magazine / december 2014

Koken met Wilindro: kerstdiner op zee

Wilindro Rodrigues, kok aan boord van de Arctic Sunrise

Wilindro Rodrigues, kok aan boord van de Arctic Sunrise

© GP

‘Taart! Als toetje bij het kerstdiner maak ik het liefst veel gebak’, lacht Wilindro Rodrigues, Greenpeace-kok uit overtuiging. Hij somt op: ‘Fruitcake, Moskovisch gebak, Schwarzwalder kersentaart, donuts, gevulde croissants...  Moet ik nog doorgaan?’

Wilindro Rodrigues kookt al vier jaar voor de internationale crew. Hoe woest de golven ook zijn, de enthousiaste kok zet elke dag een gezonde en lekkere maaltijd op tafel.  Hij begon op de Esperanza, maar is nu aan boord gestapt van  de Arctic Sunrise die net uit Rusland is teruggekeerd. Met Kerstmis zal hij een arsenaal aan heerlijkheden bereiden, met louter biologische ingrediënten.

Keuze uit het kerstbuffet:
Kalkoen met toebehoren
Vegetarische samosa’s met aardappelvulling
Gevulde tomaten
Gebraden eend
Pasteitjes met wortel en doperwtjes
Gevuld speenvarken
Groene salades
Russische huzarensalade (geintje)
Aardappelsalade
Fruitcake
Schwarzwalder kersentaart
Moskovisch gebak

Stevige kost dus, rekening houdend met alle gezindten en wensen van de bemanning. Die bestaat op ‘gewone’ reizen uit zo’n vijftien mensen, maar zodra het schip ‘in actie’ komt, kan dat aantal verdubbelen. Ga daar maar aan staan. Wilindro doet het zichtbaar met groot plezier. ‘Ik maak veel werk van het kerstdiner, ook van de decoraties. Als het dan zover is, op kerstavond, eten we samen tot diep in de nacht. Met een glaasje wijn erbij natuurlijk, voor wie geen dienst meer heeft.’

Wilindro’s favoriet: fruitcake
Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een springvorm met ruim bakpapier. Doe 1 kilo gemengd, gedroogd fruit (bijvoorbeeld abrikozen, rozijnen, dadels, vijgen, gekonfijte kersen), 125 gram boter, 1 theelepel koekkruiden, 165 gram basterdsuiker, 125 ml sinaasappelsap, 125 ml brandewijn of rum en 2 eetlepels marmelade in een grote pan en verhit dit tot het kookt. Laat 3 minuten zachtjes koken en dan afkoelen. Roer 2 grote eieren en 250 gram zelfrijzend bakmeel door het afgekoelde mengsel. Giet het vervolgens in de springvorm en bak het in de voorverwarmde oven gedurende 2 uur.