magazine / december 2014

Kort

Milieunieuws in een flits
Tip! Een duurzame oplossing voor kerst: adopteereenkerstboom.nl
Foto: © iStockphoto

Bedankt!

Het was een roerig jaar. Met jouw steun hebben we de Arctic Sunrise vrij gekregen uit Rusland en wereldwijd laten horen dat het kwetsbare Noordpoolgebied bescherming verdient. Een bedankje is daarom wel op zijn plaats! Soms zeggen beelden meer dan woorden. Kom daarom aan boord en reis mee de wereld over met deze speciale eindejaarsvideo.
 Met jouw steun kunnen we ook in 2015 consumenten, bedrijven en de politiek overtuigen van schone, duurzame oplossingen. De video laat zien waarom onze prachtige aarde het beschermen waard is.Nogmaals bedankt voor je steun en de beste wensen voor 2015!

Intratuin doet giftige plantjes in de ban

Heb jij ook actie gevoerd voor de bijen? Dan feliciteren we je graag met een groot succes! Greenpeace pleit al jaren voor een verbod op negen stoffen die siertelers veelvuldig gebruiken, zoals de beruchte neonicotinoïden. Intratuin belooft nu dat het over zes jaar alleen maar planten zal verkopen zónder deze voor bijen zeer giftige middelen. Daarvoor zal de Nederlandse sierteelt op zijn kop moeten. En dat is precies de ambitie van Intratuin: het bestrijdingsmiddelengebruik in de hele sector terugdringen. Deze belangrijke stap is een direct gevolg van het Greenpeace-rapport ‘Gifplantjes in het tuincentrum’ en de acties die daarop volgden van consumenten zoals jij. Hoe hard die acties nodig zijn, blijkt uit ons recente vervolgrapport, waarin we ook op snijbloemen en kamerplanten talloze gifstoffen aantroffen. Grote speler Intratuin laat zien hoe het moet en daarmee is de keten de groene koploper in Europa.

Foto: © iStockphoto

Grootste zeereservaat? Yes, Obama, you can!

De Amerikaanse president Barack Obama kreeg eind september groen licht voor zijn plan om een al bestaand zeereservaat in de Stille Oceaan flink uit te breiden. Het Pacific Remote Islands Marine National Monument, gelegen rond enkele dunbevolkte eilanden tussen Hawaï en Samoa, wordt bijna zesmaal zo groot als nu. Daarmee is het meteen het grootste zeereservaat ter wereld. De impact van de uitbreiding is praktisch gezien niet enorm groot, aangezien in het gebied niet naar olie wordt geboord  en visserij er nauwelijks voorkomt.  Toch is Greenpeace blij met deze historische stap. In het gebied leven verscheidene bedreigde soorten haaien, roggen, zeeschildpadden en walvissen. Bovendien laat de VS met dit goede voorbeeld aan andere landen zien: het kán, onze zeeën en oceanen grootschalig beschermen.  Als je maar wilt.

Foto: © Steve de Neef/GP

Groene thee

's Werelds grootste theeproducenten willen de theeteelt in India radicaal verduurzamen. Zou het te maken hebben met het rapport dat Greenpeace India in augustus publiceerde over het gevaarlijke gifgebruik op populaire theesoorten? Kort na elkaar maakten Unilever, de eigenaar van Lipton, en de Indiase multinational Tata Global Beverages bekend dat ze gaan  onderzoeken of en hoe thee zonder pesticiden verbouwd kan worden. De twee zijn samen goed voor meer dan de helft van de Indiase theemarkt. Als hun initiatieven slagen, kunnen ze de theeteelt wereldwijd op zijn kop zetten. Twee jaar geleden toonde Greenpeace aan dat Lipton in China ‘giftige’ theezakjes verkocht, ondanks de belofte om het pesticidengebruik  te minimaliseren. Nu lijken de voornemens serieuzer. Zo wil Tata samenwerken met andere theemerken en stelt het in zijn persbericht: ‘Wat met thee mogelijk is, kan ook met andere gewassen.’ Zo mogen we het horen!

Foto: © iStockphoto

Bio is goed voor u

Biologische voeding heeft duidelijke gezondheidsvoordelen boven conventioneel geteelde gewassen. Dat wisten we al, maar nu is het aangetoond via een nieuw, grootschalig onderzoek aan de Universiteit van Newcastle. Biologisch geteelde gewassen bevatten aanzienlijk meer antioxidanten - stoffen die weefsel en DNA beschermen tegen beschadigingen - en minder sporen van pesticiden. De onderzoekers concludeerden dat mensen die voor een biologisch dieet kiezen  gemiddeld zo’n 20 tot 40 procent meer antioxidanten binnenkrijgen. De conclusies zijn opvallend, want twee jaar geleden vond een studie van de Universiteit van Stanford géén belangrijke gezondheidsvoordelen. Het nieuwe onderzoek is echter veel grootschaliger: de resultaten van maar liefst 343 onderzoeken zijn met elkaar gecombineerd en ook de methodologie is erop vooruitgegaan. De onderzoekers stellen niet dat biovoeding gezonder is, maar wel dat deze voeding meer stoffen bevat waarvan bekend is dat ze goed zijn voor de gezondheid.

Streep door de kolenmijn in Mahan

Dat er een luchtje zit aan de manier waarop kolenmijnlocaties in India werden verkocht, was de bewoners van de Mahanbossen al lang duidelijk. Ruim 400.000 bomen zouden hier worden gekapt voor een nieuwe kolenmijn. De benodigde toestemming van de lokale bevolking werd ‘verkregen’ met valse handtekeningen, zo bleek uit onderzoek van Greenpeace. Boze dorpelingen verenigden zich en organiseerden samen met Greenpeace India een petitie en geweldloze demonstraties. Arrestaties, diefstal en doodsbedreigingen waren het antwoord van het mijnbedrijf en de lokale politie. Deze intimidaties én de dreigende kap zijn nu voorlopig voorbij. Het hooggerechtshof van India bepaalde in september dat 214 kolenmijnlocaties illegaal zijn toegewezen. Actieve mijnen en lopende plannen, zoals in Mahan, zijn gestaakt en worden opnieuw toegewezen. Duizenden dorpelingen kwamen samen om deze overwinning te vieren. Maar, zoals een van de actievoerders voorspelt, de strijd om de bossen te redden van de verwoestende kolenplannen is nog niet voorbij.

Foto: © Ankit Agarwal/GP