magazine / september 2014

Rewind // Forward

©Greenpeace/Ed Lonnee

In deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer de bijvriendelijkste Zoemende Zomertuinen, een sterker FSC-keurmerk dankzij Greenpeace én een vooruitblik op de EU-energietop in oktober. 

Meld je aan voor de nieuwsbrief En je bent altijd up to date

Close up of bee.Nahaufnahme von Honigbiene auf einem Grashalm.

 

Zomer 2014

Heel Holland bloeit

Groene tuinen en groentetuinen, guerilla gardens en balkon-oases: ze kwamen allemaal voorbij tijdens de eerste editie van Zoemende Zomertuinen. In deze verkiezing ging Greenpeace samen met de landelijke organisatie voor hobbytuinders AVVN op zoek naar de bijvriendelijkste tuinen van Nederland. Via Facebook deelden meer dan 450 Nederlanders hun balkon-, moes- of stadstuin. De foto’s lieten stuk voor stuk zien hoe mooi en makkelijk een gifvrij bijenparadijs kan zijn. Een vakjury en het Facebook-publiek kozen elk drie winnaars, die in het radioprogramma Vroege Vogels bekend werden gemaakt.

Bloemrijke en vooral gifvrije tuinen zijn belangrijk om de massale bijensterfte te stoppen. Niet alleen bijen en insecten hebben last van de bestrijdingsmiddelen. In juli publiceerden Nederlandse onderzoekers een alarmerende studie waaruit blijkt dat zeker vijftien (weide)vogelsoorten in aantal teruglopen door het 'bijengif' imidacloprid. Ruim 81.000 mensen hebben marktleider Intratuin inmiddels gevraagd om planten en bloembollen zonder giftige bestrijdingsmiddelen. Binnenkort zal blijken of het tuincentrum gehoor geeft aan deze eis, zodat de bloemen van Intratuin in de toekomst wél veilig zijn voor bijen en vogels.

 

FSC

 

SEPTEMBER 2014

FSC wordt (nog) sterker keurmerk

Forest Stewardship Council (FSC), hét keurmerk voor hout en papier uit duurzaam beheerde bossen, groeit sterk. Wereldwijd is nu al 184 miljoen hectare bos FSC-gecertificeerd, dat is bijna drie keer de oppervlakte van Frankrijk. In Nederland prijkt het logo van het FSC op ruim een kwart van het hout, papier en karton. Helaas heeft dit succes een keerzijde. Steeds vaker blijken gecertificeerde bossen niet te voldoen aan de uitgangspunten van FSC, met name als het gaat om de bescherming van ongerepte bosgebieden.

Daarom trok Greenpeace afgelopen september stevig aan de bel op de driejarige algemene vergadering van FSC. Mede dankzij de enthousiaste steun van onze supporters via Twitter en Facebook stemden de FSC-leden met overtuigende meerderheid vóór onze motie. Hierin eisen we betere waarborgen voor de bescherming van intacte bossen.

Greenpeace is erg blij met dit resultaat, want de situatie is urgent. Na maandenlang uitvoerig onderzoek hebben we aangetoond dat sinds 2000 elke dag 20.000 hectare (vier keer de Hoge Veluwe) aan ongerepte bosgebieden verdwijnt. Juist deze uitgestrekte wildernissen zijn cruciaal om klimaatverandering tegen te gaan en biodiversiteit te behouden. Bovendien leven hier miljoenen mensen die terecht eisen dat hun ‘huis’ overeind blijft staan.

 

Klimaat illustratie

 

OKTOBER 2014

Op z’n groenst naar de Energietop

Voor wie hoopt op een groene energierevolutie worden 23 en 24 oktober spannende dagen. Dan vergaderen Europese leiders in Brussel over de toekomst van onze energievoorziening en de klimaatmaatregelen tot 2030. Sinds de crisis in Oekraïne is vrijwel heel Europa ervan doordrongen dat we minder afhankelijk moeten worden van olie en gas uit Rusland. De vraag is alleen hoe. Progressieve partijen en milieuorganisaties willen dat de EU eindelijk serieus investeert in duurzame energie en energiebesparing. Greenpeace laat zien dat dit de enige manier is om Europa echt energieonafhankelijk te maken én grote stappen te zetten voor het klimaat. Als behoudende krachten hun zin krijgen, gaan we meer olie en gas importeren uit Noord-Afrika en Centraal-Azië. Ook krijgen schaliegas en kernenergie in dat geval ruim baan. Keuzes die Europa onafhankelijker nóch duurzamer maken.

Nederland kan bijdragen aan stevige klimaat- en energiedoelen tijdens de Energietop door zich van zijn groenste kant te laten zien. Helaas is binnen dit kabinet alleen de PvdA een voorstander van een duurzame koers - en erg fanatiek draagt de partij deze boodschap niet uit. Politiek Den Haag kan een duwtje in de goede richting dus goed gebruiken. Kijk vanaf begin oktober op onze website hoe jij daarbij kunt helpen.