magazine / september 2014

Kort

Milieunieuws in een flits.

Shell leert het ook nooit

Goed en slecht nieuws over de Noordpool. Eerst maar de bittere pil: Shell wil komende zomer opnieuw gaan boren in het Amerikaanse Noordpoolgebied. En dat terwijl eerdere pogingen, in 2012, uitliepen op een fiasco. Boorplatforms van Shell liepen toen tot tweemaal toe bijna op de rotsen, geladen met tonnen diesel. Reden voor de Amerikaanse rechter om in 2014 een streep door Shells boorvergunning te halen. Maar Shells oliehonger blijkt groter dan zijn lerend vermogen. Beter nieuws volgde half september, toen bekend werd dat het Amerikaanse ExxonMobil zijn proefboringen in het Russische deel van het Noordpoolgebied heeft stilgelegd. De reden: het bedrijf zet zijn kennis en technologie in voor het Russische Rosneft en de recente sancties verbieden dat. Of van dit uitstel ook afstel komt, valt nog te bezien. De Noordpool is pas echt veilig als er een internationaal erkend natuurreservaat wordt ingesteld. Inmiddels hebben al meer dan 6 miljoen mensen wereldwijd zich hiervoor uitgesproken.

Kusjes tegen steenkool

Hoog in de bergen van het Glacier National Park stond de filmmaker van Greenpeace USA voor een raadsel: wie of wat had zijn camera omgegooid en zo zijn tijdopname verpest van het door klimaatverandering geteisterde landschap? De harde wind? Een fanatieke klimaatscepticus? Gelukkig onthulde de video de dader

De kusjes uitdelende marmot is via social media uitgegroeid tot een mascotte van de anti-kolencampagne van Greenpeace USA. ‘Keep Our Coal In The Ground’ keert zich tegen het schizofrene milieubeleid van de Amerikaanse overheid. Want hetzelfde departement dat verantwoordelijk is voor de Nationale Parken, subsidieert ook de steenkoolindustrie met enorme bedragen. Een ramp voor het wereldwijde klimaat én voor het Glacier National Park. Daar zijn van de oorspronkelijke 150 gletsjers nog maar 25 snel slinkende exemplaren over.

En de marmot? Die raakt door de steeds hoger opschuivende begroeiing zijn leefgebied kwijt…

WaDaDa: jongeren over landbouw

Nederlandse kinderen hebben openlijk een mening over de wereld om hen heen. Hoe anders is dat in landen als Ghana of Peru, waar jongeren nauwelijks aan het woord komen over problemen als klimaatverandering, ongelijkheid of kinderarbeid. En dat terwijl ze er volop mee te maken hebben.
Free Press Unlimited, Child Helpline International en Greenpeace zetten – met steun van de Nationale Postcode Loterij – wereldwijd onafhankelijke jeugdjournaals op. Inmiddels draaien de journaals al in zeven landen, van Birma tot Zambia. Elke twee weken bundelen we de opvallendste nieuwsitems in het wereldjeugdjournaal WaDaDa.
Eind juli verscheen de WaDaDa-landbouwspecial. Jongeren vertellen met veel kennis van zaken over hun leven op een oliepalmplantage in Indonesië, een quinoa-monocultuur in Bolivia en een fairtradeboerderij in Zuid-Afrika.
Ben je leerkracht en wil je WaDaDa in de klas gebruiken? Houd dan greenpeace.nl/docenten in de gaten.

Dorp op zonnekracht

Tot dertig jaar geleden was het Indiase dorpje Dharnai aangesloten op het reguliere stroomnet. Toen de overheidsdiensten stopten met reparaties en onderhoud raakte het netwerk in verval. Nu, na dertig jaar duisternis, heeft het dorp weer elektriciteit. Gesteund door de inwoners initieerde en financierde Greenpeace India de aanleg van een lokaal stroomnetwerk, gekoppeld aan zonnepanelen. Op 20 juli ging het solar village officieel ‘live’. Huishoudens, bedrijven, waterpompen, straatlantaarns, twee scholen en de gezondheidskliniek draaien nu volledig op zonne-energie. Een accu zorgt ervoor dat ook ’s nacht stroom beschikbaar is. De dieselgeneratoren en schadelijke kerosinelampen kunnen daardoor de deur uit. Met dit betaalbare en eenvoudig te installeren systeem laat Greenpeace India zien dat een duurzame en schone oplossing mogelijk is voor de 300 miljoen Indiërs die geen toegang hebben tot elektriciteit.

>Dorpsbewoners vertellen over een leven met en zonder stroom.
>Deel de actiepagina om de plattegrond van Dharnai te kunnen zien.

Arla stopt met foute palmolie

In navolging van Nestlé en Danone gaat ook zuivelproducent Arla alleen nog palmolie gebruiken waarvoor geen regenwoud is gekapt. Palmolie zit in veel zuivelproducten, zoals yoghurt, kaas, ijs en toetjes. Voor oliepalmplantages verdwijnen enorme stukken regenwoud in Zuidoost-Azië en steeds vaker ook in Afrika. De gevolgen voor de natuur en de inheemse bevolking zijn dramatisch. Na gesprekken met Greenpeace concludeerde Arla dat de bestaande duurzaamheidsrichtlijnen voor palmolie van de RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) onvoldoende zijn. Uiterlijk in 2017 komt foute palmolie er niet meer in bij het bedrijf. Daar mag een toetje op gegeten worden!

Wil je nu al zien of in producten als chocola geen foute palmolie zit, check dit dan met de Questionmark-app!

Naomi Klein: 'Dit verandert alles'

Om klimaatverandering tegen te gaan moeten we ons niet richten op CO2-uitstoot, maar op het kapitalisme. Dit is de conclusie én het uitgangspunt van 'This Changes Everything', het nieuwe boek van journaliste en andersglobaliste Naomi Klein.

Klein duikt in de geschiedenis van klimaatverandering, de huidige stand van zaken bij groenen, greenwashers en ontkenners, en analyseert onze opties voor de toekomst. Haar vlotte en persoonlijke stijl maken de anekdotes en cijfers niet minder onheilspellend. Toch is het boek meer dan het bekende doemscenario. We zijn laat, maar nog niet té laat, volgens Klein. Klimaatverandering kan alsnog de motor worden voor een wereldwijde koerswijziging richting een nieuw, groener en socialer systeem. Maar van bedrijven en politici hoeven we deze verandering niet te verwachten; we zullen het zelf moeten doen.

'This Changes Everything' is in het Nederlands verschenen als 'No Time' bij uitgeverij De Geus.