magazine / maart 2015

Wie is de beste actievoerder voor de bedreigde zeeën?

©Greenpeace

Tien BN’ers varen samen drie weken lang op een zeilschip over de Middellandse Zee. Daar strijden ze om de titel Beste Actievoerder... in de avontuurlijke spelserie ‘De Zeven Zeeën’, die omroep BNN produceerde in samenwerking met Greenpeace. Floortje Dessing test de tien elke week op kameraadschap, doorzettingsvermogen, lef én kennis. Wie zijn deze BN’ers en hoe kijken ze terug op deze pittige uitdaging?

Kom op voor de noordzee Wil jij net als deze tien BN’ers onze zeeën en oceanen beschermen? Ga naar jouw m² Noordzee , ontdek wat er zich onder de zeespiegel afspeelt en teken het Manifest!

 

1. Anna Speller (31 jaar)

Actrice (o.a. Feuten en Divorce) en zangeres
‘Vroeger was ik altijd bang voor de zee. Nu ik heb gezien hoe ontzettend mooi ze is, wil ik ervoor strijden.’

2. Lisa Smit (21 jaar)

Actrice (o.a. De Griezelbus en Willemspark)
‘Ik wist niet eens wat de Rainbow Warrior was. Ik had eigenlijk een heel braaf beeld van Greenpeace, maar ze zijn hartstikke stoer!’

3. Patrick Martens (36 jaar)

Acteur/Presentator (o.a. Zoop en Telekids)
‘Wist je dat voor 1 kg garnalen gemiddeld 20 kg bijvangst uit zee wordt gevist? Ik haal nooit meer een bakje garnalen in de supermarkt.’

4 Toprak Yalçiner (27 jaar)

CORMORANT platform, North Sea.

Actrice (o.a. GTST)
‘De Zeven Zeeën is zo spectaculair! Ik had de tijd van mijn leven, hoewel ik in het begin dacht: "Oh my god, zeilen... dat kan ik helemaal niet." Soms was het ook echt hilarisch, Toprak op het water. Maar het is helemaal goed gekomen, mede dankzij de groep. We waren met zulke leuke, verschillende mensen! En dan is het natuurlijk de vraag: help je elkaar of ga je voor het spel? Haha, het antwoord verklap ik niet, dat moeten mensen zelf maar zien.

'De Zeven Zeeën' vind ik gewoon leuker dan Wie is de Mol? en Expeditie Robinson. Dit is spannend, informatief én voor een goed doel. Vroeger was ik al fan van Greenpeace. Als 7-jarige was ik echt geschokt over het lot van de zeehondjes. Dus het was super om nu mee te doen, ik heb zoveel geleerd! Ik vind het goed om twintigers eraan te herinneren waar Greenpeace voor staat. Greenpeace doet zo veel goed werk en het is zo jammer als het negatieve nieuws dan gaat overheersen. Goed dus om nu het positieve te laten zien.

Na de opnames voor het programma ben ik op Curaçao gaan snorkelen. Zo mooi! Ik was me toch bewuster van de kwetsbaarheid van het koraalrif, van de vissen en die prachtige onderwaterwereld. Sinds 'De Zeven Zeeën' let ik meer op wat ik koop: ik weet nu dat niet alle vis eerlijk gevangen is. Ik kan bijvoorbeeld geen tonijn meer eten, zo zielig! Mijn vrienden worden wel een beetje gek van mijn gejammer. Wist je dat voor 1 kilo garnalen 20 kilo andere vis wordt gevangen en overboord gegooid? Tijdens de opnames dacht ik wel eens bij al die verhalen: "Nee, stop! Dat wil ik allemaal niet weten, zo kan ik helemaal niets meer eten...'

Mis het niet: ‘De Zeven Zeeën, vanaf 30 maart, 20:30 uur bij BNN op NPO 3! 

5. Pepijn Lanen (33 jaar)

Rapper (De Jeugd van Tegenwoordig)
‘De wereld bestaat voor 80 procent uit water, daar hoort ook de zee bij...’

6. Dian Liesker (40 jaar)

Cabaretière
‘Wat is de zee toch adembenemend mooi... Laten we er in hemelsnaam zuinig op zijn.’

7. Niels Gomperts (23 jaar)

Acteur (o.a. Penoza en Shocking Blue)
‘Wij leven op een oppervlakte die in het niet valt bij de omvang van de onderwaterwereld. Daar gebeuren magische dingen, dat moet beschermd worden.’

8. Nicolien Sauerbreij (35 jaar)

Olympisch kampioen snowboarden
‘De reis op het zeilschip was fantastisch. Ik vond het ook geweldig om me in te zetten voor Greenpeace. Mijn ouders steunen Greenpeace al sinds de oprichting, dus toen ik gevraagd werd voor 'De Zeven Zeeën' móest ik dat gewoon doen. Ik vond het heel indrukwekkend om meer te leren over de zee en het leven onder water. Het besef dat het zeeleven zo onder druk staat was wel heftig. We moeten ons daar veel bewuster van worden. Hopelijk draagt dit spelprogramma daaraan bij.

Vóór 'De Zeven Zeeën' wist ik wel veel over Greenpeace maar heel weinig over vissoorten en visvangst. Zo wist ik niet dat veel dolfijnen sterven als bijvangst van de tonijnvisserij. Verschrikkelijk! Dat kwam bij mij behoorlijk hard binnen. Dan weet je weer heel goed waarom je op die boot zit. Ik hoop dat politiek Den Haag ook naar De Zeven Zeeën kijkt, en dat het politici wakker schudt.

Of ik duurzamer ben gaan leven sinds het programma? Nou, vegetariër was ik al, maar van mijn sportarts moet ik af en toe wat vis eten voor de eiwitten. Eigenlijk wilde ik dat niet meer sinds De Zeven Zeeën, maar nu probeer ik 'hengelgevangen' vis te eten. Verder leefde ik al heel bewust en ben ik superfanatiek met afval scheiden. Zo fanatiek dat ik me erger aan buurtgenoten die dit niet doen. Ik moet echt oppassen dat ik niet een beetje doorsla. Maar dit programma heeft me de ogen wel meer geopend. Ik wist niet dat het zo slecht was gesteld met de oceanen.’

9. Daniël Boissevain (45 jaar)

Acteur (o.a. All Stars en Gooische Vrouwen)
‘De Zeven Zeeën was voor mij fantastisch, want ik ben gek op water. We hebben een geweldig spel gespeeld, maar ook zoveel moois gezien. Zoals een echte maanvis! Eerst dachten we dat het een gewond zeedier was, maar het bleek een maanvis die in rust aan de oppervlakte dobberde. Dat vertelde Tom, de campagneleider van Greenpeace die mee was.
Voordat ik aan dit spelprogramma meedeed wist ik nauwelijks iets van de immense wereld onder water. Of van de grootschalige visserij en hoezeer de oceaanbodem daaronder te lijden heeft... Ik heb veel geleerd. Door de vragen die ik tijdens het spel moest beantwoorden, maar ook door de uitleg van Tom.

Natuurlijk kende ik Greenpeace wel van acties die het journaal haalden, bijvoorbeeld om de walvissen te beschermen. En van de campagnes tegen giftige stoffen. Maar dankzij 'De Zeven Zeeën' snap ik veel beter wat dit werk inhoudt en waarvoor Greenpeace acties voert.
Of ik veranderd ben door 'De Zeven Zeeën'? Ik ben me er wel bewuster van dat we samen op een levende planeet wonen. En dat alles met elkaar verbonden is. Als je iets doet – of juist niet doet – heeft dat consequenties voor de rest van de aarde. In die zin heeft De Zeven Zeeën de wereld voor mij overzichtelijker gemaakt.

Maar die verandering is ook weer niet zó groot. Ik hield al niet van onnodige verspilling. Lege blikjes op straat? Die raap ik op. Vind ik irritant, dat soort zwerfvuil. Dat geef ik mijn kinderen wel mee. En ik doe altijd het licht uit als ik een kamer uitloop, dat is echt een tic van mij. Ik denk er niet eens meer bij na... dus ik doe dat ook als er nog mensen in de kamer zijn. Gisteren nog, ik duw het lichtknopje uit, roept mijn dochter: "Pahaap! Ik zit hier nog huiswerk te maken hoor!"

10. Bastiaan van Schaik (45 jaar)

Modestylist
‘Meedoen met 'De Zeven Zeeën' was waanzinnig! Het overtrof echt mijn stoutste verwachtingen. Ik voelde me net de hoofdpersoon in een avontuur van Kuifje of zo. Fantastisch! En ik kon laten zien dat ik meer ben dan alleen maar mode. Mooi toch om uit je comfortzone te komen, om de problematiek van de oceanen onder de aandacht te brengen?

Van tevoren heb ik me goed voorbereid: ik nam bokslessen om mijn conditie op te vijzelen. Mijn algemene kennis hielp me door de vragenrondes. Het programma is spannend, zeker niet belerend en het vertelt waar Greenpeace voor staat. Ik heb zó veel geleerd. Zo was ik echt met stomheid geslagen toen ik hoorde dat zoiets als overbevissing nog gewoon kán anno 2015. Dat voor een paar kilo garnalen zo veel goede vis dood of gewond in zee wordt teruggegooid! Alleen maar omdat de garnalenvisser geen vergunning heeft om die vis aan wal te halen. Ik ben erg vóór de Europese Unie, maar niet voor dergelijke stompzinnige regels. Geweldig dat Greenpeace dit aan de oppervlakte brengt.

Met vissen had ik eigenlijk niets, behalve dat ik ze lekker vind. Ik kende vissen alleen als vierkante, diepgevroren blokken uit de supermarkt of als een dorade in zoutkorst, zodat je de ogen niet hoeft te zien. Daarin heeft 'De Zeven Zeeën' wel verandering gebracht. Sindsdien eet ik bijvoorbeeld geen garnalen meer. Ik kan dat niet langer. Als ik drie langoustines op mijn bord heb voor € 20, denk ik: dat kan toch niet? Al die vis die er onnodig voor is gestorven! Als iedereen nú stopt met garnalen eten, dan verandert het wel, hoor. Dat is nu mijn nieuwe religie: ik vertel iedereen waarom ze geen garnalen meer moeten eten.’