magazine / juni 2015

Kort

Milieunieuws en -tips in een flits

Win: kaartjes Over Het IJ

Grappig, grensverleggend, ontroerend en schurend: heb je nog nooit het Over Het IJ Festival beleefd? Dan moet deze 23ste editie jóuw jaargang worden! Tot en met 12 juli verandert de NDSM-werf in Amsterdam-Noord in een avontuurlijke culturele ontmoetingsplek.
Natuurlijk is Greenpeace erbij: vanaf 8 juli verrijst vlak naast ons kantoor het paviljoen dat we samen met D-Exto van TU Delft bouwen. Kom op bezoek en maak theatraal kennis met de nieuwste vormen van duurzaam leven. Wil je hier gratis naar toe? Stuur dan een mailtje naar redactie@greenpeace.nl en laat ons weten wat je in de volgende GPM wilt lezen. Wij verloten 5 x 2 festivalbandjes onder de inzenders! De winnaars ontvangen per mail bericht.

Copyright 2014
www.stockmedia.se

In goede aarde

Potgrond, tuingrond, tuinturf; je planten bloeien ervan op. Maar het basismateriaal in de literzakken aarde uit onze tuincentra is meestal veen uit de Baltische staten. Bij de ontginning van veen wordt de bodem eerst drooggelegd en dan afgegraven, waarbij alle CO2 vrijkomt die in de dode plantenresten is opgeslagen. Een bedroevend kaal landschap blijft achter.
Gelukkig zijn er ook duurzamere alternatieven, zoals potgrond met het Europees Ecolabel. Zelfgemaakte compost is de meest milieuvriendelijke bemester. Dus verwen je bloemen en groenten met voeding uit je eigen composthoop of een zelfgebouwde wormenflat. Klik hier voor het 4 stappenplan van de zelfgebouwde wormenflat.

� Greenpeace / Juraj Rizman

Goudkoorts?

Je zou het er haast van krijgen als je ontdekt hoeveel goud kapotte mobieltjes, computers of ander elektronisch afval bevat: maar liefst zestig keer zoveel als een ton gouderts! Het winnen van deze tweedehands grondstoffen heet urban mining, hier lees je er alles over. Heb je ook wat ‘goudmijntjes’ in huis waar je niets meer mee doet? Een paar tips:
1 Hergebruiken
Maak iemand blij met een werkend apparaat via de kringloopwinkel of gratisaftehalen.nl.
2 Vervangen
Uitzondering op de hergebruikregel zijn koelkasten en vriezers van zeven jaar of ouder. Ook als deze energievreters het nog prima doen, kun je ze beter vervangen door een energie-zuinig A+++ model.
3 Repareren
Zoek de reparatiehandleiding op ifixit.com. Twee linkerhanden?
Je krijgt hulp bij een van de 260 Repair Cafés. Kijk op repaircafe.nl.
4 Recyclen
Lever oude apparatuur in bij de milieustraat van je gemeente of bij de elektronicawinkel, mits deze meedoet aan een duurzaam recycle-programma.