen vol onverkoopbaar walvisvlees lagen. En onze dappere Japanse collega’s Toru en Junichi ontdekten én publiceerden de smokkel van walvisvlees door bemanningsleden van de walvisvloot. Ze moesten het met een voorwaardelijke gevangenisstraf bekopen. Japan houdt niet van dit soort onthullingen.

Illegaal en niet wetenschappelijk

A dead whale being secured by it's tail to the midships of the Yushin Maru from the Japanese whaling fleet.Greenpeace is using every available means to bring the hunt to an early end and make it the last time the Sanctuary is breached by the whalers.Japan heeft altijd volgehouden dat het jaarlijks honderden walvissen harpoeneert voor ‘zuiver wetenschappelijke doeleinden’. Van dat argument liet het Internationaal Gerechtshof in Den Haag eind maart geen spaan heel. Volgens de rechters heeft de Japanse walvisjacht helemaal niets met wetenschap te maken en is het dus illegaal. Japan heeft sinds 2005 (de start van het laatste ‘onderzoeksprogramma’) slechts twee onderzoeksrapporten gepubliceerd, maar wel 3.600 dwergvinvissen gedood. Het land moet een eind maken aan zijn ‘onderzoek’, alle jachtvergunningen intrekken en mag geen nieuwe vergunning uitgeven. Hoger beroep is onmogelijk: de uitspraak van het hof is bindend.

Australië spande de zaak in 2010 aan bij het Internationaal Gerechtshof, later vergezeld door Nieuw-Zeeland. Een groot deel van de Zuidelijke IJszee bij Antarctica, waar de Japanse walvisschepen jaarlijks naartoe varen, valt onder de invloedssfeer van Australië. Dit gebied is in 1994 uitgeroepen tot walvisreservaat en dat zorgt voor extra ergernis bij de Australiërs.

‘Jacht gaat door’

Greenpeace activists use a modified fire pump to create a screen between the whale and the harpooner of the Yushin Maru No 2.The Arctic Sunrise is in the Southern Ocean as part of the Defending Our Oceans Tour to document and disrupt the continued whaling in the Southern Ocean Whale Sanctuary. Greenpeace is using every available peaceful means to bring the hunt to an early end and make it the last time the Sanctuary is breached by the whalers.De Japanse regering zei in eerste instantie het vonnis van het Internationaal Gerechtshof te erkennen. Maar een paar weken later kwam de Japanse visserijminister Hayashi met een tegenovergesteld bericht: de walvisjacht rond Antarctica ‘gaat in 2015 hoogstwaarschijnlijk door’. Bovendien jaagt Japan ook voor de eigen kust en in het noordwesten van de Stille Oceaan, gebieden waarop de uitspraak geen invloed heeft. Ook daar gaat de slachtpartij dit jaar gewoon door.

'Kan Japan het vonnis van een hof dat ze nota bene zelf erkent, zo schaamteloos naast zich neerleggen?'

Om die vraag te beantwoorden, moeten we terug in de tijd, naar 1986. Toen besloot de IWC tot een internationaal moratorium op de commerciële walvisjacht. Japan zag echter een achterdeur in de oorspronkelijke verdragstekst, waarvan het dankbaar gebruikmaakte: het moratorium geldt niet voor de jacht voor wetenschappelijke doeleinden. Het land hoefde alleen maar zijn commerciële jacht om te dopen in een ‘wetenschappelijk programma’ en alles was in kannen en kruiken. Sinds die datum doodt de Japanse vloot elke Zuidpoolzomer honderden walvissen.

WALVISBURGERS

The Yushin Maru catcher ship of the Japanese whaling fleet injures a whale with its first harpoon attempt, and takes a further three harpoon shots before finally killing the badly injured fleeing whale. In the end, they drown the mammal beneath the harpooon deck of the ship to kill it.   Greenpeace is using every available means to bring the whaling hunt to an early end and make it the last time the Sanctuary is breached by the whalers.‘Nu de rechter Japan op de vingers tikt wegens zijn belabberde wetenschappelijke onderbouwing van de jacht, zegt de regering doodleuk: dan gaan we dat beter onderbouwen’, legt Pavel Klinckhamers van Greenpeace uit. ‘De Japanners zeggen dat ze de inhoud van de onderzoeksprogramma’s waar nodig aanpassen en “maximaal rekening houden met de uitspraak”. Onzin natuurlijk, de jacht is simpelweg niet wetenschappelijk.’

Hoewel 60 procent van de Japanners de jacht steunt, eet slechts 4 procent van de bevolking regelmatig walvisvlees. ‘Bijna niemand eet het meer, zeker de jongere generatie niet’, vertelt Klinckhamers. ‘Toch blijft de overheid belastinggeld pompen in de walvisindustrie die zonder enorme subsidies niet kan overleven.’ Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voordat de walvisjacht definitief in de geschiedenisboekjes belandt. Nu is het zaak internationale druk op de Japanse ketel te houden.

Bedreigingen voor de walvis

Ook Noorwegen en IJsland gaan door met de commerciële walvisjacht, ondanks het wereldwijde moratorium. Greenpeace dwarsboomt de export van IJslands walvisvlees al jarenlang om zo de jacht te stoppen. Naast de jacht zijn er nog tal van andere bedreigingen voor de walvissen waar Greenpeace tegen vecht, zoals klimaatverandering en de vervuiling en verzuring van oceanen.

De kracht van Greenpeace begint bij onze donateurs: bij u. Alleen dankzij uw steun kunnen wij in actie komen, bijvoorbeeld tegen de walvisjacht. Daarom maken wij u graag attent op een eenvoudige manier om uw bijdrage te verhogen zonder dat het u een euro extra kost. Lees hier meer over deze unieke manier van steunen.