magazine / september 2015

Achter de lens

©Greenpeace/Pierre Gleizes

Wat is een goede foto? Voor ons: een beeld dat verwondert, inspireert of aanzet tot actie. Deze foto van de Franse fotograaf Pierre Gleizes onthulde een levensgevaarlijk schandaal. En leverde direct een belangrijk milieusucces op.

Over Pierre Gleizes

De walvis- en zeehondenjacht, vervuiling, kernproeven: al 30 jaar maakt Pierre Gleizes foto’s die onze blik op de wereld voorgoed hebben veranderd. Bekijk  de betekenis van zijn iconische beelden.

‘Op 4 februari 2003 is het mijn "geluksdag". In een paar seconden lukt het me eindelijk om deze vrachtwagen te fotograferen, terwijl die 30 meter boven een olieterminal rijdt. Het is niet zomaar een transport: de truck vervoert 150 kg plutonium van La Hague naar de militaire opwerkingsfabriek in Marcoule. Om de 1.100 kilometer met (slechts) 5 km in te korten, rijden de chauffeurs over dit viaduct bij Caen. Met het onvoorstelbare risico dat de verzegelde vaten met plutonium bij een val openbreken; ze kunnen hooguit een val van 9 meter doorstaan.. Raken ze de olieterminal en ontstaat er brand, dan is de ramp helemaal niet te overzien. De vaten blijven maximaal een half uur intact bij temperaturen tot 800° C. De hele Europese bevolking zou het slachtoffer worden. Pas nadat mijn foto in de media verscheen, stopten de vrachtwagens met de "afsnijding" over het viaduct.’