magazine / december 2014

Rewind//Forward

Spandoekactie in Brussel

Spandoekactie in Brussel

© Eric de Mildt/GP

In deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer over hoe Brussel het klimaat in z’n hempje liet staan, over het opsporen van illegaal gekapt hout uit Brazilië en over spannende en sensationele plannen rondom de oceanen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief En je bent altijd up to date

 

Windmills of windpark Prinses Amalia 12 miles outside the coast of the NetherlandsWindmolens van windmolenpark Prinses Amalia 12 mijl voor de kust van IJmuiden

Het klimaat heeft nieuwe energie nodig (oktober/november 2014)
Wetenschappers, vakbonden, multinationals, vooruitstrevende EU-landen: allemaal riepen ze in de aanloop  naar de EU-klimaattop dat er méér nodig is om de gemiddelde temperatuurstijging op aarde onder de cruciale  2 °C-grens te houden. Duizenden bezorgde Nederlanders riepen Diederik Samson op zijn groene ambities waar te maken. Maar de PvdA wist het kabinet niet te bewegen om Nederland voorop te laten lopen in Europa. In plaats van de benodigde 45 procent schone energie in 2030 reikt de ambitie niet verder dan 27 procent. Waar we 40 procent energiebesparing nodig hebben, besluit Brussel tot slechts 27 procent. En in plaats van 55 procent CO2–reductie vindt de EU 40 procent wel voldoende.

Denemarken was begin november gastland voor het VN-klimaatpanel IPCC dat zijn nieuwste rapport presenteerde. Conclusie: klimaatverandering gaat razendsnel, maar het is nog niet te laat. De Denen laten zien dat het kán en nemen maatregelen om het land in 2050 volledig te laten draaien op duurzame energie. Eind 2015 krijgt de EU een laatste kans om dit voorbeeld te volgen. In Parijs moeten wereldleiders de broeikasgasafspraken in het Kyoto Protocol (1997) vernieuwen. Laten we ervoor zorgen dat zij wel luisteren naar onze roep om echte actie tegen klimaatverandering. Op naar Parijs!
Lees meer over wat allemaal wél kan op pagina 14.

Foto: © Gerard Til/GP

 

Greenpeace Netherlands activists aboard inflatables and the Greenpeace vessel, Argus confront a cargo ship carrying Amazon timber, purchased from a sawmill known for trading in illegal wood as it approaches Rotterdam. Banners read: 'Amazon Forest Crime'. The timber onboard is destined for Belgian companies; Lemahieu and Omniplex and was sourced from the Brazilian sawmill and exporter Rainbow Trading by the Belgian timber company Leary Forest Products.

Hout de dief! (november 2014)
Illegaal gekapt hout verkopen mag niet. Toch gebeurt het pal onder de neus van toezichthouder NVWA, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Sinds 2013 meldde Greenpeace verschillende verdachte en illegale praktijken, compleet met onderzoeksresultaten en namen van mogelijke overtreders. Sancties of vervolging bleven uit.

Op 15 oktober dienden we opnieuw handhavingsverzoeken in. Nu voor Nederlandse bedrijven die hout afnemen van Rainbow Trading, een Braziliaanse houtzagerij. Dat verzoek kwam niet uit de lucht vallen: Greenpeace Brazilië leverde met luchtfoto’s en gps-tracking op houtvrachtwagens bewijzen voor grootschalige fraude met illegaal hout in zagerijen, waaronder Rainbow Trading.

Gek genoeg bleken zeker twee Nederlandse afnemers recent door de NVWA ‘in orde’ verklaard. Weer bleef het stil, tot Greenpeace begin november zelf in actie kwam. We ‘begeleidden’ het vrachtschip Marfret Guyane, met aan boord hout van Rainbow Trading, naar de haven van Rotterdam en stonden tegelijkertijd bij de NVWA voor de deur met de (herhaalde) oproep: laat dit hout blokkeren, start een onderzoek en stel waar mogelijk vervolging in.  De NVWA liet weten dat de Belgen onderzoek moeten doen omdat het hout daar op de markt komt, maar zegde wel toe dat de Nederlandse douane het zou inspecteren. Onverwachte steun kreeg Greenpeace van Stiho, een van de betrokken houtinkopers, dat beloofde geen partijen meer van Rainbow Trading te kopen.

Foto: © Bas Beentjes/GP

Aerial view of the Great Barrier reef off the Whitsunday Islands.

In actie voor oceanen? Stay tuned (voorjaar 2015)
Samen met onze supporters beschermen wij al tientallen jaren het zeeleven, overal ter wereld. Maar voor veel mensen zijn oceanen behoorlijk ver van hun bed. Greenpeace wil de schoonheid en bedreigingen van de zeeën met zoveel mogelijk mensen delen. In het voorjaar van 2015 gaan we een breed publiek op een nieuwe, innovatieve manier oproepen om in actie te komen. Hoe, daar kunnen we nog weinig over zeggen, maar denk spanning en sensatie, boten, water, groots en meeslepend!

Waarom doet Greenpeace dit? De oceanen hebben ons nodig en wij kunnen niet leven zonder de oceanen. De oplossing is een wereldwijd netwerk van zeereservaten waarin het zeeleven de kans krijgt te herstellen en te groeien. In goed beschermde zeereservaten is de biodiversiteit groot en de visstand uitbundig: iets waar iedereen profijt van heeft. Maar nu is nog geen 1 procent van alle oceanen een zeereservaat. Om de wereldzeeën echt te beschermen, moeten we 40 procent permanent tot verboden gebied verklaren voor visserij en andere economische activiteiten – en dat verbod ook echt handhaven. Hoog tijd dus dit van de daken te schreeuwen. Nog een paar maanden, dan gaan we los. Stay tuned!

Foto: © Michael Amendolia/GP