magazine / juni 2015

Rewind // Forward

©Cees Kassenberg/Greenpeace

In deze rubriek blikken we terug en vooruit op onze campagnes. Wat wilde Greenpeace bereiken en is dat gelukt? Waarvoor komen we binnenkort in actie? Dit keer de resultaten van de spetterende Noordzeecampagne, vrijwilligers die pesticiden tellen en een vacature voor foute houthakkers.

ALTIJD UP TO ACTIE Voer samen met ons actie, heel gemakkelijk online. Meld je aan, dan ontvang je iedere maand een actiemail

Diver monitoring the biodiversity on and around the stones dropped by Greenpeace in 2011 at the Cleaver Bank in the North Sea. The organization researched the surrounding area of the stones with divers, scientists, underwater cameras and sonar and the conclusion is that the sea life here is growing. Greenpeace put the stones in 2011 to protect the bottom flora and fauna against bottom trawling. The Cleaver Bank is a nature conservation area on the Natura 2000 list.Duiker onderzoekt flora en fauna rondom de stenen die Greenpeace in 2011 op de Klaverbank heeft gedropt. Greenpeace voert op dit moment een grootschalig onderzoek uit in dit gebied. Doel van deze operatie is te inventariseren hoe het op dit moment met de biodiversiteit van het bodemleven is gesteld. Volgens de organisatie is de Klaverbank in de Nederlandse Noordzee  het gebied met de hoogste verscheidenheid aan biodiversiteit maar is dit ten gevolge van jarenlange intensieve visserij ernstig beschadigd.<< Voorjaar 2015

Heel Holland deint

Donateurs, onderzoekers, actievoerders en BN’ers trokken de afgelopen maanden samen met Greenpeace het land in én de zee op. Ons doel: de Noordzee beschermen. Met jouw steun maakten we er een grootse campagne van!
Dit was ons onderzoek
• Uit een nieuwe enquête blijkt dat 70 procent van de Nederlanders vóór zeereservaten is.
• Op de Noordzeebodem onderzochten duikers en biologen de natuurstenen die Greenpeace in 2011 bij de Klaverbank legde. Wat blijkt: het zeeleven floreert hier! Bekijk hier de prachtige (video)beelden.
Zo zetten we media in
• Het avontuurlijke spelprogramma De Zeven Zeeën van BNN trok acht weken lang gemiddeld 380.000 kijkers.Ook via Facebook en Twitter leefden zij mee met de BN’ers die enthousiast onze Noordzeecampagne steunen.
• AD, Volkskrant, BNN, PAUW, AT5… de Noordzee stond wekenlang volop in de schijnwerpers.
Natuurlijk voerden we actie
• We visten zwerfafval en spooknetten op en meer dan 11.000 mensen gingen de Plastic Tasjes Challenge aan.
• Op de Klaverbank bouwden we een ‘vissenparadijs’ van grote natuurstenen waarop planten en dieren zullen groeien, schuilen en paren.
En we boekten resultaten
• Tienduizenden mensen ontdekten via jouwmeterzee.nl de gevaren die de Noordzee bedreigen, zoals overbevissing, plastic soep en spooknetten.
• 68.000 Nederlanders tekenden het Manifest der Zeven Zeeën voor wereldwijde zeereservaten.
Namens de Noordzee, bedankt!

Flowers and ornamental plants are contaminated with bee-killing and illegal pesticides. Greenpeace bought samples from across Europe in gardening centres, supermarkets and DIY-stores, many samples showed contamination with a cocktail of pesticide residues. When planted outdoors, these plants may put bees and other pollinators at risk.Greenpeace kauft fuer Bienen attraktive Blumen und Zierpflanzen, die auf Pestizide getestet werden. Die Pflanzen weisen bienengefaehrdende, zum Teil illegale Pestizidrueckstaende auf. << Juni 2015

Tuincentra onder de loep

Het jaar begon zo goed. Na Intratuin besloot ook Praxis bestrijdingsmiddelen met het zeer schadelijke glyfosaat uit de schappen te weren. Het volledige assortiment, zo beloofden ze, is binnen zes jaar bij-veilig.
Greenpeace stuurde ook de andere tuincentra en bouwmarkten de vraag hoe bij-vriendelijk we bij ze kunnen winkelen en wat ze doen aan duurzaamheid. ‘Daar werken we aan, u hoort nog van ons’, was het antwoord. Maar de ketens verscholen zich vervolgens achter hun branchevereniging en die weigert ons duidelijke antwoorden te geven.
Daarom zijn we die antwoorden zelf gaan halen. Vrijwilligers trokken de afgelopen weken naar de grootste tuincentra en doe-het-zelfzaken met onze vragenlijst onder de arm. Zij telden de biologische producten, de glyfosaathoudende bestrijdingsmiddelen en bekeken of en hoe de winkels ons voorlichten over ecologische plaagbeheersing.

Een greep uit de testresultaten:
• Hoera voor Intratuin en Praxis. Bij deze winkels vonden we geen enkel glyfosaathoudend middel. Maar op Praxis rust nog wel een smetje: moederconcern Maxeda DIY Group verkoopt in bouwketen Formido nog gewoon glyfosaat.
• De voorraad biologische tuinproducten blijkt armetierig in de meeste winkels. Alleen bij Intratuin, Overvecht en Ranzijn troffen we biologische zaden, kruiden en planten aan. De volledige resultaten vindt je hier terug.

Greenpeace Amazon campaigner Nilo D' Avila inspecting illegal logging operations in the area.Zomer 2015 >>

Een terrasje pikken doe je in de Amazone

Op zoek naar een nieuwe inkomstenbron? Ga illegaal hout importeren in Europa. Dat is makkelijker dan het lijkt, dankzij de lakse handhaving van de Europese lidstaten. Onze Belgische Greenpeace-collega’s wisten gewoon in eigen land verdacht hout van een omstreden zagerij uit de Amazone te bemachtigen, dat via Rotterdam was binnen-gekomen. Ze haalden het van de markt en timmerden er een terras van, speciaal voor de verantwoordelijke minister. De partijen fout of verdacht hout zijn geen ‘ongelukjes’. Het gaat om een structurele omzeiling van de wet. In Nederland hield Greenpeace in november een schip met verdachte lading tegen in de Rotterdamse haven. We schakelden de toezichthoudende instantie in, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), maar die verwees ons naar de Belgische collega’s. Ook attendeerde Greenpeace de NVWA op meerdere bedrijven die mogelijk betrokken zijn bij de handel in illegaal hout, maar helaas kwam de NVWA tot nu toe amper in actie.
En dus gaat de roofkap van de tropische bossen door. Om de misdaden en misdadigers goed in het vizier te krijgen, bracht Greenpeace dit voorjaar de illegale routes in kaart, van kettingzaag tot raamkozijn. Binnenkort publiceren we deze ‘crimefiles’, waarmee we zichtbaar maken hoe Europa blijft bijdragen aan de bosroof in het Congobekken, Indonesië, de Amazone en Kameroen.
Je kunt minister Dijksma en haar Europese collega’s nog eens nadrukkelijk wijzen op de lucratieve criminaliteit die onder hun neuzen plaatsvindt. Solliciteer op onze actiepagina: greenpeace.nl/houtdieven.