magazine / december 2014

Achter de lens

© Daniël Beltrá/GP

Je ziet ze vaak voorbij komen, spectaculaire, ontroerende of gewoon hele mooie foto’s van onze actievoerders of van de gekwetste natuur waarvoor zij aandacht vragen. Wij laten je graag de mensen áchter die beelden zien: onze fotografen. Hun verhalen zijn soms spannend en altijd betrokken. Zij zijn net zo begaan met het milieu als de mensen voor hun lens. 

2 december 2012   BELO MONTESTUWDAM IN BRAZILIË

‘Deze foto laat een woud van omgehakte bomen in heel ondiep water zien. Het lijkt net of ze drijven. Ik vind dit een aangrijpend beeld, als metafoor voor de enorme dam die het land zal overstromen, waardoor veel bomen verdrinken. De Belo Montestuwdam wordt een waterkrachtcentrale middenin het Amazonewoud. Het zal de op twee na grootste stuwdam ter wereld zijn en 400.000 hectare stroomgebied van de Xingurivier onder water zetten. De dam verwoest de habitats van ontelbare soorten flora en fauna, en verdrijft zo’n 20.000 leden van inheemse stammen.’

Ik fotografeer al twintig jaar voor Greenpeace, maar ik  voel me het meest verwant met de bescherming van de Amazone. Dit unieke regenwoud lijdt al decennialang  onder grootschalige ontbossing. De gevolgen voor de  opwarming van de aarde zijn enorm.

 

Prijswinnend fotograaf Daniel Beltrá: ‘Door beelden te schieten van verafgelegen gebieden, waar mensen en natuur met elkaar op gespannen voet staan, hoop ik een dieper respect bij te brengen voor de natuur. 
Foto: © Shoshana Myers