magazine / juni 2015

Bijzonder erfgoed

Relatiebeheerder nalatenschappen. Het klinkt wat saai misschien, maar niets is minder waar. Regelmatig schuift Jos Willems aan een keukentafel voor een goed gesprek, vervult hij bijzondere laatste wensen en wordt hij verrast door onverwachte erfenissen.  

Denk je aan nalaten, dan is de kans groot dat je aan een spaarrekening denkt. Maar de erfenissen aan Greenpeace zijn vaak bijzondere zaken, zoals een postzegelverzameling, kunst of een persoonlijk aandenken. Wat het ook is, de schenking kan rekenen op goede zorg, respect én een milieuvriendelijke werkwijze. Bijvoorbeeld wanneer Greenpeace een huis erft:‘Voedsel gaat naar de voedselbank, potten verf en kapotte apparaten brengen we naar recyclepunten en spullen die we niet kunnen verkopen gaan naar de kringloopwinkel. Ik voel me soms bijna een familielid’, vertelt Jos. 

Tissot
Les Demoiselles de Province, geschilderd door James Tissot rond 1883 en deels geschonk-
en aan Greenpeace.

Sommige erfenissen blijven Jos altijd bij. ‘Voor een oude dame was het belangrijk dat haar hond een goed thuis zou krijgen. Samen met de nabestaanden zochten we net zolang tot we een gezin vonden waar de hond zich snel op zijn gemak voelde.’ En dan is er natuurlijk het schilderij van James Tissot dat Greenpeace en tien andere goede doelen erfden. ‘Afgelopen juni werd het doek geveild door Christie’s in Londen voor ruim € 1 miljoen!’.

De toekomst is nu

Jos kent de dilemma’s rond nalaten. ‘Mensen vinden het vaak pijnlijk om na te denken over hun eigen dood. Maar als ze wél met een testament bezig zijn, blijkt dit vaak juist geruststellend. Zij nemen zelf de laatste beslissingen en dat geeft een goed gevoel.’ Jos informeert over nalaten aan Greenpeace of helpt door als testamentair executeur laatste wensen uit te voeren. Soms zorgt hij ervoor dat een persoonlijk aandenken bij een erfgenaam in Australië terechtkomt, een andere keer regelt hij de begrafenis.
Dat mensen aan Greenpeace nalaten, vindt Jos niet gek. ‘Donateurs die ons langer kennen, weten dat we onafhankelijk zijn en daardoor voor onze idealen kunnen vechten.’ Bovendien: ‘Iedereen weet dat het klimaat snel verandert en dat bedrijven als Shell de Noordpool in gevaar brengen. Nalaten aan Greenpeace geeft mensen de geruststelling dat hun idealen in leven blijven als zij er niet meer zijn.’

Praten over nalaten

Jos


Heb je vragen over nalaten?
Tijdens kantooruren kun je telefonisch contact opnemen
met Jos Willems of zijn collega Ellen van Stekelenburg
via 020 - 5249 549.